Головна

«Аскольдів глас» 2008

20 грудня 2008 р. у приміщенні актової зали НПУ ім. М.Драгоманова відбувся ІІ фестиваль-конкурс духовної пісні "Аскольдів глас". Розпочався вечір реколекційною наукою о. Олександра про роль і значення духовного співу на Божественній Літургії. Опісля гостей і учасників фестивалю привітала заслужена артистка України, парафіянка церкви св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі - Леся Горова. Після цього, власне, і стартував конкурс.

Участь у заході взяли церковні хори "Аскольд", "Дзвони Подолу", "Хор храму Благовіщення при Патріаршому соборі", фольклорний гурт "Дивень", жіночий ансамбль "Anima", вокально-інструментальний ансамбль "Золоті струни", сольні виконавці - Вікторія Михайлюк, Марія Чабан, Галина Книгиницька та Даниїла Костик. Загалом, десять учасників представили свою програму на розсуд журі та публіки. На святі пісні та співочої майстерності у виконанні конкурсантів звучали твори духовної тематики та українські старовинні і сучасні різдвяні колядки.

Для оцінювання майстерності, змістовності та артистичності виконання творів було запрошено журі у складі: Михайло Хай - професор, кандидат мистецтвознавства, Валентина Кузик - музикознавець, доктор філософії мистецтва, лауреат Премії ім. М.В.Лисенка, член Національної спілки композиторів України, Василь Федоришин - заслужений діяч мистецтв України, професор, о. Петро Жук - голова Катехитичної комісії Київської архиєпархії, Жанна Боднарук - заслужена артистка України, Світлана Острова - композитор, органістка, диригент-хоровик, старший викладач Національної музичної академії ім. П.Чайковського, член спілки композиторів України.

Після закінчення конкурсної програми до дітей завітав святий Миколай. Разом із небесним почетом ангелят та чортиками чудотворець розпитував про добрі справи, що їх зробили діти за цей рік, дарував подарунки.

Після вистави було оголошено результати конкурсу. За рішенням журі, у трьох номінаціях - "хор", "ансамбль", "соліст" визначено по три призових місця. Так, у номінації "хор" дипломом І ступеню відзначено хор "Дзвони Подолу""Аскольд" (ІІ ступінь) та "Хор храму Благовіщення при Патріаршому соборі" (ІІІ ступінь). (керівник - Тарас Миронюк), грамоти отримали хор

Номінацію "ансамбль" вдруге очолив ансамбль бандуристів "Золоті струни" (керівник - Наталія Слободянюк). Колектив утворився у 2001 році при Київському Палаці дітей та юнацтва. В ньому займаються більше 30 дівчаток та хлопчиків віком від 7 до 21 року. Грамотами ІІ та ІІІ ступенів нагороджено жіночий ансамбль "Anima" (утворений при УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі) та фольклорний гурт "Дивень" (ІМФЕ ім. М.Рильського).

Заслужена артистка України Жанна Боднарук виголосила оцінки у номінації "соліст". Першу нагороду та грошову премію присуджено юній виконавиці Марії Чабан із м. Івано-Франківська. Грамоту ІІ ступеню отримала Галина Книгиницька, грамоту ІІІ ступеню - Вікторія Михайлюк.

Таким чином, фестиваль-конкурс "Аскольдів глас", що надав слухачам щасливу нагоду поринути в глибини літургійного та народно-обрядового поетичного слова та співу, якими впродовж віків українці дивували світ, відкрив нові імена і таланти, якими так багатий наш український народ.

По завершенню фестивалю усім чемним діточкам святий Миколай роздав солодкі дарунки, хвалив за християнську вихованість і любов до Бога.

Катерина Чаплик, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/