Головна

Фестиваль - конкурс духовної пісні Аскольдів Глас року Божого 2009

«Аскольдів Глас» був започаткований у 2007 році. Цей конкурс духовної пісні проводять двічі на рік – на теплого та зимового Миколая. Конкурс відбувається на день святого Миколая. Чому? Тому що князь Аскольд, який охрестився в 860 році, прийняв іу хрещенні ім’я Миколи.

Для початку ми вирішили дізнатися трохи більше про ідею, духовну сторону та творчі колективи у голови оргкомітету – конкурсу «Аскольдів Глас» Катерини Чаплик.

- Яка ідея проведення фестивалю – конкурсу «Аскольдів Глас»?

- Провідна ідея проведення заходу полягає в тому, щоб ознайомити широкий загал із історичними подіями минувшини, постаттю київського князя Аскольда (в хрещенні названого Миколаєм), популяризувати кращі зразки духовної та народної музики українського народу.

- Які труднощі були в організації цього конкурсу? Як Ви їх вирішували?

- Загалом великих труднощів не було, навпаки я, як голова оргкомітету, досвідчувала великі чуда, які з благословення о. Ігоря за заступництвом св. Миколая Чудотворця та князя київського Аскольда впливали на мене. Маю на увазі знайомство із багатьма цікавими особистостями – поетами і композиторами, вокалістами і хоровими диригентами, ведучими і режисерами, дизайнерами, художниками, майстрами видавничої справи тощо. Сьогодні, після проведення «Аскольдового гласу» здається, що все сприяло. Крім того, багато молодих людей, парафіян, волонтерів долучилося до організації свята. Принагідно хотілося б скласти їм сердечну подяку за підтримку і допомогу.

- Які колективи постійно беруть участь у цьому фестивалі?

- Це, звичайно ж парафіяльні хори УГКЦ у м. Києві – Церковний хор «Аскольд», заснований при церкві св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій могилі у 1998 р., жіночий ансамбль «Аніма» та хор при Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Вдруге на конкурс завітала юна обдарована співачка із м. Івано-Франківська – Марічка Чабан.

- Скільки нових колективів взяло участь у четвертому конкурсі?

- Загалом, цього року змагалося 13 колективів. Серед нових учасників – солістки Руслана Лоцман та Каріна Карасьова, вокальний гурт «Диво», Ансамбль солістів «Благовість», середня група муніципального хору «Коралі» (м. Вишгород), хор церкви Успіння Богородиці Пирогощі, Чоловічий хор монастиря св. Василія Великого, Народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету ім. Т.Шевченка та ін.

- Яка духовна сторона фестивалю – конкурсу «Аскольдів Глас»?

- Об’єднання і глибше пізнання своєї історії та її славних творців, сподвижників. Також це, деякою мірою, екуменічний захід. Ми радо запрошуємо до участі хори різних церков і конфесій.

- Чим цей фестиваль – конкурс відрізняється від попередніх?

- Насамперед, була поставлена умова – виконання твору, присвяченого постаті князя київського Аскольда. Спеціально для конкурсу були написані хорові твори та пісні на дану тематику, які представлялися увазі журі та глядачів. І серед цих презентацій, як на мене, було дійсно багато достойних творів.

Пригадую, коли тільки з’являлася ідея уславлення Аскольда у поезії та піснях, в українській літературі таких творів було обмаль. Це, наприклад, вірш О.Олеся «Аскольд і Дір», вірш П.Тичини, присвячений героям Крут, опера О.М.Верстовського «Аскольдова могила». Згодом на інтернет сторінці нашої церкви почали з’являтися вірші. ІV фестивалі-конкурс «Аскольдів Глас» поповнив цей перелік низкою самобутніх творів.

По-друге, до свята була розроблена символіка конкурсу і виготовлено пам’ятні значки «Аскольдового гласу».

Крім того, проводився аудіо - та відеозапис свята. І в майбутньому сподіваємось вийдуть аудіо диски.

Також переважна більшість творів, надіслана заздалегідь до оргкомітету, була видана у спецвипуску парафіяльного журналу «Оранта».

Пані Катерино, щиро дякуємо за змістовне та цікаве інтерв’ю.

Після того, як отець Ігор Онишкевич – парох греко – католицької церкви святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі та засновник фестивалю конкурсу «Аскольдів Глас», поблагословив це дійство, конкурс духовної пісня розпочався…

А оцінювати виступи учасників фестиваль – конкурсу буде поважне журі:

Голова журі – заслужений працівник культури України, поетеса Зоя Ружин.

Режисер – постановник заслужений діяч мистецтв, автор та постановник оперних, музично – драматичних, поетичних вистав, народних дійств, видовищ, шоу - програм - Сергій Архипчук.

Лауреат міжнародного конкурсу, кавалер орденів св. Варвари та св. Володимира, співачка, викладач – Ярослава Побережна.

Член національної спілки композиторів України, лауреат премії імені Левка Ревуцького, композитор, викладач – Богдан Сєгін.

Керівник Секретаріату Блаженнійшого Любомира кардинала Гузара та київського Бюро УГКЦ для зв’язків з державними органами влади - отець Олекса Петрів.

За умовами фестиваль - конкурсу духовної пісні один з творів повинен бути на тему про князя Аскольда, а інший твір у жанрі духовної, патріотичної, народно – обрядової музики.

Першими на сцену вийшли представники ансамблю солістів «Благовість», у складі 14 музикантів. Створений колектив у 1992 році. Художній керівник – заслужена артистка України Тетяна Кумановська.

Перша пісня, яку виконав ансамбль, називається «Князь Руси Аскольд». Особливість цього колективу полягає в тому, що кожен із співаків є солістом та ансамблістом, тому цю пісню колектив виконав на кращому рівні. Це було відчутно з реакції залу – бурхливі оплески та овації.

«Святий Боже» - це другий твір у виконанні ансамблю «Благовість». І ця пісня також не залишила байдужого слухача.

Другим на сцену вийшов вокальний гурт «Диво», створений 2004 року у м. Києві. У складі гурту 5 осіб: Андрій Чаков, Руслан Кірш, Василь Білоус, Олександр Дмітрієв – молоді і талановиті співаки України. Художній керівник – Надія Купчинська.

«Аскольдова могила» - це перша пісня, яку колектив виконав на сцені.

Як і друга, так і перша пісня, приємно здивували слухача. «Народився Бог на санях» - важливий музичний твір у їхньому репертуарів. Тому саме цю пісню заявив ансабль у конкурсну частину фестивалю.

Програму святкового вечора продовжила Марічка Чабан, якій 18 років. Навчається Марічка у державному музичному училищі  ім. Дениса Січинського. До речі, минулого року Марічка стала дипломантом фестиваль – конкурсу «Аскольдів глас».

Сьогодні на сцені вона виконувала такі твори  «З хрестом на чолі» та «Сонце заходить».

Побажаймо Марічці удачі, нехай цей фестиваль – конкурс буде для неї успішнішим, ніж торішній.

Наступні мистецькі твори «Подяка» і «Ангел вопіяще» здивували і порадували слухачів. Їх виконував хор церкви Успіння Богородиці Пирогощої. Зі сцени лунали овації та аплодисменти.

Наступний учасник фестивалю - дует у складі, якого заслужена артистка України, співачка, композитор Леся Горова  та лауреат багатьох пісенних фестивалів Катерина Гаврилко. Леся Горова особливо шанована у духовних колах, адже її пісні, часто схожі на молитву. Вона надзвичайно продуктивна та популярна, у її репертуарі близько 240 власних пісень.

Спершу лунала пісня «Церква маленька»  (слова Нелі Шейко – Медвєдєвої, музика Лесі Горової). Неначе співалося про Аскольдову могилу – маленьку, але дуже затишну і красиву церкву.

Перед наступною піснею «Армія ангелів», Леся Горова поділилася розповіддю про створення цього твору:

«Коли я їхала додому на машині разом зі своїми двома дітьми, я потрапила в дорожньо-транспортну пригоду. Двоє коліс моєї машини були пробиті. Я просила у Бога, щоб він послав мені армію ангелів, щоб я безпечно доїхала до дому. Я безпечно проїхала 75 кілометрів і протягом того часу я склала слова до пісні «Армія ангелів». Зараз я буду виконувати цю пісню».

І, справді, ця пісня зворушила кожного присутнього у залі. Більшість присутніх встали з крісел та гучно аплодували, щоб висловити вдячність за хороший музичний твір.

Після виступу, Леся Горова побажала присутнім, щоб в усі тяжкі для них ситуації Бог посилав їм армію ангелів.

Наступними на сцену вийшов чоловічий хор монастиря св. Василія Великого, у виконанні якого пролунали такі пісні як «Княже Аскольде» та в’язанка народних пісень.

Потім глядачі змогли оцінити виступ хорового колективу при Патріаршому соборі Воскресіння Христового у м. Києві, керівником, якого є Тетяна Стефанишин.

Колектив виконав такий твір «Арія Невідомого і хор християн в руїнах» з опери «Аскольдової могили».

Солістка Каріна Карасьова виконала пісню «Слава Християнства».

Наступний колектив глядачі зустрічали під гучні оплески, адже на сцену вийшла народна хорова капела «Дніпро» Київського національного університету ім. Т.Шевченка. Хорова капела «Дніпро» цього року святкувала свою 165 річницю заснування.

«Аскольдова пам’ять» - виконує жіночий ансамбль хору, солістка Тетяна Трегубенко.

Гучними оплесками глядачі подякували за цей чудовий виступ.

Програму «Аскольдового Гласу» завершував церковний хор «Аскольд» при парафії церкви святого Миколая, що на Аскольдовій могилі.

Перша пісня, яку виконав хор, приємно здивувала слухачів, адже хор заспівав відому українську пісню «Червона рута». Таких гучних оплесків у залі раніше чути не було.

«Святиня Аскольда»  - наступний музичний твір, який заспівав хор.

Ось і закінчився фестиваль – конкурс «Аскольдів Глас». Журі вирушило в окрему кімнату, де вибирало переможців у номінації соліст, ансамбль, хор.

А тим часом на сцену вийшли гості фестивалю виконавець у жанрі авторської пісні та співаної поезії – Неля Франчук та Григорій Лук’яненко.

Для  оголошення результатів конкурсу «Аскольдів Глас» на сцену вийшла голова журі – Зоя Ружин, яка звернулась до присутніх:

«Нам, усім суддям, було дуже складно визначити переможців цього фестиваль – конкурсу «Аскольдів Глас». Ми старалися судити конкурсантів чесно. Ми довго обговорювали виступи учасників і дійшли згоди в тому, що лауреатом конкурсу Аскольдів Глас у номінації ансамбль стає вокальний гурт «Диво» і ансамбль «Аніма».

Лауреатом конкурсу також стала Леся Горова і Катерина Гаврилко.

Лауреатами конкурсу у номінації соліст стали Каріна Карасьова і Марічка Чабан.

Лауреатами хорового співу стали чоловічий хор монастиря отців Василіан, а також хор церкви Успіння Богородиці Пирогощої.

Дипломантами конкурсу стали народна хорова Капелла «Дніпро» та церковний хор «Аскольд».

Дуже вдячна усім конкурсантам, за те що створили у цій залі незабутню атмосферу, яка наповнила серця присутніх дивовижними емоціями».

Лауреати отримали грошові премії та дипломи.

Переможці сходять зі сцени. Ми вирішили дізнатися у лауреатів фестиваль – конкурсу «Аскольдів Глас» керівника та засновника ансамблю «Аніма» Надії Кучерявої про її відчуття та враження від фестивалю.

- Скільки років Ви займаєтесь з колективом «Аніма»? Коли був створений колектив?

- Взагалі з учасницями колективу «Аніма» ми знайомі давно, співаємо разом на недільних Божественних Літургіях вже років п’ять. А як колектив із цією назвою виступаємо із вересня 2008 року.

- Скільки років Ви берете участь в Аскольдовому Гласі?

- Ми активно беремо участь і в конкурсі, що проходить взимку і у фестивалі «Аскольдів глас», що відбувається на теплого Миколая. Тому є учасниками усіх чотирьох проведених парафією концертів. Крім того, учасниці «Аніми» входять до оргкомітету конкурсу і допомагають у його проведенні.

- Чи складним для Вас видався репетиційний період?

- Ми розучували новий твір залюбки. Він був написаний саме для нашого ансамблю чудовим українським композитором Світланою Островою на вірші Олени Кулінської. Труднощі були тільки із приміщенням для репетицій – співати доводилось на коридорі школи, де катехизують наших дітей.

- Яку мету Ви ставили перед собою, беручи участь у фестиваль – конкурсіі, «Аскольдів Глас»?

- Поповнення репертуару творами нової складності, зростання виконавської майстерності колективу, прославлення київського князя Аскольда – мученика за віру.

- Яка пісня видалась для Вас найкращою взагалі у концерті?

- Як на мене, дуже вдало і майстерно прозвучав твір «Подяка» у виконанні хору церкви Успіння Богородиці Пирогощі. Крім того, відкриттям для мене стали виконавиці у номінації «соло та дует», що виступали із власними творами. Маю на увазі солісток Марічку Чабан і Руслану Лоцман, дует Лесі Горової та Катерини Гаврилко.

- З яким настроєм Ви вийшли на сцену?

- Загалом на святі панувала урочиста, піднесена атмосфера. Після благословення о. Ігоря продовжувалось наше храмове свято, яке розпочалося Божественною Літургією на Аскольдовій могилі вранці. Ми не відчували змагальності або конкуренції хоча було багато колективів. Хотілося просто дарувати найкращі емоції усім, присутнім в залі.

- Який колектив Вам сподобався найбільше у фестивалі?

- Напевно, вокальний гурт «Диво». Відчувається професіоналізм і вишкіл колективу.

- Як Ви оцінюєте організаційний та мистецький рівень цього фестивалю – конкурсу?

- Рівень досить високий, але є ще багато побажань і порад, які неодмінно слід врахувати наступного разу.

А зараз спілкуємось із Ярославою Побережною, яка входила у журі.

-  Пані Ярославо, як Ви оцінюєте мистецький рівень учасників фестиваль – конкурсу «Аскольдів Глас»?

- Взагалі мистецький рівень учасників дуже високий. Мені особливо сподобалась підготовка хору церкви Успіння Богородиці Пирогощої та колективу «Диво». На мою думку, рівень вокалістів був посередній. Також хотілося б ще більше почути академічного співу, адже ми знаємо що в нашій країні він найбільш розвинений вид вокального мистецтва. Я відчула хорошу підготовку, а це дуже важливо, адже таланту може бути лише десять відсотків, а все інше це праця, тяжка, довготривала праця. Але я задоволена підготовкою учасників, адже вони продемонстрували хороший рівень на сцені.

- Які сильні сторони Ви побачили в переможцях? Чому саме цим хоровим колективам, ансамблям чи солістам Ви надали перевагу?

- Мені дуже сподобався колектив «Диво». Акапельний спів є одним із найскладніших у вокальному мистецтві. Я вважаю, що акапельний спів на цьому фестиваль – конкурсі був бездоганний. Я відчула правильну ансамблеву підготовку, балансування, чіткість, зібраність. Учасники не втрачали вокальну думку, мислення.

- На вашу думку, що найбільше не вистачало учасникам цього творчого змагання?

- Мені важко сказати чого найбільше не вистачало учасникам на сцені. Можливо, розкутості, адже є певні хвилювання перед конкурсом, адже переживання трохи сковують людину. Більшість учасників все ж перемогли цю нервозність і показали свій справжній рівень.

- Пані Ярославо, скажіть, будь ласка, чи відбувалися між суддями суперечки, щодо вибору переможців? Чи навпаки, думка була одноголосна?

- У нас виникали проблеми в журі з приводу оцінювання учасників, тому що на сцені виступали професіонали, аматори, самодіяльні колективи, саме в цьому була складність, але ми знайшли шлях вирішення цієї проблеми.

Ми зібрались раніше, порозмовляли, пообіцяли чесно і сумлінно вибрати переможців. Ми зрозуміли, що в нас не має певної класифікації, наприклад, професіонали та аматори, але під час вибору переможців у нас виник професійний діалог, і сильні колективи одразу вийшли на передову. Спокійно, з Божою допомогою ми вибрали переможців, і я сподіваюсь, що наше рішення справедливе до всіх учасників фестиваль – конкурсу «Аскольдів Глас».

- Які позитиви Ви вбачаєте у цьому фестиваль – конкурсі?

- Я брала участь у різних конкурсах, і також часто була серед членів журі. Порівнюючи цей конкурс з іншими - тут рівень досить високий.

Взагалі прекрасні подарунки, чітка організація конкурсу, чудовий музичний фон. А надалі? Буде більше заявок, більше реклами - однозначно потрібно буде ділити конкурсантів на професіоналів та аматорів. Солістів можливо потрібно розділити на академічний та популярний спів. Це моя думка. Сподіваюсь, що попереду дуже цікавий шлях фестиваль - конкурсу «Аскольдів Глас», який планується провести вже у 2010 році.

Дякую за інтерв’ю.

Матеріал Олега Качура, фото Ярослава Павлюка, спеціально для «Оранти»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/