Головна

Про Сорок п’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

29 червня - 1 липня 2009 року у місті Новояворівську Львівської області, у приміщенні Молодіжного реколекційного духовного центру ім. митр. Андрея та архим. Климентія братів Шептицьких, відбулася Сорок п'ята сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. На сесійних засіданнях було 18 членів Митрополичого Синоду. Уперше в сані єпископа взяв участь Преосвященний Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

Під час засідань, окрім процедурних питань та питання про стан виконання рішень Сорок четвертої сесії Митрополичого Синоду, було ще раз розглянуто та детально обговорено проект деталізованого плану (дорожньої карти) розвитку інформаційної діяльності нашої Церкви в Україні.

Багато уваги учасники присвятили розглядові питання про проект Програми протидії абортам в Україні, який готує Комісія душпастирства охорони здоров'я УГКЦ. Зокрема вони заслухали доповідь доктора медицини Антуана Лісеца з Хорватії, визнаного на міжнародному рівні фахівця у галузі захисту людського життя, який прибув в Україну на запрошення Митрополичого Синоду. На підставі цієї доповіді та думок, висловлених членами засідання, було рекомендовано доопрацювати цей проект, не обмежуючи його лише елементами протидії абортам, а й включаючи такі прояви гріховної поведінки проти людської особи, як використання спіралей, презервативів, вживання протизаплідних таблеток, здійснення стерилізації та штучного запліднення.

Наступне питання, яке було широко обговорене на Митрополичому Синоді - стан душпастирства серед українських трудових емігрантів. Доповідав на цю тему доктор психології Ендрю Суліван з Денвера, США, автор нещодавно виданої українською мовою книжки-порадника для душпастиря «Відчуваючи серцебиття мігранта». Про діяльність Комісії УГКЦ у справах мігрантів більш детально розповів Григорій Селещук, її голова. У підсумку розгляду цього питання члени Митрополичого Синоду затвердили Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо ситуації українських трудових емігрантів та окреслили напрями дальшої діяльності Церкви у цій галузі душпастирювання.

Окрім цих питань, було розглянуто у першому читанні проект змін і доповнень до чинного Положення про єпархіальну катехитичну комісію; обговорено та скеровано на доопрацювання документ «Пастирські та літургійні вказівки до Чину похорону» з додатком; вирішено розпочати проект видання перекидного церковного календаря накладом 30 тис. примірників, кошти від реалізації якого підуть на будівництво Патріаршого собору в Києві.

В економічному блоці питань було заслухано та схвалено звіт про діяльність Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова», заснованого Церквою, заплановані заходи щодо дальшого розвитку його діяльності та вказано на потребу більш широкої популяризації цього Фонду. Також було обговорено питання про реституцію церковної власності, про стан будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві та заслухано звіт про діяльність Бюро УГКЦ з питань екології, який подав Володимир Шеремета, голова цього Бюро.

Для належного вшанування світлої пам'яті визначних синів Церкви й України Митрополичий Синод вирішив у неділю, 13 вересня 2009 року, у соборі Святого Юра у Львові провести відзначення 65-х роковин пам'яті Митрополита Андрея (Шептицького) та 25-х роковин пам'яті Патріарха Йосифа (Сліпого).

Сорок шоста сесія Митрополичого Синоду відбудеться у вересні 2009 року.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Постанови Сорок п'ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

За матеріалами: http://ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/