Головна

Свято святого Йосафата на вільнюській землі

З великим зворушенням відвідуєте, особливо вперше, монастир св.Трійці Отців Василіян у Вільнюсі (стара назва Вільно), звідки починав своє освячення і монаший подвиг святий священомученик Йосафат. Коли вдивляєтеся у вікна келії, в якій він проживав та відвідуєте храм, в якому він молився,то мимоволі перед Вами невимовно постає постать великого українського святого, уродженця волинської землі св.Йосафата.

Храм стоїть ще правда в руїні, та в боковій великій каплиці вже з часів незалежності Литви і України та й виходу УГКЦ з катакомб, ведуться Богослуження для невеликої громади греко-католиків, здебільшого вихідців з України. Монаший подвиг тут здійснюють тепер послідовники св.Йосафата преподобний о.Павло Яхимець ЧСВВ який з самого початку повернення святині її власникам Отцям Василіянам, працює для віднови та розбудови цієї святині та монастиря, а тепер йому допомагають преп.о.Натанаїл Штурмак та брат Терентій Тертула.

Цього року на свято св. Йосафата (за новим стилем) прибув єпископ Іриней Білик, ЧСВВ - канонік Папської Базиліки Санта Марія Маджоре та преп.о.Мартин Хабурський з України разом з братом Анастасієм Смерекою.

У навечіря свята св.Йосафата 9 листопада Преосвященний Владика Іриней відвідав спільноту сестер Бернардинок, де відслужив Архієрейську Літургію та уділив благословення. В часи підпілля УГКЦ у сестер проживав о. Володимир Прокопів, родом з Дрогобича, який провадив активну душпастирську працю для українців і литовців та поляків у Литві, також нелегально відвідував Україну, привозячи релігійну літературу, яку було безпечніше друкувати в Литві. Владика помолився на його могилі біля місцевої церкви.

В сам день свята 10 листопада під час урочистої Архієрейської Божественної Літургії у своєму слові Преосвященний Іриней заохотив всіх присутніх і, особливо українську молодь, яка приїхала чисельно з Польщі, до наслідування св.Йосафата у його ревності в служінні Богові, Церкві та ближнім, бути теперішніми Апостолами Христової науки, особливо серед свої ровесників. На закінчення Владика уділив всім присутнім своє Архієрйське благословення та після освячення води окропив всіх свяченою водою.

Після Богослуження настоятель о.Павло запросив всіх присутніх на обід до недавно відремонтованих приміщень монастиря, а відтак була організована екскурсія для молоді з Польщі по історичній частині міста.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/