Головна

Тарасова ніч на Аскольдовій Могилі

Традиційно з року в рік на Аскольдовій Могилі 9 березня була відслужена панахида пам‘яті і прослави Тараса Шевченка. Тарасова ніч з 9 на 10 березня була морозна, зоряна і вкрита снігом. У нашій церковній хаті напалена піч, зібрались вірні, друзі, свідомі українці щоб молитись і читати «Кобзар».

1840 році вийшла авторська збірка Тараса Шевченка «Кобзар». Він її сам вичитав, сам видав, сам розставив крапки та коми. Палітурка була синьою а сторінки жовтими. І починався «Кобзар» з вірша «Думи мої, думи мої…».

Що таке кобзар? – найперше, здається, - це той хто грає на кобзі. «КОБ» - майбуття, доля, віра, «ЗАР» – бачити, світити. «Кобзарювати» – означає бачити майбуття. Так наш апостол Тарас створив священну книгу українця, і ми сьогодні маємо «Біблію» та «Кобзар».

Цілу ніч зібрані у церковній хаті обмінювались думками, читали «Кобзаря». Цікавою була розповідь Валерія Мормеля про перший «Кобзар», його таємничість і його пророчість. Коли читаєш «Кобзар» наче бачиш себе, свою долю, своє щастя, свою Україну.

Цю Тарасову ніч, як і завжди, зорганізував, вів і прекрасив церковну хату добродій Володимир Кальненко, (це вже його 46 ніч з «Кобзарем». Інженер пан Михайло роздумував про сьогоднішній день і сьогоднішні тривоги, читаючи «Кобзаря». Не менш цікавою була розповідь пані Олени і її роздуми по Тараса. Іван Мигаль зі Львова також поділився роздумами про Шевченка, який молиться і кличе – «не будьте байдужі, не спи Україно». Багато цитувалося з книги Івана Дзюби про Тараса Шевченка. Завдячуючи Володимиру та Ірині, їхній пожертві на столі був хліб і вода, пісна трапеза.

Наприкінці Тарасової ночі вирішили поставити пам‘ятний знак, на вже віднайденому місці, де сидів Тарас і малював Аскольдову Могилу. І це має статися, адже так хоче Тарас, так хоче Україна.

Матеріал Іллі, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/