Головна

Примирення, як тест на щирість кандидатів в президенти

1-ше вересня 1939 року ввійшло в історію як початок Другої світової війни. Для жителів Західної України з цього дня починається нова історична доба, яка й по сьогодні не закінчилась. Для корінних жителів встановлення нової влади супроводжувалось репресіями, терором, втратою приватних земельних наділів, виселенням з рідних домівок та багато іншого. З 1944 року почалось повторне встановлення радянської влади, що супроводжувалось масовим збройним спротивом при активній підтримці всього місцевого населення.

Сьогодні радянської влади, держави СРСР, лідируючої ролі комуністичної партії вже немає, а ми досі сперечаємось про роль та місце учасників протистоянь. Історики свою справу майже зробили. Справа за політиками.

За 18 років політики так і не спромоглися примирити ветеранів УПА та Червоної Армії.  На День Незалежності про Примирення вже не йшлося. Президентські вибори на порядку денному. До останнього була надія на сьогоднішнього Президента України. Питання Примирення так чи інакше відходить на задній план.

Претенденти на пост Президента України прораховують свої електоральні здобутки та втрати при вияві свого ставлення до Примирення. Позиція Ющенка В.А. відома. Інші претенденти на президентську посаду мають різні позиції, та однозначної підтримки Примирення ніхто не виявив. Звертатись до політиків міняти свої позиції, чи закликати їх до зміни позицій - то даремна справа. Виборчі технології диктують умови - триматись золотої серединки. Проте виборці позиції по Примиренню основних кандидатів в  Президенти знають. Виборці ще мають час оглянутись та переглянути свої позиції. 18 років не дуже активного інформування населення все ж таки трохи дало.

Тим, хто тільки за хліб та видовища, пропоную теж не спішити. Є моменти, які зачіпають основи і вашого погляду на пропозиції кандидатів в президенти. Так, добробут визначає пріоритети при виборі кандидатів. Проте зважте, ніхто з Президентів наші сім'ї не нагодує, ми самі собі заробляємо на життя. Від Президента залежить атмосфера, в якій нам прийдеться працювати та виховувати наших дітей. Ми багато збудували при Сталіні, Брежнєві. Та атмосфера була не та. Не наступить би на ті ж граблі в Україні сьогодні...

При чому тут Примирення? Воїни УПА воювали за Україну, протистояли репресивному сталінському режиму, відстоювали свою мову, культуру, віру, проявили себе гідно в військовому протистоянні. Скільки горя вони та їхні сім'ї натерпілись. Всі сьогоднішні нами знані та шановні символи української держави виборювались воїнами УПА.

Кому та чому все перераховане не очевидне? Чому кандидат в Президенти не бачить того, що воїни УПА воювали за сьогоднішню державу? Вдумаймось, що затьмарює очі нашому обранцю? Дрібниці все це? Ні, це не дрібниці. В цих дрібницях виявляється щирість, державність та сміливість наших кандидатів в президенти України. В цьому виявляється, а чи проукраїнський наш кандидат.  

Виборці Східної та Західної України виховувались в різних умовах. Що маємо те маємо. Та всі ми можемо відрізнити щирість від спекуляцій, загравання на нашому вчорашньому радянському від відвертої розмови державного діяча, проукраїнський це кандидат чи проросійський або проамериканський.

Відношення до Примирення - це тест на зрілість та щирість кандидата в президенти. Очевидне кандидат в Президенти не має морального права заперечувати.

Але це не тільки відношення до Примирення. Це позиція до Голодомору, це й питання єдиної Помісної церкви, європейський вибір України, це спекуляції на другій державній мові...

Ми доручаємо Президенту державу. Його завдання зміцнювати єдність народу. Спекулювати на нашому минулому ніхто немає права. Інтереси та болі сьогоднішньої України повинні бути для кандидата в Президенти понад усе. Так ми всі трохи радянські, та для Президента України ветерани Червоної Армії та УПА повинні бути героями.

Не маємо ми права повестись на побрехеньках, радянських міфах. Вдумаймось. Президент повністю опирається на наше викривлене радянське виховання про історію України. Невже це та основа на якій ми з Вами будемо обирати Президента? Невже нас та наших дітей може вдовольнити те, що Президент використав нашу необізнаність в історії? Невже ми можемо допустити те, що кандидат в Президенти спекулює на радянських міфах і, взагалі, наш майбутній Президент на чомусь і в угоду комусь спекулює?

Батько немає права спекулювати своїми синами, а Президент виборцями. Ми всі вихованці радянської доби і сприймати Примирення декому дуже важко та можливо. Проблеми виникають тільки тоді, коли історичне минуле розглядувати не з точки зору сучасної України. Всі українські партії з Примиренням не повинні мати проблем.

Примирення висвітлює всю глибину та щирість політиків, сучасність та розуміння тієї основи на якій будується міцна держава. Примирення - це сміливість відверто та щиро говорити з сьогоднішнім та майбутніми поколіннями.

Пам'ятаймо, хліб своїм дітям ми зобов'язані як батьки заробити при будь якому Президентові, а майбутнє наших дітей залежить також чи сприятимуть наші Президенти вихованню в наших дітей поваги до свого минулого, всіх героїв України всіх часів. А з цього слідує також повага наших дітей і до нас, їхніх батьків. Помилка матиме важкі наслідки для всіх нас. Не хлібом єдиним...

Маркевич Богдан 8-0632479198  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/