Головна

20 маловідомих фактів про Біблію

563x353Біблія – дивовижна Книга. Незважаючи на те, що вона одна з найдавніших книг і була написана кілька тисячоліть тому, проте до сьогодні вона залишається найвідомішою і найбільш читаною книгою в світі.

1. Найдавніша з відомих нам Біблій – Соdex Vaticanus, написана грецькою мовою раніше 350 р. Н.е., зберігається у Ватиканському музеї, Рим.

2. Перше повне друковане видання Біблії англійською мовою було опубліковано 1535 року в Антверпені під редакцією єпископа Майлса Ковердейла.

3. Стародавній біблійний текст не мав поділів на глави і вірші. Прийнятий нині поділ на глави ввів Кентерберійський єпископ Стефан Лангтон. У 1214 році він розділив на глави текст латинської Вульгати і цей поділ було перенесено в єврейський і грецький тексти. Вірші були пронумеровані в XVI столітті, спочатку це зробив Сантес Паніна, а потім Робер Етьєн. Існуюча нині система глав і віршів вперше з’явилася в англійській Біблії 1560 року.

4. Біблія є найбільш видаваною в світі книгою. Щоденний тираж Біблії складає 32876 примірників, тобто кожну секунду в світі друкується одна Біблія.

5. В цілому на 2016 рік окремі книги з Біблії перекладено 3223 мовами, але повністю вся Біблія (Старий і Новий Заповіти) перекладена лише 636 мовами.

6. Біблія без будь-якої реклами користується популярністю протягом майже 2000 років, будучи на сьогодні бестселером № 1.

7.Біблія – ??єдина книга в світі, створена колективом авторів, які ні в чому не суперечать один одному, хоча більшість з них не були знайомі один з одним і жили в різний час. Серед письменників Біблії – царі (Соломон, Давид), пастух (Амос), лікар (Лука), рибалки (Петро та Іван), пророки (Мойсей, Ісая, Данило), полководець (Ісус Навин) і т.д. – всього 40 авторов. Вони жили в різний час, мали різну освіту і соціальне становище, належали до різних національностей і культур.

8. Біблія також рекордсмен за тривалістю її створення. Книги, що становлять Біблію, писали з XV століття до Р.Х. по 1 століття по Р.Х., тобто протягом 1600 років!

9. Біблія є книгою, яку найчастіше крадуть з магазинів.

10. Найстаріша людина, описана в Біблії, – Мафусаїл. Він помер у віці 969 років.

11. Слова: «Не бійся» з’являються в Біблії 365 разів, за кількістю днів у році. Слово «християнин» з’являється тільки 3 рази в Біблії.

12.Зберігання Біблії карається в Північній Кореї стратою нарівні з переглядом південнокорейських фільмів і розповсюдженням порнографії.

13. Біблія містить 100 позитивних висловлювань про праву руку. Вважалося, що ті, хто праворуч від Христа, успадкують землю. Ті, хто зліва, горітимуть в пеклі!

14. Незважаючи на величезний попит і пошану, Біблія є також і найбільш переслідувана в світі книга. Історія не знає прикладів, щоб впродовж 2000 років проти якої-небудь книги видавалося стільки законів, порушників яких карали б смертю.

15. У зв’язку з тим, що ім’я Жанни д’Арк (Joan of Arc) співзвучно з Ноєвим ковчегом (Noan`s Ark), 12 відсотків американців були впевнені, що Жанни д’Арк була дружиною Ноя.

16. Зрада Юди оцінюється в суму, еквівалентну 4-місячному окладу робітника.

17. Біблія – книга, яку найчастіше коментують. Тільки в Оксфордській бібліотеці зібрано на одне 1-е Послання апостола Івана таку кількість робіт, що займає приміщення у розмірі 20 кв.м.

18. Щоб прочитати Старий Завіт необхідно 38 годин, а 11 годин для того, щоб прочитати Новий Заповіт.

19.Біблію читають більше жінок, ніж чоловіків. Згідно з дослідженням 2017 року, яке провело Американським Біблійним Співтовариством, жінки на 20% більше читають цю священну книгу, ніж чоловіки.

20. У 1631 році в одному англійському видавництві вийшла Біблія з грубою помилкою. В одній з десяти заповідей була пропущена частка «не», через що вона стала звучати як «чини перелюб». Видавці були оштрафовані й позбавлені ліцензії, а майже весь тираж вдалося вилучити та знищити, однак кілька примірників збереглися в приватних колекціях і великих бібліотеках.

Підготувала Тетяна Трачук

Джерело: https://dyvensvit.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/