Головна

Аскольд єднає нас в родину

Церква святого Миколая започатковує  рубрику «Аскольд єднає нас в родину». Серія матеріалів представляє інтерв'ю, нариси про парафіян та їхні сім'ї.

Хто бажає висловити свої побажання, розповіді чи власну історію знайомства з Аскольдовою могилою та перебування у цій спільноті просимо Вас звертатися до ведучого рубрики  Олега Качура: 8093 789 13 13   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Вступне інтерв'ю з парохом греко - католицької церкви святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, отцем Ігорем Онишкевичем.

- Отче Ігоре, розкажіть про початок парафіяльного життя на Аскольдовій Могилі?

Кожна парафія розпочинається з першої Служби Божої. Парафіяльне життя у церкві святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, розпочалося з 1992 року. Я дуже радий, що парафіяни, які були зі мною у перших роках мого служіння у Києві, залишились і до сьогодні.

- Як формувалася парафія протягом багатьох років?

90 - ті роки - це був дуже складний час, ми не мали свого храму Божого, тому віруючі збиралися у різних місцях, щоб помолитися на Богослужінні. Пам'ятаю, ми збиралися в майстерні художника, в різних каплицях, а також у моєму гуртожитку, де я зі своєї кімнати зробив каплицю. Я дуже радий, що молитвами, проханнями віруючих ми здобули Аскольдову Могилу і почали тут своє парафіяльне життя.

- Скажіть, будь-ласка, як парафія впливає на згуртування сім'ї?

Цілі родини приходять у цю церкву, разом з діточками. Церква єднає людей. Ми просимо Бога, щоб християнські родини приходили до церкви завжди разом. Свята Літургія, молитва дуже зближує людей. Було багато випадків, коли проблемні родини приходили до церкви і Бог відкривав їм істинний шлях, вони знову ставали українською щасливою родиною.

- Отче Ігоре, на Ваших очах разом з Аскольдовою Могилою зростає велика кількість сімей, розкажіть, як збагачується родина завдяки молитві?

У парафії ми започаткували Божественну Літургію для дітей. Багато родин приводять своїх діточок, щоб навчити їх Божих істин. Ми також бачимо, як батьки привозять  маленьких діточок в колясках до церкви, адже хто приведе маленького сина, років чотири, як не мати з батьком. У такий спосіб, на Святій Літургії для дітей, ми єднаємо родини.

- Як дитина у сім'ї з парафією, з молитвою зростає у Бозі?

Я дуже радий, що ми маємо можливість навчати дітей Божій науці. Парафії вже 18 років, але, на жаль, ми до цього часу не маємо приміщення де навчати дітей. Ми з кожним роком вирішуємо це складне питання. Я  дуже радий, що цього року ми записали багато дітей у Недільну школу. І я впевнений, що завдяки молитві, катехизації  дитина виростає твердою і стійкою у своїй вірі, виростає хорошою, чесною, працьовитою людиною.

- Отче Ігоре, парафії вже майже 20 років. Діти, які прийшли сюди в п'ятирічному віці, вже виросли і їм по 25. Деякі з них мають свої сім'ї.  Як парафія духовно збагатила молоде покоління, яке вже виховує своїх дітей?

Це справді покоління. І діти, які нещодавно приступали до першої Тайни Сповіді, вже мають свої сім'ї. Люди знаходять своє щастя в цьому Святому місці. Ці створені сім'ї стають для нас своєрідним прикладом. Саме ці діти, які виросли і утворили свої сім'ї, будуть творити духовну єдність нашої держави.

- Парафію відвідують лікарі, співаки, артисти, журналісти, інженери. Яким чином парафія впливає на їх професійні якості?

Ми обов'язково вітаємо парафіян, якщо Україна святкує день медика, вчителя чи журналіста. Ми також молимося за покликання серед лікарів, вчителів, акторів. Складаючи реєстр парафіян, ми обов'язково запитуємо і цікавимося, якою працею займається парафіянин. І я думаю, що активне життя у парафії гарно впливає на її професійні якості та позитивну роль у колективі, де б вони не були.

- Скажіть, буд-ласка, яку перспективу розвитку парафіяльних сімей  Ви вбачаєте в подальшому?

Часто у сім'ях виникає велика криза, родинна криза. У таких випадках потрібно молитися до Бога і просити Бога всіх родинних благ. Ми парафіяни також повинні молитися за такі сім'ї, і тоді Господь допоможе нам. Я сподіваюсь, що перспектива розвитку сім'ї буде велика.

- Які думки Ви хотіли б висловити сім'ям, що відвідують церкву святого Миколая, та щоб ви побажали їм - у виховному аспекті?

Я бажаю всім родинам, щастя і довголіття. Батьки, передавайте своїм дітям віру в єдиного Бога! Показуйте своїм дітям добрий приклад! Навчайте дітей, любіть дітей, допомагайте дітям! Адже саме діти будуть творцями нашої України. Християнська родина це є основа нашого добробуту, а твориться ця міцна родина у спільноті.

Слава Ісусу Христу!

Інтерв'ю записав Олег Качур «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/