Головна

Порфирій Скарбек-Важинський (1732-1804)

На Аскольдовій Могилі помолилися за упокій душі Порфирія Важинського - протоархимандрита ЧСВВ та єпископа Холмського, котрий походив із шляхетської католицької родини Скарбек-Важинських гербу Абданк.

Народився майбутній єпископ 5 серпня 1732 року поблизу міста Ошмян (територія сучасної Білорусії) в сім'ї місцевого судді. У 1748 році Порфирій вирішив вступити до василіанського монастиря у Вільні. Далі, на протязі 1754-1758 років, перебуваючи вже дияконом, навчався у Грецькій колегії святого Атанасія. Крім польської, вільно володів латинською, італійською та російською мовами. Викладав у школах Отців Василіан у Полоцьку та Бучачі, також займав посаду ректора у Володимирі. В 1782-1787 роках був очільником Жидачівського монастиря. Двічі обирався протоархимандритом (генеральним очільником) ЧСВВ (1772-1780, 1788-1789).

 

4 січня 1790 року його було номіновано на єпископа Холмського, а 26 вересня того ж року відбулась єпископська хіротонія. Будучи вже єпископом, Порфирій Важинський протягом 1791—1803 років скликав 12 єпархіальних синодів, організував друкарню при Холмській семінарії, а також дбав про відновлення галицької митрополії. В останні роки існування Речі Посполитої брав активну участь в політичному житті, був гарячим прихильником реформ Чотирирічного сейму та Конституції 3 травня.

В 1794 році підтримав повстання Тадеуша Костюшка, після поразки якого був змушений виїхати в Галичину, яка на той час була під Австрією, забравши з собою кошти, котрі збирав у своїй єпархії для підтримки повстанців. Та згодом він передав ці кошти повсталій Варшаві. Повернувся в Холм лише після вступу в нього австрійських військ. А після третього розбору Речі Посполитої відійшов від політичного життя, залишаючись лояльним до австрійської влади.

9 березня 1804 року у Холмі Порфирій Важинський помер і був похований у підземеллі Холмського кафедрального собору.

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/