Головна

Відбулася Всеукраїнська проща до Зарваниці

Десятки тисяч прочан з усієї України 18-19 липня 2009 р. зібралися у Марійському духовному центрі Зарваниці, що на Тернопільщині. Вшанувати чудотворну ікону Матері Божої Зарваницької приїхали Глава УГКЦ блаженніший Любомир Гузар, Голова Папської комісії у справах Держави-Міста Ватикану та Губернаторства Держави-Міста Ватикану кардинал Джованні Лайоло, Митрополит Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький, Папський нунцій в Україні архиєпископ Іван Юрковіч, владики УГКЦ.

Після молитви біля ікони Зарваницької Матері Божої владика Василь Семенюк, Єпарх Тернопільсько-Зборівський УГКЦ, подарував високому гостеві з Ватикану її копію та квіти. "Ця ікона займе особливе місце у моїй домівці, - зазначив кардинал Лайоло, - і зробить мене ближчим до вас. Квіти ж я покладу до стіп Пресвятої Богородиці, щоб Вона завжди опікувалася вами. Будьте певні, що Богородиця хоче бути завжди з вами і дбати не тільки про духовне, а, як дбайлива Мати, також і про матеріальне. Найбільшою цінністю, яку Вона хоче вкласти у ваше серце, є Ісус Христос. Це те, що зробить вас багатими і щедрими.

Особливим моментом цьогорічної прощі стало посвячення купелі святої Анни. Впродовж тільки першого дня прощі у купелі побували тисячі паломників - черга охочих біля сходів стояла постійно.

Вечірню Святу Літургію 18 липня служили одразу чотири владики-ювіляти: Степан Меньок, ЧНІ, Екзарх Донецько-Харківський, Михаїл Колтун, ЧНІ, Єпарх Сокальсько-Жовківський, Василь Медвіт, ЧСВВ, єпископ-помічник Донецько-Харківського Екзархату, та Василь Семенюк, яким цьогоріч виповнюється 60 років. "Маємо перед собою чотирьох мужів, яких Бог обдарував не тільки довголіттям, а й дав силу Духа, щоб вони ці роки використали на добро Церкви. Ми можемо їх обдарувати чимось. Хочемо владикам подарувати молитву, щоб могли роки, які їм дасть Бог, використати якнайкраще", - привітав архиєреїв блаженніший Любомир.

Як стемніло, відбулася процесія зі свічками від парафіяльної церкви до чудотворного місця, потім відбувся духовний концерт на Співочому полі.

У неділю, 19 липня, на прощу до Зарваниці прибув Президент України Віктор Ющенко з родиною. "Дякую цій землі і всій Західній Україні за те, що береже наш національний і соборний дух", - зазначив він у своєму виступі. Марійському духовному центру Президент подарував кивот-дарохранильницю та Євхаристійний набір, а від владики Василя Семенюка отримав копію чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої.

У своїй недільній проповіді Глава УГКЦ Блаженніший Любомир нагадав, що проща проходить під знаком священичого покликання і наголосив на тому, що потребуємо добрих священиків, через яких зможе освятитися Божий люд.

За матеріалами: http://www.radiovaticana.org/

 

Кияни взяли  участь у Всеукраїнській прощі до Зарваниці

У неділю парафіяни з Аскольдової могили взяли участь у Всеукраїнській Прощі до Зарваниці. Єпископи Богдан Дзюрах та Йосип Мілян відслужили з київськими прочанами молебень безпосередньо перед іконою Зарваницької Богородиці. Прочани були присутні при освяченні купелі, а також занурились в чудотворну і водночас крижану воду із джерела Святої Анни.

З Києва до Зарваниці прибув автобус із 54 пасажирами, 14 з яких були з церкви св. Миколая на Аскольдовій могилі. Із собою вірні несли хоругву із забраженням на одній стороні Києво-Вишгородської Богородиці, а з іншого боку - архістратига Михаїла та надписом «Київська архієпархія».

«Багато людей під час прощі сповідалися та прийняли святе причастя», повідомив ІА «Оранта» співробітник храму Благовіщення при соборі Воскресіння Христового Тарас Тацюба, який очолював групу під час подорожі.

До Зарваниці  приїхав також Президент України Віктор Ющенко з родиною. Марійському духовному центру глава держави подарував кивот-дарохранильницю та євхаристійний набір, а від владики Василя Семенюка отримав копію чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої, подібної до тої, до якої молився 23 червня 2001 року Папа римський Іоан Павло ІІ у церкві св. Миколая на Аскольдовій могилі.

 

Президентові України подарували копію ікони Чудотворної Зарваницької Божої Матері

У Зарваниці досі зберігається чудотворна ікона, яка потрапила сюди завдяки ченцю Києво-Печерської лаври.

Цього року сотні тисяч віруючих прийшли до Зарваниці на Всеукраїнську Прощу, щоб побачити образ Богородиці та помолитись до неї. Прощі до Зарваниці відбуваються щороку. За легендою, чудотворна ікона перебуває тут відтоді як у 1240 році її знайшов ченець Києво-Печерської лаври.

За легендою, коли ченці з Києво-Печерської лаври тікали від монголо-татарської навали, один зранений монах упав і знеможений, помолившись, заснув. У сні з'явилася йому Діва Марія. А прокинувшись, чернець побачив криничку, а в ній - образ Богородиці. Водою з кринички він омив свої рани і відчув, що одужує. Монах влаштував в одній iз тутешніх печер келію і переніс туди дивний образ. А місце, де до нього "зарвався" такий дивний сон, назвав Зарваницею. Ікона довгий час зберігалася у дерев'яній церкві Святої Трійці. У 1867 р. папа Пій ІХ надав Зарваниці відпустового значення (тобто грішник, який розкаявся і посповідався священику, може отримати тут остаточне прощення гріхів). У 1944 році більшовики зруйнували монастирську церкву, а 1960 року підірвали капличку Діви Марії і закидали піском джерело з цілющою водою. Утім сюди потай приходили люди для молитви. У 1988 році селяни повернули до храму Святої Трійці чудотворну ікону, яку весь цей час переховували. На початку 1990-х джерело розчистили, капличку відбудували. На честь 2000-ліття Різдва Христового збудували собор Зарваницької Матері Божої, співоче поле. У червні 2001 у Київ до Аскольдової могили привезли освячену копію зарваницької ікони, до якої молився Папа римський Іоан Павло II. Таку саму копію подарували Віктору Ющенкові цього року під час Всеукраїнської Прощі у Зарваниці.

Матеріал: Катерини  Михайленко, інформаційна агенція «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/