Головна

Традиційна проща до Пуху

Напередодні Дня Всіх святих українського народу у минулу суботу відбулася IV проща до мощей блаженної Едігни з благословення Апостольського Екзарха Німеччини і Скандинавії Петра Крика. Під час подорожі прочани поклонилися до мощей блаженної Едігни, зустрілися із головою громадської організації «Товариство Едігна» Едігною Келлерманн,  а  також відслужили Божественну літургію.

Шлях прощі проходив через стародавній монастир Фюрстенфельдбрук, заснований ще 1263 року. До складу групи ввійшли молодь України, мешканці Мюнхена та його околиць українського походження, члени Союзу українських студентів у Німеччині, сестри - монахині з Ордену Святого Василія Великого. Йшли і українські сім'ї з малими дітьми. А найменшого прочанина батьки везли на дитячому візочку. Три години спільної подорожі прочани молилися, співали і просто спілкувалися між собою. Біля католицької церкви Святого Себастьяна у Пуху (Puch) учасників прощі вітали мешканці села та інші прочани, що прибули автомобілями з Мюнхену, Регенсбургу, Нового Ульму, Штутгарту та Гальброну.

- Ми зустрілися і з головою громадської організації «Товариство Едігна»  Едігною Келлерманн, що леліє пам'ять про блаженну. У старовинній церкві спільно отцями Володимиром Війтовичом, Романом Хрущаком, Андрієм Дмитриком, Іваном Мачужакок, Богданом Підлісецьким, Андрієм Пізьо та Олександром Сметаніном була відслужена Божественна літургія. Підішли поклонитися ми і до мощей блаженної Едігни, що покояться в срібній скрині біля церковного вівтаря,  - Дмитро Мірецький.

Блаженна Едігна - онука київського князя Ярослава Мудрого. Вона є спільною святою для України, Франції та Баварії. За легендою, не бажаючи вийти заміж за нелюба, у 1074 році Едігна вирішила втекти до Києва і, прямуючи на Схід, залишилась у баварському селі. Протягом 35 років вона жила в дуплі велетенської липи біля місцевої церкви, молилася, займалася цілительством, учила людей грамоті. Едігна відійшла у вічність у 1109 році, а у 1120 була беатифікована церквою як блаженна.

- Після Служби Божої ми підійшли до старої липи біля церкви. На пам'ять про блаженну деякі з нас взяли собі по листочку липи, щоб повернутися сюди ще не раз. Ще при житті Едігни біля згаданої липи збудували храм, в якому блаженна була потім похована. Онука Ярослава Мудрого відмовилася від світських благ, щоб служити Богові. Мешканці села Пух не тільки зберегли останки Едігни, але й піклуються про «тисячолітню липу», в дуплі якої жила донька французької королеви. Древнє дерево живе завдяки постійним піклуванням мешканців древнього баварського села і служителів католицької церкви. Храм блаженної Едігни, тисячолітня липа, село Пух, перетворилися в місце благоговійного поклоніння і постійного паломництва,  - Дмитро Мирецький.

Пам'ять про блаженну Едігну, за словами Глави Української держави Віктора Ющенка, «поєднує Україну, Німеччину та Францію, Схід і Захід Європи у найвищому духовному вимірі».

Матеріал: Катерини Михайленко, Дмитрао Мірецького,  інформаційне агентство «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/