Головна

СБУ збирається розсекретити нові докази репресій в СРСР проти УГКЦ

«Хтось міг би сказати, що знайдення документу (йдеться про лист Хрущова до Сталіна, про який нещодавно повідомила Австрійська католицька інформагенція, - авт.), який доводить причетність керівництва СРСР до знищення Української Греко-Католицької Церкви не є жодною сенсацією, а його публікація - взагалі зайва річ, адже усім і так було відомо, хто виніс смертний вирок УГКЦ, в яких кабінетах зароджувалися плани і координувалися дії, скеровані на її цілковите знищення. Справді, упродовж усього повоєнного часу, а в Україні - за роки незалежності, з'явилося чимало книг і публікацій, які доводять однозначно: за проектом знищення УГКЦ стоїть сталінський режим і його вірні слуги», - сказав Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, коментуючи інформацію про лист Микити Хрущова до Йосипа Сталіна, в якому тодішній керівник компартії УРСР звітується про виконану роботу у справі ліквідації УГКЦ (текст документу можна прочитати за цим посиланням).

«Все ж, те, що для одних було відомим здавна, оскільки, або вони самі пережили жахливі роки переслідувань, або ж отримали достовірні інформації від ще живих свідків отих трагічних часів, для інших може звучати як одкровення. Тим більше, що з різних сторін ще й сьогодні чиняться спроби «вибілити» сталінські діяння, а ліквідацію УГКЦ представити мало не як самочинний процес, що зародився в лоні самої Церкви, а не був свідомо і з повною премедитацією запланований Сталіним і послідовно здійснений у тісній співпраці із вірними слугами безбожного режиму», - продовжив Владика Богдан.

«У своїй записці від 17 грудня 1945 року Хрущов звітує Сталіну про «проведенную работу по разложению униатской церкви и переходу униатского духовенства в православную церковь». З даного документу стає очевидним: створення так званої «Ініціативної групи» було інспіровано сталінським режимом (виникла вона «в результате проведенной работы»), а всі її подальші кроки прискіпливо контролювалися і координувалися або безпосередньо Сталіним та його найближчими співпрацівниками, або ж через «представителя», що постійно діяв при цій групі. Так само «перехід» частини греко-католицького духовенства в лоно РПЦ не був в жодній мірі добровільним вибором священиків, але наслідком проведеної енкаведистами «работы». Як виглядала ця «работа» пояснювати не потрібно», - сказав Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

При цьому Владика Богдан висловив впевненість, що опублікований документ стане предметом осмислення як для тих, хто переконаний у тому, що акція з ліквідації УГКЦ у 1945 - 1946 роках була спланована найвищим керівництвом СРСР, так і для тих, хто цей факт усіляко заперечує. «Для одних він стане ще одним доказом добре знаних речей. Для інших стане одкровенням, свіжим подихом істини, що прорвалася крізь шар пропаганди і забуття. Для ще когось - запрошенням саме до «ревізії», тобто до критичного перегляду - і то не тільки «історії» загалом, але й, можливо, свого особистого місця і своєї ролі в цій історії! Це стосується окремих осіб, інституцій і цілих народів», - наголосив він.

В архівах України зберігається понад 1000 документів, які засвідчують причетність вищого керівництва Компартії СРСР до знищення Української Греко-Католицької Церкви. Більшість із них чекають на розсекречення, сказав у інтерв'ю "Німецькій хвилі" заступник начальника державного архіву СБУ Сергій Кокін.

За його словами, нещодавно оприлюднений лист, у якому колишній керівник Компартії УРСР Микита Хрущов повідомляв Йосипу Сталіну про ліквідацію "уніатської" церкви, з великою вірогідністю є автентичним.

Більше того, Кокін переконаний, що другий чи третій примірник цього листа може зберігатися в Центральному державному архіві громадських об'єднань України, який був колись партійним архівом ЦК української компартії.

"Методом текстуального аналізу можна підтвердити, правдивий це екземпляр чи ні. Бо зрозуміло, що перший примірник пішов у Москву, а другий залишився тут", - зауважив Кокін.

Дослідник констатує, що в документосховищі СБУ історики нині знаходять чимало свідчень про планомірне нищення української греко-католицької церкви. Історики вже розсекретили 240 документів, складених співробітниками держбезпеки СРСР, які стежили за священиками, допитували їх, катували і на основі цих "вибитих" даних писали звіти для Хрущова, розповів Кокін.

Він упевнений, що історичну правду про знищення "уніатської" церкви слід відновити. Однак чи вдасться за цими доказами порушити кримінальну справу й засудити винних, дослідник стверджувати не береться. Заступник начальника державного архіву Служби безпеки України вважає, що цим мають займатися фахові юристи.

"Ліквідація національної церкви, за визначенням Рафаеля Лемкіна, є ознакою геноциду, бо це було спрямовано проти певної групи людей. Виникає питання, чому було ліквідовано саме Українську Греко-Католицьку Церкву, коли залишалися ще інші конфесії", - сказав Кокін.

За матеріалами: www.pravda.com.ua/news/2009/8/5/99421.htm

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/