Головна

«Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!» - Тарас Шевченко

«Думи мої, думи мої, Лихо мені з вами!

Нащо стали на папері сумними рядами?..

Чом вас вітер не розвіяв в степу, як пилину?

Чом вас лихо не приспало, як свою дитину?..»

14 березня парафіяни церкви святого Миколая прийшли на Аскольдову Могилу з піднесеним настроєм, адже саме сьогодні, у неділю, парафія вирішила святкувати Шевченківський день.

Дитячу Літургію служив отець Олексій Геник. Священик зрозуміло для дітей пояснив проповідь. Він пригадав історію, яка мала місце у Радянському Союзі. Тоді-то психіатри застановились над питанням щодо психічних дитячих хвороб.

«Багато дітей ще змалку мали певні страхи: вони боялися темряви, боялися лягати спати самі. Тому батьки водили дітей до психіатрів, щоб вони допомогли їм позбутися страхів. Психіатри вирішили зробити експеримент. Вони запропонували дітям намалювати свій страх. Найцікавішим було те, що усі діти малювали якесь незрозуміле створіння, схоже на диявола. Тоді психіатри наказали дітям та їх батькам спалити цей малюнок, щоб позбутися страху. Вони виконали вимогу лікарів, але змін у їхньому здоров’ї, на жаль, не відбулось.

Дітей же слід було приводити не до психіатрів, а до церкви, щоб Бог допоміг зцілитись. Адже в Бібліє є багато прикладів, де Ісус Христос лікував хворих, виганяв бісів, оживляв мертвих. Тому потрібно звертатися за допомогою не до психіатрів, а до Бога».

Після Божественної Літургії у церкві з’явилися діти у вишиванках, які підготували виставу, щоб прославити та увіковічнити постать нашого генія Тараса Шевченка. Вистава проходила близько двадцяти хвилин. Діти демонстрували глядачам свою майстерність, декламували вірші. Співали пісні на вірші Тараса Шевченка. Розказували у доступній формі біографію великого українського поета. Також новиною для присутніх були зіграні сценки-мініатюри, де у дитячих роках постав Тарас перед парафіянами. До речі, найменшим учасником вистави був Левчик, якому не так давно виповнилося лише чотири роки.

Наприкінці виступу усі діти разом з парафіянами, які пройнялись Шевченковим словом, заспівали пісню на слова  «Думи мої, думи». Цією піснею і закінчився виступ.

Думаємо, що це свято матиме вельми позитивний вплив на глядачів та тих, хто брав участь у творчому заході, адже слово Шевченка має велику духовну силу. Воно повертає нас у минуле, яке так яскраво та правдиво змальоване нашим Тарасом.

Тим часом ми вирішили поцікавитися в учасників виступу про улюблені твори Тараса Шевченка та враження від виступу.

Валентин Костюк: « Я перший раз беру участь у подібних заходах на Аскольдовій Могилі. Але мені дуже сподобалось. Репетиційний період видався для мене не дуже складним. Але мені дуже подобається творчість Тараса Шевченка. Особливо - вірш Шевченка «Заповіт».

Андрій Масягін: «Я також перший раз беру участь у таких виставах. Мені дуже сподобалося. Я дуже полюбляю вірші Шевченка, особливо «Причинна».

Микола Остапів: «Я вже багато разів беру участь у різних концертах та виставах, які відбуваються на Аскольдовій Могилі, тому репетиції були не складними для мене. Я дуже полюбляю творчість Тараса Шевченка. Мені подобається вірш «Наймичка».

Олександр Бортнічук: « Я перший раз беру участь у Шевченківському дні. І дуже вражений. Хоча репетиції були трохи складними, але мені дуже сподобалося. Я багато знаю про Шевченка. Багато вивчив його віршів. Найбільше захоплюють мене вірші «Сон», «Все йде, все минає – і краю немає…», «Причинна»:

«Реве та стогне Дніпр широкий,

Сердитий вітер завива,

Додолу верби гне високі,

Горами хвилю підійма.

І блідий місяць на ту пору

Із хмари де-де виглядав,

Неначе човен в синім морі,

То виринав, то потопав.

Ще треті півні не співали,

Ніхто нігде не гомонів,

Сичі в гаю перекликались,

Та ясен раз у раз скрипів.»

На завершення хочемо пригадати, що виступ присвячений Тарасові  Шевченку підготувала пані Руслана Дмитровська, якій вдалося зібрати в одне духовне ціле дітей різного віку та у доступній манері подати матеріал про дитячі роки Тараса Шевченка.

Наприкінці творчого дійства отець Ігор Онишкевич подякував дітям та організаторові виступу пані Руслані за гарно проведений виступ та запросив дітей на перекуску та катехизацію.

Матеріал Олега Качура, фото Любов Михайлюк, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/