Головна

«Люби ближнього, як самого себе»

Другий день різдвяних свят,  собор Пресвятої Богородиці, священник Ігор разом з волонтером парафіяльної служби "Карітас" п. Мартою Бліхар і дияконом Константином відвідали слідчий ізолятор Лукянівської тюрми. В нашій парафії були зібрані гостинці і дарунки для жінок і дівчат, які там перебувають. Ми вже знали потреби затриманих, оскілтки на свято Миколая, завдяки деякону Константину наші волонтери Юрій і Олег мали можливість відвідати жінок.

Дуже швидко нам вдалося з дарунками потрапити за великий паркан лукянівської вязниці. Ми відвідали неповнолітніх дівчат, які потрапили за грати. Були здивовані побачивши гарні навчальні класи, де неповнолітні дівчата навчаються. Нашими гостинцями були великий дарунок від народного депутата Андрія Шкіля, а також кульок печева для святкового столу і апельсина кожній дівчині.

Але найперше це було Боже слово, яке промовляв диякон з священиком Ігором заходячи в кожну камеру. Вони ж нагадували ппро свято родини, яке сьогодні святкується, що кожна жінка покликана творити родину і бути щасливою. Диякон  дарував вервички і пояснював як молитвою допомогти собі і своїм рідним і випросити в Бога прощення.

Я був здивований порядком в одній камері де перебували чотири жінки.  Побажав їм, щоб така чистота повинна бути в їхніх душах, що вона приведе до скорого визволення. В кожній камері була прикашена гілка від ялинки і різноманітні паперові прикраси, які були зроблені самими дівчатами. Були і тісні камери, там по вісім і більше людей. Якраз випав час обіу, на столі був смачний хліб каша і суп.

Особливу місію мала пані Марта . Вона мала моральне право повчати дівчат, оскільки сама була вязнем сталінських таборів. Її слова викликали сльози в молодих дівчат, коли вона розказувала, як під конвоєм шість дівчат в ряд мали пробивати дорогу у великих снігах. Коли 18-ти літні дівчата Українки пилою мали спиляти сосну, яку неможна було обняти вдвох. Які були страшні і холодні бараки. Коли повертались з лісоповалу охоронці обшукували дівчат, щоб вони не занесли в барак поліно, яке можна було би розпалити буржуйку. Також слід зазначити вічливість охоронців і їхню щиру допомогу у нашій місії.

Ми не допитуємося за що ви покарані, не засуджуємо вас, тільки молимось, щоб ви розкаялись і вертались додому.

Пані Марта відмітила про добрі умови утримання дівчат, і добре харчування, але камери загратовані вікна, важкі ковані двері, обмеження свободи є дуже гнітучим. Майже чотири години ми були в цих умовах і ніби пропахли цим особливим запахом тюрми.

Ми дали обіцянку, що будем старатись принести їм Йорданську воду, освятити їхнє помешкання, помолитись разом.

Знову потребуємо солодощів, апельсин і яблук, засобів гігієни. Також є замовлення про теплий одяг, тапки і шкарпетки.

Ми дякуємо Едуарду, який на апельсини і пряники надав допомогу 500 гривнів і за подарунки, які ми отримали від пана шкіля.

Дорогі парафіяни Христов  навчає, що вязню потрібно допомогти. тому ми просим нпших парафіян бути милосердними і своєю дисятиною допомогти потребуючим, а також молитися за їхнє звільнення.

Матеріал Іллі, «Оранта»

 

Пам’ятаймо про в’язнів.

Різдво – свято, сповнене казковості та радісного очікування, що ототожнюється із затишком дому та родини. У цей день найбільшим бажанням кожного з нас є переживати мир та торжество добра. Також пам'ять про ближніх, що опинилися у скрутних життєвих обставинах є невід’ємною частиною християнського життя.

На другий день свята Господнього Різдва настоятель храму Св. Миколая на Аскольдовій могилі мітрофорний протопресвітер о. Ігор Онишкевич та пані Марта Бліхар разом з дияконом Костянтином Пантелеєм відвідали слідчу в’язницю на Лук’янівці. На пожертви парохіян були придбані подарунки для жінок. «Поруч із тим, що про тебе пам’ятають найбільшою радістю є слово про Свято, благословення священика та щира молитва» - казали ув’язнені. Нажаль серед жінок немало таких, що були взяті під арешт ще теплої пори, та не мають підтримки від родини, потребують одягу і взуття. Тож з цим отець Ігор пообіцяв відвідати жінок знову при нагоді празника Хрещення Господнього.

Як повідомив отець Андрій Лемчук, в’язничний капелан Бучацької Єпархії, для святкування Різдва у Чорткові засуджені господарської обслуги слідчого ізолятора Тернопільського управління ДКВС виготовили шопку для катедри. Силами громади була приготовлена  кутя й передана її для в’язнів слідчої тюрми. Це не лише обмін, але жива участь у розбудові Христового Тіла – Церкви.

Департамент Інформації УГКЦ.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/