Головна

Інтерв’ю з парохом греко – католицької церкви святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, отцем Ігорем Онишкевичем щодо літнього відпочинку дітей парохії у Карпатах

Отче Ігорю, відомо, що парафіяльна рада, будуючи плани подорожі, старається щороку змінювати місце відпочинку. Чому Ви вирішили поїхати саме у село Заріччя Івано-Франківської області, що розташувалось неподалік славного Яремче? 

Ми щороку маємо такі подорожі та, дійсно,  змінювати місце відпочинку. Це дуже корисно для дітей, адже вони, зростаючи з парафією, мають можливість бачити різні місця, монастирі, церкви. Ми довго шукали місце відпочинку: мали зв'язки з приватними садибами, але Бог  благословив нас на відпочинок у Заріччі.

 Скажіть, будь ласка, з якого року почалися такі поїздки у Карпати?

 Саме тут в Заріччі ми пригадали, що перша наша подорож відбулася 1993 року. Тоді ми їздили у Білі Ослави разом з сестрою служебницею Мар'яною та отцем Анатолієм Теслею. Це недалеко від Заріччя. Якщо перейти поблизу від нас одну гору - можна опинитися в Білих Ославах.

 Отче Ігорю, чи можете порівняти першу поїздку у Карпати і цьогорічну? Що змінилося?

 Звичайно, відбулося багато змін з того часу. Ось, наприклад, тоді діти та наша молодь були розселені у  приватні домівки сільчан. Жителі Білих Ослав брали по декілька дітей у свою хату. Харчувалися вони по-різному. А зараз, як ви бачите, ми проживаємо в одному великому будинку. Усі умови нам забезпечені. Я дуже радий, що немає телевізора, адже він приносив би тільки шкоду, відволікаючи дітей від духовної мудрості та духовного збагачення. 

 Нам відомо, що цього річ відбувалася одна масштабна екскурсії по Карпатському краю, а інша чудовим прикарпатським містом Івано-Франківськом. На екскурсіях розповідали цікаві, незабутні факти. Наскільки глибоко такі екскурсії розвивають інтелект дитини?

 Безперечно, такі екскурсії дуже корисні для дитини. Адже вона дізнається багато цікавих фактів і, мабуть, багато запам'ятовує. Дома дитина розповість батькам те, що запам'ятала з екскурсії, поділитися враженнями з друзями. Такі заходи досить вартісні, але ми стараємося організовувати їх, де б ми не відпочивали.

 На катехитичних навчаннях дитина може висловити свою думку, розказати історію з життя, поділитися враженнями. Чому саме такий підхід до навчання Ви вибираєте?

 Такий підхід до навчання, на мою думку, є одним з найкращих, адже дитина  щодня розвивається. Вона висловлює свою думку - вчиться спілкуванню. Дитина розказує історію - повчає інших і наставляє на добрий шлях. Почувши цікаву думку від іншої дитини, вона заохочується до саморозвитку. Такий підхід до навчання дуже сприяє духовному розвитку, тому ідемо саме таким шляхом..  

 Ми знаємо, що у лісі багато небезпек: можна впасти, поранитися, натрапити на змію. Чи виникали такі ситуації? І як молитва допомагає уникнути їх?

 Діти - велика відповідальність. Тому не раз ми хвилюємося та переживаємо за них, ідучи в гори. На щастя, такі ситуації в нас не виникали. В нас дуже добре підібрані вихователі, адже вони переживають і пильно спостерігають за кожною дитиною. Я, як священик, ранок і в вечір молюся за всіх дітей, щоб Ангел - Хоронитель завжди перебував з ними, а Господь беріг дітей від нещастя. Але діти, насамперед, самі повинні піклуватись про себе, бути уважними, пильними та берегти своє здоров'я.

 Завершується відпочинок. Чи могли б ви зробити підсумки, висновки подорожі?

 Завершується наш відпочинок. І я мушу сказати, що це одна з найкращих подорожей за весь період існування парафіяльних літніх відпочинкових таборів. По - перше, були чудові побутові умови, і слід зауважити, що Господь благословив на гарну сонячну погоду. Ми мали можливість бути на прощі до греко-католицького монастиря святого пророка Іллі в Дорі. Ми поєднали річку і ліс у нашому розпорядку дня. Я сподіваюся всі залишилися задоволеними та матимуть, що згадати удома.

Усі учасники подорожі дякують отцю Ігорю, отцю Мирославу Ханенку, вихователям, які піклувалися за нас. Щиро вдячні за гарно організований відпочинок в Карпатах.

Матеріал: учасника подорожі Олега Качура, інформаційна агенція «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/