Головна

15 - річний ювілей Згромадження Cестер Cлужебниць Непорочної Діви Марії у Києві

30-31 травня відбулися святкування 15-ї річниці служіння сестер служебниць Непорочної Діви Марії в м. Києві. Святкування почались у суботу із Божественної Літургії. Після літургії сестер привітав Блаженнійший Любомир Гузар. Він подякував сестрам за велику працю яку вони виконують. А це і катехизація дітей, праця з молоддю, упорядкування храмів та ще багато інших проявів милосердя, які відповідають життєвому кредо Йосафати Гордашевської: «Виховувати серце народу і служити народові там, де є найбільша потреба».

Після привітання Блаженнійшого вечір продовжився Вечірньою, після якої молодь провела молитву у Дусі Тезе. Молитва складалась із розважань Йосафати. У своїх розважаннях Йосафата повністю довіряла себе Господу, покладалась на його волю, закликала частіше роздумувати над стражданнями Христа у яких потрібно черпати сили для виконування свого покликання.

Матеріал та фото: Ярослава Павлюка «Оранта»

 

Продовження свята

31 травня у греко-католицькій церкві святого Миколая, що на Аскольдовій могилі, відбулося святкування 15-річного ювілею служіння Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у Києві.

Богослужіння...

Урочистості розпочались Святою Літургією, у якій взяв участь високий гість - Апостольський Нунцій в Україні Його Високопреосвященство Архієпископ Іван Юркович. У часі Богослужіння проповідь виголосив парох греко-католицької церкви святого Миколая отець Ігор Онишкевич. Священик наголосив, що християнство з самих початків зародження мало значні випробування. Різного роду єресі прагнули розколоти Христову Церкву. Отець Ігор Онишкевич пригадав, що багато століть тому священик Арій заперечував Божественну сутність Христа. Він яро проповідував та переконував інших, що Христос - це не Бог, а просто досконала людина. Багато людей повірило йому. Отець Ігор зазначив, що і сьогодні на світі є чимало людей, які не вірять в Христа. Це є велика проблема, і тому християни повинні молитися за них, за їхнє навернення.

Але впродовж віків було велике число послідовників Ісуса, серед яких представники монаших чинів.

Пряма мова. Отець Ігор Онишкевич: «Сьогодні, і у минулому велику роль у поширенні Божої науки відіграло монаше Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії... Користаючись нагодою, я хочу привітати Сестер Служебниць з 15-річним ювілеєм їхнього служіння у Києві. За цей час вони пройшли великий шлях служіння, починаючи духовну працю у простій київській квартирі та, продовжуючи її, вже у новоствореному монастирі. Сестри особливо прилучились до виховання дітей та підготовки їх до Святого Причастя. Вони повсякчас дбали та дбають за зростання нашої громади у любові».

Апостольський Нунцій - Його Високопреосвященство Архієпископ Іван Юркович теж надіслав вітання Сестрам Служебницям. Він відзначив сумлінну працю сестер, які працюють в Апостольській Нунціатурі.

Святковий концерт...

По закінченні Богослужіння відбувся Святковий концерт. Сестер Служебниць прийшло привітати чимало художніх колективів. Першим виступив церковний ансамбль Аніма з релігійної спільноти святого Миколая, який виконав дві пісні.

А солістка Вікторія Михайлюк подарувала монахиням та усім слухачам пісню «Білий птах». Цей твір особливо вплинув на слухача, йшлося у ньому про Божу любов та свободу. Адже ці фундаментальні засади так потрібні кожній людині.

Наступною на сцену вийшла заслужена артистка України Анжела Вербицька. Вона виконала такі пісні, як: «Софіє», «Біла Голубка» та «Трійця». Пісні сподобались глядачам. Вони були виконані щиро та з особливою теплотою.

Під гучні оплески глядачів завершила свій виступ родина Яницьких. Вони виконали пісню, присвячену Почаївській Божій Матері.

Літературно-музичну композицію подарував Сестрам Служебницям дитячий театрально - вокальний гурт парафії святого Миколая під керівництвом Тетяни Стефанишин. Юні таланти виконали пісні: «Дай мені Боже крила» і «Молитва».

Завершила святковий концерт Заслужена артистка України Леся Горова. Піснею «Відчинилося життя» співачка відкрила свій виступ. Надзвичайно емоційно прозвучав пісенний твір «Щаслива людина». Ця пісня має глибокий філософський та духовний зміст, адже у ній мова ішла про те, що людина може бути щасливою у будь-якому стані, навіть у найважчих життєвих випробуваннях.

Особливо ці слова розчулили кожного присутнього:

« Щасливим може бути незрячий...
Щасливим може бути німий...
Щасливий, хто пройшов крізь невдачі...
Хто сильний духом чи слабий...
Щасливий той, хто гірко заплакав,
Бо він вже знає ціну життю...
Щасливий той, хто вірить у знаки,
А значить вірить у долю свою... »

Опісля до учасників святкового концерту та присутніх звернулася провінційна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії - Надія Котур. Вона стояла біля витоків зародження монашого життя Сестер Служебниць у Києві. Сестра-монахиня зауважила, що результати праці черниць є очевидними, адже зараз вона зустрічає чимало молодих людей, які вже створили сім'ї та виховують своїх дітей. Колись ці молоді люди, будучи дітьми, отримували християнське виховання, яке зорганізовували та проводили Сестри Служебниці. Також сестра-монахиня Надія закликала молодь відкривати у собі дар покликання до монашого життя, адже це так потрібно для розвитку Христової Церкви.

 

Після концерту ми вирішили підійти до настоятельки монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії у Києві Антонії Кулик та задати їй декілька запитань:

Сестро Антоніє, розкажіть, будь ласка, про заснування Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

Наше згромадження було засноване 1892 року в селі Жужиль Сокальського повіту. З цією ініціативою виступили: о. Єремія Ломницький ЧСВВ, місцевий парох о. Кирил Селецький та сестра Йосафата Гордашевська, нині блаженна.

Чи є Сестри Служебниці Непорочної Діви Марії за межами України?

Так, наші сестри проводять служіння у 16-ти країнах світу. А саме: в Канаді, Америці, Польщі, Бразилії, Казахстані, Італії, Франції, Аргентині... Загалом сестер налічується більше 1000. В Україні всього є 22 доми-монастирі. Здебільшого наші сестри ведуть монаше життя у Івано-Франківську, Львові, Тернополі, хоча ми присутні і на Донеччині.

Скільки сестер служебниць Непорочної Діви Марії є у Києві?

У Києві нас є одинадцять сестер. Їх можна розділити на три спільноти. Одна активно служить у парафії на Аскольдовій могилі, інша у храмі на Львівській площі, а третя служить у Апостольській Нунціатурі.

Сестро Антоніє, яка Ваша місія у Києві?

Наша місія - навертати людей до Бога. Ми ведемо соціальну, педагогічну роботу а також займаємось пошиттям священних риз, дбаємо про чистоту та затишок храмів. Особливий наголос ставимо на підготовці першопричасників. Також проводимо зустрічі подружніх пар. Ми духовно приготовляємо молодих до шлюбу, навчаємо їх Христових правд. Також проводимо катехизації серед парафіяльної молоді та дітей. Коли нас запрошують до шкіл, ми радо відгукуємось - ідемо туди. Катехизуємо дітей. Інколи нас запрошують до шкіл на празник св. Миколая.

Хто найбільше потребує вашої допомоги: діти, молодь, дорослі?

Нашої допомоги потребують усі, адже кожна людина має сумніви, має проблеми духовні, і ми повинні порадити кожному, знайти вихід.

Матеріал та фото: Олега Качуру «Оранта»

Також читайте про Блаженну Йосафату тут:

http://www.oranta.org/index.php?option=com_content&view=article&id=107:blazhenna-osafata&catid=35:istorychni-postati-cat&Itemid=48

 


катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/