Головна

«Найкращий спосіб узяти участь у бенкеті Небесного Царства – це бути фізично присутнім на Святій Літургії»

propovid_7_01_2019Сьогодні кожний із нас запрошений на бенкет, яким є Божественна Літургія. Найкращий спосіб узяти участь у бенкеті Небесного Царства – це причаститися Тіла і Крові нашого Спасителя. Навіть коли ми не можемо фізично перебувати в храмі, покликані відповісти на Його запрошення. Ми покликані святкувати цей день у можливий і доступний нам спосіб. На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді в неділю, 13 вересня 2020 року.

У сьогоднішньому Євангелії Христос пояснює, чим є Небесне Царство. «Це передусім вид зрілих стосунків між Богом і людьми, а відтак людей між собою. Царство Небесне – це наші засади і принципи, певні цінності, на яких будується людське спілкування і спільнота, остаточно людське життя», – сказав Блаженніший Святослав.

Цікаво, що у Книзі пророка Осії Господь виступає у ролі нареченого, а Божий народ – нареченої. «Коли ми чуємо в Євангеліє про весілля, то розуміємо, що настає певний момент, на який всі очікували. Це момент зрілості, повноти часу, доброї нагоди. Найголовніше – це момент, коли є відкритим запрошення господаря. Саме цим моментом описує Матей прихід на землю нашого Спасителя», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

Проповідник припускає, що через такий образ Христос хоче донести нам те, що Царство Боже вже є між нами. Бо жених вже прийшов, весілля готове і очікує гостей.

За його словами, ця історія показує, що драма події обертається довкола того, хто і як відповідає на запрошення. Кульмінаційним моментом стає те, що народ це запрошення відкидає і в результаті втрачає гідність.

«Спитаймо себе, до чого запрошує господар», – заохочує проповідник. Глава Церкви пояснює, що зміст запрошення на це весілля не полягає в побутових речах, а захований значно глибше: «Запрошуючи на весілля свого єдинородного Сина Господар, Небесний Отець хоче поділитися з людиною своєю радістю, яка є не почуттям чи сентиментом, а повнотою життя. Він запрошує розділити з Ним повноту вічного життя. Бо тільки Бог сповнити людину всім, що вона потребує. Тільки Творець може дати людині вічну радість. Як сумно, що та людина, до якої Бог відкриває своє серце, своє нутро і свою радість, своє особисте вічне життя, того запрошення не приймає», – пояснює Отець і Глава УГКЦ.

«Що тоді робить господар?» – запитує проповідник. І тлумачить, що запрошені втратили гідність брати участь у святковому бенкеті. Тоді господар заохочує своїх слуг кликати на бенкет усіх, кого вони зустрінуть по дорозі. «Іншими словами, – каже він, – те запрошення нашого Бога Отця на весільний банкет свого Сина має універсальне значення. Воно не є для якоїсь маленької групки, а для всіх людей соціальних станів, усіх етнічних рас і культур. Навіть більше, вони запрошували як добрих, так і злих людей».

Проте, зауважив Блаженніший Святослав, під час бенкету господар зустрів одного без весільної одежі. «Очевидно, що тут йдеться не про брак матеріального статку чи фізичного одягу, а, власне, про стан душі, – пояснює він і додає: – Що означає відсутність цього одягу?».

«Цей чоловік не цінує отриманого запрошення, ба більше – нехтує ним. Він не відчуває святості, величі й гідності, до якої запрошений. Святі Отці, допомагаючи нам зрозуміти, що означає брак весільної одежі, кажуть, що ми, як християни, відчуваємо, що той чоловік втратив первісну чистоту дару хрещення. Адже в момент хрещення людина отримує білий одяг як знак чистоти душі і повернення Богом благодаті й невинності. Покликані всі, а вибрані ті, які відповідають на покликання і живуть відповідно до того дару, який вони отримали, будучи причасниками Божественної трапези життя», - переконаний Глава Церкви.

«Сьогодні ми розуміємо, що цей весільний бенкет – це Божественна Літургія. Ми всі запрошенні на цей бенкет. Ми його потребуємо, бо без нього не маємо радості. Не ми його організовуємо, не ми дозріваємо до нього. Його для нас готує наш Бог і Спаситель. Він кличе нас через своїх слуг: єпископів і священників. Посилає нас на роздоріжжя сучасного світу, можливо, останнім часом через засоби комунікації і соціальні мережі. Він кличе, щоб запросити, щоб зробити сучасну людину причасницею вічного щастя нашого Бога. Як важливо нам сьогодні не втратити цієї нагоди», – наголосив проповідник.

«У час карантину це Євангеліє звучить по-особливому. Сьогодні кожен запрошений на бенкет. Церква дає людині можливість відповісти на це запрошення у найкращий для неї спосіб. Очевидно, що найліпшим способом узяти участь у бенкеті Небесного Царства – це фізично перебувати на Святій Літургії. Цікаво, що сучасна людина часто оцінює своє життя і вчинки по тому, що вона здобула чи чого не здобула. Проте сьогодні євангелист Матей запрошує нас переглянути життя, дивлячись на те, що ми втратили. Він заохочує нас подумати над тим, якою нагодою ми не скористалися, на яке запрошення не відповіли. Бо саме по цьому нас буде оцінювати наш Отець», – додав Отець і Глава УГКЦ.

«Молімося, щоб ми змогли відчути святість цього покликання. Момент, коли запрошення є відкритим, – обмежений. Ми знаємо, що Божественна Літургія відкрита для людини між першим і другим приходом нашого Спасителя. В нашому особистому житті цим запрошенням є час нашого земного існування. Завтра відповісти на це запрошення вже може бути пізно. Не будьмо подібні до тих, які знехтували ним. Були запрошені, але стали негідними. Будьмо подібними до тих, хто відповів і був вибраний, щоб вічно жити в Небесному Царстві», – закликав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Джерело: http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/