Головна

Празник Святої П’ятдесятниці

«Ми бачили світло істинне, ми прийняли Духа Небесного, ми знайшли віру істинну, нероздільній Тройці поклоняємося, Вона бо спасла нас»

( Стиховня вечірні П'ятдесятниці )

На 7 червня 2009 року припадає величний та прекрасний празник Святої П'ятдесятниці. Так ми його називаємо, адже саме стільки днів пройшло після світлого празника Пасхи. Це свято також має назву Зіслання Святого Духа, адже після 50-ти днів по Світлому Воскресінню Господа нашого Ісуса Христа на апостолів зійшов Святий Дух. Він освітив, просвітив і зберіг на правдивій дорозі апостолів. Цей день християни називають також Днем Святої Тройці. Власне, з часу сходження Святого Духа починає діяти Христова Церква.

В народі цей празник поширений під назвою Зелені Свята. Старозавітна Церква мала звичай прикрашати храми зеленим гіллям. Цей звичай зберігся і до наших часів, адже він став символом життєдайного Святого Духа. Так, як природа навесні стає зеленою, яскравою та новою, так і Церква оновлюється Святим Духом.

Святий Іван Золотоустий у проповіді на празник Святої П'ятдесятниці говорить: «Преласкавий Бог сьогодні наділив нас великими дарами, що їх тяжко словами висловити. Тому всі разом радіймо й, радіючи, славімо нашого Бога... Бо що з того, питаюся, що належить до нашого спасіння, не було нам дане через Святого Духа? Він нас звільнив з неволі, покликав до свободи, нас адаптував. З цього джерела випливають пророцтва, ласки зцілення і все інше від нього, чим церква звикла прикрашуватися.» (Цитата з книги «Пізнай свій обряд», автор о. Ю. Катрій)

Дари Святого Духа неймовірно великі, а саме любов і мир, спокій і благополуччя, доброта і лагідність, щедрість і вірність.

У церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі празник П'ятдесятниці, як завше, проходить з великим піднесенням. Особливий настрій створює церква-ротонда, яка по-домашньому прибрана розкішним віттям у часі Зелених Свят. Священики теж були одягнені у святково зелене облачення.

Святу дитячу Літургію розпочав ієрей Олексій Геник. У Богослужінні взяло участь багато людей. Священик у проповіді намагався зрозуміло для дітей пояснити значення цього свята.

Він зауважив: «Святий Дух сходив на нашого Спасителя Ісуса Христа ще до його воскресіння, саме тоді, коли Ісус прийняв Тайну Хрещення. Тоді Святий Дух зійшов на Христа у виді голуба. Чому Він зійшов у виді голуба? Найперше тому, що голуб це той мирний, спокійний птах, який не схожий на хижих та хитрих птахів. Це мирна істота, тому Дух Святий сходить саме у цьому вигляді. Він сходить на Ісуса, і ніби проповідує, яким буде в подальшому наш Спаситель: добрим, лагідним, мирним, довготерпеливим.

Церква прикрашається віттям і зеленню, адже це теж є символ Святого Духа. Також Дух Святий проявляє Себе у вигляді хмари. Хмари нам звіщають про дощ. Ми можемо посіяти прекрасне зерно, але якщо не буде дощу, воно помре, і не буде врожаю. Хмари несуть благодатний дощ. І нічого не варта наша праця на полі, якщо не буде дощу. Тому хмари та дощ є символами Святого Духа, який також проявляє Себе у вигляді вітру, адже так само, як вітер очищає наші доми, так Святий Дух очищає нашу душу. Вітер є важливим символом. Святий Дух є тим благодатним вітерцем, який очищає наші душі. Також Святий Дух проявляє себе у вигляді полум'я. Цей символ є часто присутнім серед нас. В першу чергу вогонь - це світло. Вогонь дає нам тепло, він зігріває нас. Господь говорить до апостолів, що вони повні жару. Він повчає їх, кажучи, щоб їхня проповідь була гарячою, запалювала серця людей. Господь приніс вогонь на землю. Він хоче, щоб ми були гарячими в нашій вірі, у наших молитвах, у наших чеснотах. Ця благодать Святого Духа пом'якшує наші серця. Ці всі символи є для нас повчальними. Тому, вийшовши на вулицю, подякуймо Богові за хмари, дощ, вітер і вогонь. Нехай благодать Святого Духа постійно сходить на вас.»

Після Божественної Літургії отець Олексій окропив усіх присутніх свяченою водою. Потім відбулося миропомазання.

На завершення свята до вірних звернувся протоієрей, парох греко-католицької громади святого Миколая отець Ігор Онишкевич, який наголосив, що збірка грошей, яку зібрано під час миропомазання, буде скерована на лікування парафіян, що потрапили у складну життєву ситуацію. Водночас священик просив молитись за одужання цих осіб.

Також отець Ігор поінформував вірних про те, що вже формуються групи дітей для літнього відпочинку на морі та у Карпатах.

Завершилось свято спільною молитвою до Святого Духа.

Матеріал та фото: Олега Качура «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/