Головна

Вимкнувши необов’язкові джерела освітлення та побутові електроприлади на одну годину, ми зробимо свій внесок у порятунок Землі

Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології просить усіх небайдужих долучитися до всесвітньої акції "Година Землі". Зміст акції, ініційованої Всесвітнім фондом природи (WWF), полягає у тому, щоб у суботу, 28 березня, о 20.30 на одну годину вимкнути необов'язкові джерела освітлення та побутові електроприлади. Про це йдеться у спеціальному зверненні д-ра Володимира Шеремети, керівника Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології (див. у додатку).

"Послання акції полягає в тому, що ніхто не має права бути бездіяльним і очікувати на рішення інших. Кожна людина може і має зробити свій внесок у порятунок планети, починаючи з найменшого - не витрачати марно електроенергії, води, газу, купувати енергозберігаючі прилади для дому та офісу тощо", - читаємо у документі Екологічного бюро. Як пояснено у зверненні, суть акції полягає також в тому, щоб привернути увагу світової спільноти до проблеми змін клімату, що мають трагічні наслідки для сотень мільйонів людей.

"Година Землі" була започаткована в Сіднеї (Австралія) в 2007 році, коли понад два мільйони домівок та організацій вимкнули світло на одну годину. Вже через рік ця подія стала всесвітньою екологічною ініціативою, до якої долучилося більше ніж сто мільйонів людей у 35 країнах світу. Багато всесвітньо відомих пам'яток, наприклад Золоті ворота в Сан-Франциско та Колізей у Римі, на годину стали темними, як символи надії на активні дії у боротьбі зі зміною клімату, які щогодини стають дедалі більше невідкладними.

За попередніми підрахунками, на загал по всьому світі у цьогорічній акції візьмуть участь до одного мільярда людей. "Не будьмо байдужі, а, по можливості, залучімо до акції друзів і сусідів, розкажімо про неї своїм колегам та знайомим. Одна година в нашому житті може стати початком змін для кращого майбутнього планети!", - наголошує автор звернення.

Департамент інформації УГКЦ

Додаток

Звернення Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології
з приводу всесвітньої природозахисної акції "Година Землі"

Дорогі брати і сестри! Шановні співвітчизники!

Наша планета важко хвора. Основні симптоми її екологічного захворювання проявляються у розбалансуванні кліматичної системи та все частіших природних катаклізмах, які несуть в собі дедалі більшу загрозу та трагічніші наслідки для людей. Згадаймо хоча б тільки руйнівну силу повені літком 2008 року, а також масштабність її соціально-економічних та екологічних наслідків.

Як не парадоксально, але саме ми, люди, є одночасно причиною та жертвою хвороби, яку по науковому називають екологічною кризою. Кожен з нас вносить свою лепту у її загострення по мірі непоміркованого використання природних ресурсів, споживання енергії та свого повсякденного ставлення до довкілля. З іншої сторони, всі ми живемо в спільному домі, яким є для нас Земля і її проблеми є проблемами кожного з нас.

В цьому сенсі Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології просить усіх небайдужих долучитися до всесвітньої акції "Година Землі", ініційованої Всесвітнім фондом природи (WWF), і відповідно в суботу, 28 березня, о 20.30, на одну годину вимкнути необов'язкові джерела освітлення та побутові електроприлади.

Послання акції полягає в тому, що ніхто не має права залишитись бездіяльним і очікувати на рішення інших. Кожна людина може і має зробити свій внесок для порятунку планети починаючи з найменшого - не витрачати марно електроенергію, воду, газ, купувати енергозберігаючі прилади для дому та офісу, тощо. Суть акції полягає також в тому, щоб привернути увагу світової спільноти до проблеми змін клімату, що мають трагічні наслідки для сотень мільйонів людей і показати керівникам держав, які вкотре зберуться в кінці року у Копенгагені, що люди планети чекають від них стратегічних і практичних рішень цього питання.

В контексті християнської віри "Година Землі" - це не просто спроба заощадити за 60 хвилин побільше електроенергії, але це насамперед можливість засвідчити свою релігійну ідентичність долучившись до всесвітніх зусиль направлених на захист створіння, що "стогне і страждає у тяжких муках" (Рим 8, 22). Пам'ятаймо, що поняття християнської відповідальності включає в себе також турботливе ставлення до Божих дарів природи, їх мудре та помірковане використання.

В контексті Великого посту "Година Землі" - це для нас вагомий шанс, це ще одна додаткова година, щоб застановитися та зробити генеральну ревізію свого способу думання та поведінки, переосмислити пріоритет цінностей нашого життя. Це дуже добра нагода не просто вимкнути світло чи електроприлад, але рівночасно увімкнути  свою людську та християнську самосвідомість і відповідно знову знайти час для Бога, час для своїх найближчих ближніх в колі сім'ї, а рівночасно також - час для збереження природи.

Не будьмо байдужі, а, по можливості, залучімо до акції друзів і сусідів, розкажімо про неї своїм колегам та знайомим. Одна година в нашому житті - може стати початком змін для кращого майбутнього планети!

Д-р Володимир Шеремета,
керівник Бюро Києво-Галицького
Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/