Головна

Шаховий турнір на Аскольдовій Могилі

20 грудня, після Богослужіння і вистави, присвяченої празнику святого Миколая,  розпочався шаховий турнір. На турнір прибуло лише восьмеро учасників, хоча зареєструвалось шістнадцять.  Очевидно, більшість захворіла.

Це перший шаховий турнір, який проводиться при парафії святого Миколая. На цьому спортивному змаганні були  присутні судді, які уважно спостерігали за ходом гри учасників.

Отець Ігор Онишкевич, настоятель храму,  благословив турнір і почалися змагання з шахів.

У турнірі брало участь три дівчини і п’ять хлопців.  Найдовша партія тривала 1год. 10 хв.

Слід зауважити, що у приміщені, де проходили змагання було трішки шумно. Особливо батьки хвилювались за своїх дітей і вони інколи емоційно реагували на хід поєдинку.  При наступному етапі потрібно врахувати цей незначний недолік. Батьки бажали підказати хороший хід, але, враховуючи те, що за такі дії судді могли дискваліфікувати учасника, то ж ніхто не ризикував вдаватись до підказок.

Наступний етап півфінал та фінал турніру відбудеться 27 грудня наступної неділі. Тоді буде визначено переможців.

 

Фінал шахового турніру…

Ось і завершився шаховий турнір. Як відомо, минулої неділі з восьми учасниках вийшло у пів – фінал четверо: Ігор Качур, Надія Каліцон, Олександра Гуянова, Ілля  Турковський.

Ігор  Качур зіграв у пів – фіналі з Надією Каліцон, а Ілля  Турковський - з Олександрою Гуяновою. Розпочалася напружена боротьба, всі учасники і їхні батьки дуже нервували. На турнірі було достатньо тихо. Ніхто не підказував учасникам. До речі, варто згадати, що у пів – фіналі була зіграна найшвидша партія. Ігор Качур впевнено переміг свою суперницю за п’ятнадцять хвилин. Друга пів – фінальна гра тривала достатньо довго, і лише через п’ятдесят хвилин Олександра Гуянова змогла поставити мат Іллі Турковському.

Після невеликого відпочинку, розпочалися партії за третє і за перше місце.

Таким чином Ігор Качур грав у фіналі з Олександрою Гуяновою, а Ілля Турковський за третє місце боровся з Надією Каліцон.

Ці  партії тривали досить довго, адже учасники серйозного оцінювали рівень свого суперника, тому кожний хід був добре обдуманий.

На  початку партій важко було передбачити, хто переможе, адже очевидних помилок глядачі не бачили. Поступово майбутні переможці відкривали свою майстерність і всі свої знання.

У партії за третє місце переміг  Ілля  Турковський. Тому, поки продовжувалась партія за перше місце, ми вирішили дізнатися у Іллі його відчуття від сьогоднішнього церковного шахового турніру:

- Яких помилок ти допускався при грі, і як ці помилки вплинули на результат?

- Взагалі, я допускався певних помилок при грі на турнірі. Якось я втратив свою туру та дамку, і міг через це програти. Але я старався показати хороший результат і вибороти третю сходинку на церковному турнірі.

- Хто і коли навчив тебе грати у шахи?

- Коли я навчився грати я точно не пам’ятаю, можливо в сім років, але я точно згадую, що шахи мене навчив грати мій тато, і за це я йому дуже вдячний.

- Чи практикуєш ти гру з комп’ютером? З ким, на твою думку, краще грати з комп’ютером чи з людиною? Чому?

- В мене дома є комп’ютер, тому при підготовці до турніру часто граю з ним. Але я вважаю, що грати з живою людиною набагато краще. Комп’ютер робить одноманітні ходи, а в різного суперника є різна тактика, можливо тому з людиною грати набагато краще.

- Чи просив ти у Бога допомоги? І чи відчував ти його певну підтримку?

- Так  я просив у Бога допомоги  під час турніру, я молився  і сподівався, що Господь допоможе.

- Як ти оцінюєш цей церковний шаховий турнір? І чи задоволений ти своїм результатом?

- Взагалі  я дуже радий, що мав можливість  зіграти в цьому турнірі. Звичайно, хотілося б трохи кращого результату, але я дуже радий, що посів тертю сходинку. Це дуже добре, що такі заходи планують проводити і наступних років, адже шахи розвивають логічне мислення у дітей. І такі турніри будуть заохочувати дітей до навчання та мислення. І це чудово.

Ілля, дякую тобі за цікаві думки.

Найпоширенішим  ходом у шаховому турнірі, зокрема у фінальному поєдинку, була вилка, тобто загроза одразу двом фігурам. Цей хід в основному виконували конем, або дамкою. Зауважмо, що Ігор Качур полюбляв ставити шах і, крім того, загрожувати іншій фігурі. Можливо, ця тактика і принесла йому перемогу.

Розмовляємо з переможцем першого церковного шахового турніру Ігорем Качуром:

- Які відчуття наповнюють тебе зараз? Чи сподівався ти перемогти?

- Зараз  я дуже радий, що виграв цей перший турнір. Я довго та наполегливо тренувався. Взагалі, сподівався на перемогу. Особливо важкою для мене була перша гра у турнірі, мені попався дуже сильний суперник, який також претендував на перемогу. Можливо я був більше зосереджений. Пів - фінал та фінал мав свої особливості. І я дуже переживав, коли відбувались поєдинки.

- Як ти тренувався перед турніром? З ким ти грав шахові партії?

- Насправді перед турніром я прикладав максимум своїх зусиль, думаю, це і допомогло мені виграти. Більшість своїх тренувальних матчів зіграв зі свої старшим братом Олегом. Він підтримував мене до турніру і під час змагань. Також я ходжу в шаховий  клуб «Світоч» два рази в тиждень. Там я набув більшого досвіду, мав можливість грати з різними гравцями і поступово набувати знань про тонкощі цієї гри.

- Чи перший раз ти береш участь у подібних змаганнях? Чи навпаки ти маєш певний досвід гри на шахових турнірах?

- Це  перший раз, коли я граю на шаховому турнірі з таким великим гонораром. Але також кожного року проводяться турніри в клубі, там я теж беру участь. Я дуже вдячний всім організаторам та особливо отцю Ігорю, за те, що він зумів закупити шахові дошки та знайти кошти для переможців і організувати перший в історії церкви святого Миколая шаховий турнір. Звичайно, особлива подяка жертводавцям.

- Коли ти перший раз познайомився з шахами? Хто навчив тебе цій грі?

- Я  навчився грати в цю гру  у вісім років. Але активно розвивати свої задатки я зумів у своєму клубі. Цю гру навчив мене грати мій старший брат Олег.

- Наскільки шахи є цікавими для тебе?

- Насправді, спочатку ця гра для мене була нудною, але через декілька років вона мені почала подобатись, адже я зрозумів важливість цієї гри, крім того, навчився добре ставити вилки, і зумів набиратися досвіду, програючи.

- Чи готувався ти духовно до цього турніру? Наскільки молитва відіграла важливу роль у цьому першому церковному турнірі?

- Чесно  кажучи, я дуже хвилювався. Звичайно, я молився.

Ігоре, вітаю тебе з перемогою та дякую за інтерв’ю.

Турнір  завершився. Учасники, їхні батьки, глядачі  задоволені цим днем. Кожному учаснику турніру настоятель храму отець Ігор Онишкевич вручив Біблію. А переможцям подарував церковний блокнот Аскольдової могили та грошові премії.

Парох греко – католицької  церкви святого Миколая, що на Аскольдовій  могилі, отець Ігор сказав заключне слово:

«Я дуже радий, що цей турнір успішно  відбувся. Ми сподіваємось, що наступного року також відбудуться такі змагання. Потрібно приділяти увагу дітям і старатися сприяти у їхньому розвитку. Діти – це наше майбутнє, тому діти повинні бути розумними, щоб творити державу. Батьки, навчайте своїх дітей цій грі, щоб наступного року було ще більше учасників».

Далі  отець Ігор вручив переможцям дисконтні картки.

Ігор  Качур – переможець турніру, отримав три дисконтні картки (на загальну суму 900 гривень), за які можна придбати одяг та аксесуари у магазині  «Sela».

Олександра  Гуянова, яка зайняла друге місце, отримала дві дисконтні картки ( на суму 600 гривень), а Ілля Турковський, який посів третю сходинку, отримав одну дисконтну картку ( на 300 гривень).

Усі сподіваються, що наступного року відбудеться уже другий церковний шаховий турнір. Діти будуть наполегливо тренуватися, щоб показати досягнення і перемогти. Бажаємо успіху у тренуванні!

Матеріал та фото Олега Качура, спеціально для «Оранти».

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/