Головна

Як не бути невігласом: 7 порад із Біблії

negazione-563x353Біблія говорить про невігласів не для того, щоб висміяти, але щоб показати нам, як уникнути дурості в нашому власному житті. Перший крок до мудрості – це знання, як же не бути дурнем.

Докіль, придуркуваті, дурноту любитимете? | Докіль насмішники кохатимуться в насмішках, | безумні ненавидітимуть науку?(Пр.1. 22) 

Дурні не вчаться. Вони не турбуються про те, щоб що-небудь прочитати, вивчити або послухати тих, хто знає більше. Вони думають, що вже все знають. Щось нове їх збиває з пантелику, адже цього нового і невідомого так багато. Замість того, щоб витратити час для навчання, вони відкидають все це і керуються «внутрішнім чуттям».

Бо відступництво невігласів їх убиває, | і безтурботність дурнів губить їх. (Пр.1. 32)

Невігласи думають, що все владнається. Самовдоволення передбачає, що завтра буде як сьогодні, і немає необхідності готуватися до неприємностей або важких часів. Іноді дурні припускають, що Бог не допустить нічого поганого. Але ми повинні підготуватися до того, що нас чекає попереду, поки не стало надто пізно.

Уста правдиві ненависть закривають; | хто розсіває обмову, той дурний. (Пр.10. 18)

Дурні підступні. Християни повинні говорити прямо і правдиво, але невігласи обурюються людьми, які мудріші чи талановитіші, ніж вони, і роблять все можливе, щоб ті провалилися.

Дурному шлях його здається простим, | та мудрий – слухає поради. (Пр.12. 15)

Дурні нікого не слухають. Ми всі знаємо таких людей. Вони насолоджуються звуком свого голосу і не вірять, що у когось, окрім них, можуть бути цікаві думки. Але, як говорить англійське прислів’я, у нас два вуха і один рот – слухати набагато важливіше, ніж говорити.

Дурний з гріха сміється; між праведними існує ласка. (Пр.14. 9)

Дурні не розкаюються. Мудра людина завжди готова визнати свою неправоту. Невіглас зробить що завгодно, але не визнає, що згрішив або допустив помилку. Смиренно визнаючи свої недоліки, ми стаємо учнями Христа.

Ліпше наштовхнутись на ведмедицю, в якої відібрано ведмежат, | аніж на дурня, коли він шаліє. (Пр.17:12)

Дурні небезпечні. Ведмедиця, у якої забрали дитинчат, надзвичайно небезпечна. Наймудріше, що можна зробити, це втекти якнайдалі і щонайшвидше. Це прислів’я вказує на один із наслідків дурості – люди страждають через егоцентричні, злі, необізнані судження.

В хаті мудрого дорогоцінні скарби й олія, але дурний їх прогайнує. (Пр.21:20)

Дурні не вміють чекати. У 1960-х і 70-х роках пройшов знаменитий Стенфордський зефірний експеримент. Дітям запропонували невелику винагороду зараз або істотно більшу якщо вони трохи почекають. Ті, хто не міг стриматися, протягом життя показували гірші досягнення, ніж ті, які вирішили почекати. Відсутність стриманості і далекоглядності є свідченням глупства, як написано в Книзі Приповідок.

Адаптація Тетяни Трачук

Джерело: https://dyvensvit.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/