Головна

Найбільше багатство – мудрість!

30 серпня  - святковий день на Аскольдовій Могилі. Сьогодні зібралося тут багато парафіян громади святого Миколая Чудотворця, адже скоро дітям потрібно іти до школи, і вони хочуть отримати благословення від Бога, священиків на добру науку.

Спершу священики УГКЦ Роман Небожук, Олекса Петрів і настоятель церкви святого Миколая отець Ігор Онишкевич відслужили Божественну Літургію.

 

Погода видалась хмарною, але це не зашкодило людям залишатися в хорошому настрої.

Отець Ігор Онишкевич виголосив проповідь, зауваживши: «Дорогі парафіяни, наший найбільший скарб - діти. Я дуже радий, що батьки прийшли сьогодні до церкви, разом з діточками. Скоро діти підуть в школу, а першокласники розпочнуть свій довгий шлях до набуття знань. Тепер, дорогі першокласники, ви будете в школі, без мами, але в усьому вам допомагатиме ваша перша вчителька. Завжди пам'ятайте її, моліться за неї. З перших своїх днів у школі беріться за науку, не марнуйте ні хвилини часу. Навчання - це, як молитва,  важка праця. Господь каже: «Мудрість ваша у Заповідях Божих», тому ідіть до школи з вірою у Бога, і чиніть по заповідях Божих. Слухайте вчительку, будьте послушними.

Пам'ятайте, найбільше людина потребує мудрості, тому Соломон не помилився, коли просив цей дар у Бога. З мудрістю, людина може досягти багатства і інших благ. Будьте мудрими, як Соломон, дорогі діточки. Здобувайте мудрість у школі, трудіться, і будете мати багатство не тільки земне, але й вічне».

Таким теплим пастирським словом отець Ігор заохотив дітей до навчання у школі.

Після Богослужіння, діти отримали подарунки: зошити, щоденники, олівці, ручки, портфелі, лінійки, альбоми, фломастери, фарби для малювання. Отець Ігор поблагословив дітей на гарну науку у школі, і покропив свяченою водою шкільне приладдя. Всі були задоволені, раді, приємно здивовані. Попереду на дітей та дорослих чекав найбільш цінний подарунок - святковий концерт.

Першою на сцену вийшла маленька дівчинка Юля. Вона розказувала вірш      « Ми є діти українські», в якому висловила любов до України і надію на краще майбутнє.

Пісня «Хай живе надія», яку виконала Вікторія Михайлюк вразила кожного глядача. Людина завжди повинна мати надію і ніколи не покидати її.

Наступною на сцену вийшла Христина Процев'ят з дуже відомою, але водночас складною для виконання піснею «Аве Марія». Вона гарно справилась з завданням і отримала щирі оплески від глядачів.

Всім глядачам дуже сподобалась пісня «Молитва», яку виконав дитячий парафіяльний ансамбль церкви святого Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі, під керівництвом Тетяни Стефанишин. Цей колектив виконав також пісню «Дитячі мрії», яка теж, без сумніву, припала до душі парафіянам.

Тарас Хмара декламував вірш Тараса Григоровича Шевченка «Мені однаково».

Потім зі сцени промовляв до присутніх настоятель храму отець Ігор Онишкевич. Він ще раз поблагословив дітей на чудове навчання. Парох громади наголосив, що розпочинається катихитична школа. Отець зауважив, що дитина потребує духовного навчання і  Божу Науку слід прищеплювати з ранніх літ, адже дитина в такому віці сприймає і намагається зрозуміти  набагато більше, ніж згодом у дорослому віці.

Наприкінець, усі учасники концерту вийшли на сцену і заспівали разом пісню «Це моя Україна». Глядачі аплодували стоячи.

Завдячуючи Надії Кучерявій та Тетяні Стефанишин, концерт видався змістовним, добре організованим, як мовиться, на найвищому рівні.

А свято  завершувалось гостиною. Божі дари поблагословив наш парох отець Ігор і всі взялися куштувати смачні страви.

Святковий день добігає кінця. Ми вирішили поцікавитися думкою священика Романа Небожука щодо проведеного свята:

Отче Романе, закінчилась Божественна Літургія, відбувся концерт, святкова трапеза. Як Ви оцінюєте змістовний та організаційний рівень цього свята? Чи отримали діти, парохіяни та священнослужителі  заряд позитивних емоцій?

Я хочу сказати, що сьогоднішнє свято приготування дітей до навчального року вже традиційне на Аскольдовій             Могилі. Це свято є першою сходинкою дітей до майбутнього свята 1 вересня. Батьки з дітьми приходять до церкви, щоб отримати Боже благословення, зустрітися у парафіяльній сім'ї, отримати заряд хороших емоцій, поділитися враженнями, і тому тут зараз дуже гарна атмосфера. Атмосфера свята, і атмосфера приготування до робочих буднів. Думаю, що позитивними емоціями збагатились усі.

Як, на Вашу думку, чи має сьогоднішній святковий день суттєву різницю від минулорічних святкувань?

Щоб вдалося свято, потрібно гарно потрудитися. Але ми бачимо, що не зважаючи на певні труднощі все відбулося дуже гарно. По - перше, зійшлося напрочуд багато людей. Набагато більше, ніж минулі роки. Була дуже гарна Літургія на вулиці. Бог послав нам добру, не дощову погоду, і водночас не спекотну. По - третє, знайшлися жертводавці, які щедро спонсорували для дітей шкільне приладдя. Діти дуже люблять отримувати подарунки, і тому цей день для них особливий і приємний. Також радо відзначити концерт, який був організований на кращому рівні. І зараз ми закінчуємо цей святковий день трапезою. Я прийшов сьогодні з трьома дітьми, і в нас найкраще враження.

Отче Романе, скажіть, будь ласка, у чому полягає духовний зміст цього свята?

Духовний зміст цього свята полягає у тому, що діти уособлюють, насамперед, віру, надію, любов. Це свято для дітей і воно є тими воротами, які відкриваються у світ навчання. І це навчання в них уособлюється з високими моральними ідеалами, з вірою батьків, з християнською культурою. Як на мене це дуже правильно, і дуже важливо, що через храм, молитву ми входимо у світ знань.

Наскільки такі святкові заходи спонукають і підбадьорюють дітей на гарне навчання у школі?

По - перше, всі таланти від Бога. А завдання школи і вчителів розвинути ці таланти, які вже Богом і батьками закладені у дитині. Тому молитва допомагає вирости дитині мудрою, культурною, чесною, благородною, а не просто з багажем знань і без віри. Я хотів би побажати дітям вирости розумними, і йти життєвими дорогами разом з Богом.

Матеріал та фото Олега Качура, «Оранта»


 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/