Головна

У ніч з 6 на 7 січня українці святкують Різдво Христове

У ніч з 6 на 7 січня більшість українців святкують Різдво ХристовеУКРАЇНА - Різдво Христове належить до найбільших християнських, так званих дванадесятих свят, які Церква відзначає особливо урочисто. Це свято народження Ісуса Христа - незвичайної події, що від неї весь християнський світ веде своє літочислення. Усі українські Православні Церкви, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських протестантів, а в світі Єрусалимська, Російська і Сербська Православні Церкви святкують Різдво у ніч з 6 на 7 січня. Цей день є офіційним державним святом в Україні.

Згідно з Євангелієм Ісус Христос народився в часи правління імператора Августа в місті Вифлеємі. Богородиця та Йосип Обручник з Назарету прибули до Вифлеєму для участі в перепису населення. Через відсутність місця в готелі родина була змушена переночувати в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від непогоди. Під час народження Христа над печерою зійшла Вифлеємська зірка, яка вказала про цю подію трьом волхвам (мудрецям). Першими прийшли поклонитися Христу пастухи, яким радісну звістку сповістив янгол, потім волхви. Волхви піднесли Христу дарунки - золото, ладан і миро.



Довідавшись від волхвів про народження нового Царя, правитель Юдеї Ірод велів вбити дітей у віці до 2 років, але Христос був чудом врятований від смерті.

Вирішальну роль у запровадженні окремого свята Різдва Христового на Сході зіграли три Отці Східної Церкви: святі Василій Великий, Григорій Богослов і Йоан Золотоустий. Під його впливом св. Григорій Богослов запроваджує це свято у Константинополі. Василій Великий запровадив святкування Христового Різдва 25 грудня в Каппадокії між 371 і 374 роками.

Різдву передує чотиритижневий піст - час духовного очищення. Святий Вечір з 12 пісними стравами є невід'ємною частиною всього Різдвяного святкування.

На Різдво у храмах відправляють Різдвяні святкові Літургії, звучать колядки. У кожному храмі розміщують шопки, в яких у яслах можна побачити фігурки новонародженого дитяти, Богородиці з Йосипом, янголів та пастушків.

Невід'ємним атрибутом цього свята є колядки, з якими колядники ходять від хати до хати, сповіщаючи радісну новину - народження маленького Ісуса. На вулицях можна побачити вертепи - театралізоване дійство, яке передає містерію Різдва.

За матеріалами: http://www.risu.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/