Головна

Завтра блаженного Омеляна Ковча буде проголошено покровителем душпастирів УГКЦ

Патріарший Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся 2 - 9 вересня 2008 року, постановив проголосити блаженного священномученика Омеляна Ковча Покровителем душпастирів УГКЦ. Це рішення Синоду реалізовується в три етапи:

1. 25 березня 2009 року - проща духовенства УГКЦ до Музею в Майданеку (Люблін, Польща) та прийняття там праху блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату.

2. 24 квітня 2009 року - торжественне проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ. Урочистість відбудеться у Києві на території будівництва Патріаршого центру УГКЦ за участю усіх єпископів, духовенства та мирян.

3. Кожна єпархія та екзархат на локальному рівні проводять відповідне торжество.

Перша із запланованих подій відбулася у середу. У рамках відзначення 65 річниці смерті блаженного Омеляна, 25 березня 2009 року, об 11.00 за польським часом, в Музеї на Майданеку в Любліні відбулося урочисте відкриття таблиці з посланням "пароха Майданека": "...Тут я бачу Бога - Бога, який однаковий для всіх нас, незалежно від наших релігійних відмінностей". Відкриття обеліска з таблицею здійснив Віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник.

Наступна подія відбудеться завтра, 24 квітня 2009 року, у Києві. Цього дня відбудеться урочисте проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви. Урочистості розпочнуться о 10.00 Архиєрейською Божественною Літургією. Святкове богослужіння відбудеться на місці будівництва Патріаршого центру УГКЦ (вул. Микільсько-Слобідська, 5, станція метро "Лівобережна"). У ньому візьмуть участь усі єпископи УГКЦ з України і Польщі, численні священики та миряни з усієї України, запрошені гості.

Департамент інформації УГКЦ

Програма свята

10.00 - Архиєрейська Божественна Літургія (вул. Микільсько-Слобідська, 5).

Урочисте проголошення бл. свщмч. Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ.

Посвячення ікони бл. свщмч. Омеляна.

Вручення відзнак ім. бл. свщмч. Омеляна Ковча.


12.30 - Духовно-мистецька програма.

Учасники:

хор Дрогобицької духовної семінарії Святого Духа;

тріо священиків "Новий час";

лауреат міжнародних конкурсів скрипаль Лідія Футорська;

вокально-інструментальний ансамбль "Українські барви".

13.30 - святковий фуршет.

Блаженний Омелян Ковч (1884-1944) народився 20 серпня 1884 року у Космачі (Косівський район) в родині Григорія Ковча (1861-1919) та Марії з дому Яскевіч-Волфельд (1891-1939). Понад 20 років душпастирював в Перемишлянах (Львівська область). Ув'язнений гітлерівцями за рятування людської гідності спочатку у тюрмі на колишній вулиці Лонцького у Львові, а потім в концентраційному таборі в Майданеку. У листах просив родину, щоби не робила старань про його звільнення, оскільки його обов'язком є підтримувати співв'язнів. Загинув 25 березня 1944 року. Своє перебування в концтаборі на Майданеку сприймав як Божий дар. Єврейська рада України надала о. Ковчу звання «Праведника України». У 2001 році у Львові був беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ. Восени 2008 року Синод УГКЦ проголосив блаженного священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/