Головна

«Подяка хай буде Богові за Його дар несказанний» (1 Кор. 15,57)

IMG_20201231_165953Починаються сторінки нового календаря, тому хочеться сказати величні слова подяки за кожен прожитий день і за кожну прожиту мить: «Подяка хай буде Богові за Його дар несказанний» (1 Кор. 15,57)

Перше вересня є для Церкви  початку Індикту, тобто Церковного року. Європейська практика святкування Нового року дня 1 січня прийшла до нас від царської Росії, пізніше називали советским роком, бо духовно живемо юліанським численням. Тобто живемо в поєднанні двох календарів і сьогодні за звичаєм опівночі на Аскольдовій могилі зійшлись вірні славити, благодарити й дякувати Господеві

В кінці року, дуже важливо не забути подякувати Господу за прожитий рік, і попросити допомоги і благословення на наступний. Амінь.

До нас прийшов Господь, вбогою дитиною і хочемо  просити просвічення і стати кращими в світлі спасіння. Рік завершився і перед господу дякуємо за миті життя. Наш спомин нагадує що Дитятко Ісус помагає нам. Нам нема чого нарікати, а користатись часом життя  творити добро.

Господь також готує нас на майбутнє, на нелегке завдання молитись в цьому святому місці, творити  спільноту творення добра.

Треба шукати молодь і відкрити це святе місце. Творити їм умови для зустрічей, відкривати їм місце майбутнього для розбудови нашої Батьківщини.

Для парафії служать три священник і ще два допомагають разом з дияконом Олександром Соколовським. За 2020 рік було уділено чимало Хрещень, Вінчань, похоронів. В неділю відправляється чотири Літургії, є постійна нагода до Сповіді. Організована Предшлюбна катехизація, Катехизація Хресних батьків, катехизація парафіян. Особливим днем молитви є кожен четвер за заступництвом угодника Божого св. Миколая котрому посвячена Церква від 882 року і відправляється акафіст ,освячення води і читання молитов оздоровлення.

Дякую о. Анатолію за його служіння хворим, одиноким парафіянам. Він разом з Рицарями Колумба на чолі Юрієм Ярмоловським ,надав першу продуктову допомогу в цей скрутний час. Соціальному служінню Карітас Печерськ на чолі з Ганною Мушинською, і проєктом Дарунок від тата під керуванням Анни Онисько. Благодійна кухня Аскольда відкрита для потребуючих  і гостить гарячими обідами приготованих п. Марією. Смакуємо кавою і варениками завдяки служінню Марії Спільниченко.

Окремим служінням є катехизація вірних і недільна катехитична школа «Бути людиною» під головуванням сестри Марти і катехитів. Батьківську Раду очолює Наталія Пураєва.

Притч Церковний має особливу місію бути і творити моління Церкви. Це дяківське служіння  на чолі Андрія  Дудко, дає можливість мати дві Літургії в день з приписаними молитвами. Регентське служіння Володимира Гриньківа з хором Аскольд, хор Клирос з керівником Наталією Мальцевою і формується молодіжний хор. Паламарське служіння і господарські роботи очолює Володимир Антонюк. Наш Храм відкритий для молитви протягом дня служінням старшої послушниці Марти, а книжна лавка стараннями Людмили Панченко завжди пропонує християнську літературу, а для паломників завжди є смачний чай і кава. Інформаційна рада на чолі з Любою Михайлюк творить журналістське служіння і розповсюдження Слова Божого в нашій інтернет газеті «Оранта» і інших ресурсах. Багато праці в Будівельній Раді, на чолі Олега Качана розпочала реконструкцію каплиці Чуда Богородиці у Влахерні яким навернувся  київський князь Аскольд до віри Христової і прийняв св. Тайну Хрещення у 866р. Пожертвами вірних  в 2021 році в честь 1155 років Хрещення Аскольда буде оновлений Хрест освітлений з скульптурною композицією і встановлений новий золотий купол. До цієї дати Художня рада замовила в скульптора Олеся Сидорук скульптурну композицію спочинок Аскольда в могилі, що буде розміщений в крипті і дасть можливість паломникам вшанувати молитвою його пам'ять.

О. Олексія за служіння душпастирство Апостольства молитви з ревнителькою Ярославою Вольхіною. Руху Матері в молитві з ревнителькою Марією Антонюк. Багато, дуже багато рук допомагають у всьому, що стосується парафіяльного життя… Нехай ці руки ніколи не втомлюються чинити добро.

Це день подяки, це день спільної молитви, це день підсумків прожитого року парафіян, які люблять Бога, Церкву і парафію яка є особливою в історії духовності і державності Руси України. Аскольдове Хрещення (866 рік) повертає нас на 1155 років крізь віки і єднає сьогодні з душами праведних  котрі моляться з нами.

Прожитий рік змінив звичний ритм життя, всі почули , опинились в карантині і пандемія стала загрозою для життя для спілкування, маски закривали обличчя, для економіки, все змінилось протягом кількох місяців /В цьому році все людство зустрілось з незнаною недугою. Відчули соціальну ізоляцію. і сім’я стала нашим рятунком і домашньою Церквою, там ми стали рятуватись. Герої наші воїни та лікарі - вони стоять на нашому захисті.

В новому році маєм надію на Рожденного Спасителя. Це багатство віри дає в Господі радість і оптимізм“ БОГУ дякуємо за ВСЕ і за ВСІХ, хто приходив до нас на спільну молитву і хто був присутній у цей особливий момент подяки!!! ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ!

Молитва-подяка Господу за рік що минає

Господи Боже, Владико всього видимого і невидимого! Від Твоєї святої волі залежать усі дні й літа мого життя. Дякую Тобі, милосердний Отче, що Ти дозволив мені прожити ще один рік; знаю, що з приводу гріхів моїх я не гідний цієї милості, але Ти даруєш мені її з невимовного людинолюбства Твого.

Продовж іще милості Твої мені, грішному; продовж життя моє в чесноті, спокої, у здоров’ї, в мирі зі всіма родичами та у згоді з усіма ближніми. Подай мені достаток плодів земних і все, що необхідне для життя.

Перш за все, очисти совість мою, зміцни мене на шляху спасіння, щоб я, слідуючи ним, після багаторічного в світі цьому життя, перейшовши в життя вічне, удостоївся бути спадкоємцем Твого Небесного Царства. Сам, Господи, поблагослови цей черговий рік, який розпочинаю, і всі дні мого подальшого життя

З любов’ю та молитвою, парох митр. Протопресвітер Ігор Онишкевич

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/