Головна

8 речей, які католик має робити щодня

985478569Якщо ти працюєш або навчаєшся, то знаєш, як важливо правильно організувати час: ти розраховуєш, укладаєш денний розклад, обдумуючи, скільки хвилин присвятити його окремим елементам. Чи можна схожим чином упорядкувати свої стосунки з Богом? Переконайся!

Пропонований перелік — це не детальні вказівки; ти не знайдеш тут рекомендацій, скільки часу присвятити тій чи іншій справі. Однак важливо, щоб вони потрапили до твого щоденного плану. Почни спокійно виконувати окремі елементи; вже невдовзі це не потребуватиме надмірної концентрації — це стане звичкою.

 

1. Почни день від молитви до Божої Матері та читання Святого Письма

Звучить банально? Але, погодься, ранок — це найгірша частина дня: підйом, будильник, розбудити дітей, чоловіка, пес, який хоче вийти на вулицю, сніданок, умивання, тяжкий вибір бездоганного одягу й транспорт, що не приходить вчасно. Взагалі, це пора поспіху, і додавання собі нових обов’язків — не найкраща ідея. Спробуй, однак, знайти 5 хвилин і дуже просто помолися — прочитай одне «Радуйся, Маріє…» і два абзаци з Біблії. Можеш також додати щось від себе: попросити про вдалий день, подякувати за спокійну ніч, перепросити за зло, що могло трапитися попереднього дня. Біблію можна читати по порядку, розділами або згідно з читаннями, які пропонує Церква на цей день.

 

2. Будь привітним з іншими та самим собою

Після визволення з ранкового хаосу ти нарешті зустрічаєшся зі світом. Інколи це надзвичай важко, але намагайся бути привітним із людьми в автобусі, трамваї чи на зупинці. Не приходь до праці в кепському настрої та не шукай сварки з колегами. Стався до інших так, як хочеш, щоби ставилися до тебе. Будь стосовно себе терплячим і спокійним — не вимагай надто багато, не намагайся бути ідеальним, уникай кар’єризму. Маєш право помилитися та просити інших про допомогу. Християнська любов передбачає, що ми маємо любити ближнього, як самого себе. Якщо ти сам собі ворог, то як зможеш зробити щасливою іншу людину?

 

3. Розмовляй і пиши про свою віру в соціальних мережах

Фейсбук, Твіттер і Ютуб — це чудова можливість поділитися своєю вірою з іншими. Це також чудова нагода відкрити інші погляди на світ і релігію. Створи блог; поширюй щоденні цитати з Біблії або слова відомих святих; приєднайся до благодійної групи та роби конкретні вчинки милосердя і любові до ближнього під час праці або навчання. Хтозна, можливо саме твої слова потішать когось або допоможуть інакше поглянути на якусь проблему.

 

4. Скажи комусь, що любиш його

Це іноді дуже важко, позаяк ми живемо в часи, коли виявляти свої почуття соромно; іноді це сприймається як ознака слабкості й може завдати болю. Проте особисте переконання в існуванні того, хто мене любить, додає сили та допомагає змагатися зі щоденними труднощами.

Для кожного християнина найкращим прикладом такої постави є сам Господь, який щоденно промовляє до нас: «Люблю Тебе, Ти — моя донька, Ти — мій син». Ми відчуваємо глибоку потребу знати, що є люди, для яких ми — важливі, яким до нас не байдуже. Зроби перший крок і покажи своїм батькам (бабусі та дідусеві, чоловікові чи дружині, нареченому чи нареченій), що світ без них був би жахливим.

 

5. Розмовляй про Бога

Не лише в інтернеті, але також зі знайомими та колегами, в школі чи університеті. Якщо це проблема для тебе (бо соромишся почати розмову на цю тему), порозмовляй спершу з кимось, хто вірить так, як ти. Можете поділитися багатьма фактами, аргументами чи відомостями. Це важливо, бо тоді усвідомлюєш, що ти не сам, і спокійно можеш говорити про те, що для тебе є важливим і суттєвим.

 

6. Пожертвуй чимось

Не йдеться про великі речі, але про дрібні постанови, які тобі під силу: зроби собі менше канапок до праці, не слухай музики в автобусі, з’їж хліб, що залишився від учора. Проте важливо, аби такі самозречення мали конкретну мету: заощаджені кошти можна витратити на обід для безхатченка, а кілька хвилин тиші дорогою додому присвятити розмові з Богом про день, що минув.

 

7. Стань слугою

Не мусиш відразу весь день займатися доброчинною діяльністю. Зроби щось незначне: винеси сміття; допоможи мамі приготувати обід; допоможи старенькій сусідці донести торбу з покупками; допоможи молодшому братові зробити уроки; помий посуд, щоб твоя дружина могла відпочити. Варто кожного дня усвідомлювати, що ти зробив щось важливе і корисне.

 

8. Підсумуй свій день

Згадай, що тобі вдалося зробити із запланованих речей, а що ні. Що ти зробив доброго? Чи скоїв якісь тяжкі гріхи? Подякуй Богу за все і попроси про сили наступного дня розпочати знову.

За матеріалами: Deon.pl

Переклад: Мирослава Сиваківська, СREDO

Джерело: CREDO

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/