Головна

«У рай не можемо увійти роз’єднаними»

Інтерв'ю Владики Діонісія Ляховича, ЧСВВ, на сторінках газети «L'Osservatore Romano»

Ватиканська щоденна газета „L'Osservatore Romano" опублікувала 29 жовтня 2008 року інтерв'ю з Владикою Діонісієм Ляховичем, ЧСВВ, куріяльним єпископом, що був заступником Верховного Архиєпископа УГКЦ, Блаженнішого Любомира Гузара, на Синоді Єпископів, що відбувався у Ватикані від 5 до 26 жовтня.


Біблія - це спільний ґрунт, щоб подолати поділи; оновлена увага та більша пошана до всього Святого Письма, щоб сприяти спокійному та плідному екуменічному, міжрелігійному та міжкультурному діалогові - такими, серед іншого, були питання, які розглядались на Синоді. У своєму виступі Владика Діонісій, однак, підкреслив також і труднощі цього діалогу, з'ясовуючи, що віддалення між Божим Словом й життям, можливо, є справжньою перешкодою для єдності християн і відсутність євхаристійної спільності може, іноді, вчинити безплідним звіщення самого Божественного Писання.

В інтерв'ю, яке провів Джованні Заватта, Владика Діонісій Ляхович, серед іншого, вказує, що екуменічний рух є необхідним для подолання поділу між християнами. Віруючі в Христа не мають іншої альтернативи. Християни мусять бути з'єднаними. Заповідь любові вимагає, щоб прямувати в напрямку єдності. Однак, екуменізм стає порожнім словом, коли входять інші фактори, політичні інтереси, особисті чи інституційні амбіції. Коли в дусі і правді прагнемо єдності і разом молимось за цю єдність, від можливості переходимо до дійсності. ІІ Ватиканський собор вказав, що екуменізм починається з навернення серця, з відкриття на дію Святого Духа. А Він приведе до прощення, до очищення пам'яті, до прямування в напрямку іншого, до продовження місії звіщати Євангеліє. У рай не можемо увійти роз'єднаними, - наголосив Кир Діонісій.

Відповідаючи на питання щодо стосунків з іншими конфесіями, Преосвященний Ляхович підкреслив, що греко-католицька Церква відкрита для всіх людей доброї волі. Блаженніший Любомир Гузар, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, простягає руку до всіх віровизнань. Як Глава УГКЦ він входить у комісію християнських Церков, в міжрелігійну комісію, проявляє особисті ініціативи для зустрічей на різних рівнях і користується великим авторитетом в суспільстві. Владика Діонісій наголосив, що УГКЦ відкрита до діалогу з євреями, має добрі стосунки з мусульманами, співпрацює з протестантами, не робить різниці між православними Церквами.

В інтерв'ю йдеться також і про роль УГКЦ в українському суспільстві, яке очікує від Церкви прикладу та багатогранної допомоги. Церква робить все можливе, щоб надати душпастирську та харитативну опіку найбільш знедоленим. Одночасно, передається соціальна доктрина Церкви. Нещодавно видано збірник про соціальні документи УКГЦ від 1989 до 2008 року. Він вміщає 375 документів. Жодна з Церков України не зробила стільки. Місія Церкви розгортається в суспільстві, яке забезпечує релігійну свободу. «Таким чином, можна сіяти, - наголосив Кир Діонісій, - а збір урожаю настане пізніше».

Стосовно того, що в Україні 10 мільйонів населення визначає себе атеїстами, агностиками чи невіруючими, він підкреслив, що приблизно 10 років тому 50% населення України вважало себе невіруючим і треба дякувати Господеві за швидке повернення до віри. Наявність ще великої кількості невіруючих пов'язана з тим, що й далі існують певні марксистсько-ленінські стереотипи, упереджене ставлення до Бога, релігії, віри. Багато людей доброї волі не належать до жодної Церкви, бо не мають довір'я до її служителів. Від Церкви очікують не стільки слів чи доктрин, але свідчення життя, готовності до найвищої жертви. Церква має велику відповідальність: сіяти Боже Слово і дати простір, щоб воно дало плід у серцях, Церкві та суспільстві.

Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, розповів також і про участь УГКЦ у святкуваннях 1020-ої річниці Хрищення Русі-України та, відповідаючи на питання стосовно проблем між трьома православними Церквами в Україні, наголосив, що УГКЦ вважає, що єдність між православними Церквами принесла би користь духовному примиренню України.

„L'Osservatore Romano" також розповідає про переклади Святого Письма в Україні з найдавніших часів і закінчуючи новим виданням Біблії у 2007 році та публікує фотографіію Острозької Біблії.

За матеріалами: http://www.radiovaticana.org/

Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Єпископ-помічник Верховного Архієпископа

Владика Діонісій Ляхович народився 2 липня 1946 році в Помбасі, провінція Ітайополіс, штат Святої Катерини, єпархія Святого Івана Хрестителя в Куритибі (Бразилія). Середню освіту і початкову духовну підготовку отримав у Духовній семінарії Отців Василіян у Куритибі. Продовжував підготовку до священства у вищих католицьких навчальних закладах Бразилії та Рима, має ліценціат з теології.
30 березня 1970 року склав вічні обіти. 8 грудня 1972 року був рукопокладений на священика.
В подальшому виконував різноманітну душпастирську працю, викладав філософію і теологію в навчальних закладах Отців Василіян у Бразилії.
У 1991 році приїхав в Україну для заснування Філософської семінарії Отців Василіян у Жовкві. У 1994 році - ректор Василіянського інституту в Золочеві, викладач Києво-Могилянської академії та Львівської духовної семінарії Святого Духа. З 1996 до 2004 роки - протоархімандрит Чину Святого Василія Великого.
Опублікував в Україні низку статей релігійної тематики та два підручника для семінаристів.
21 грудня 2005 року номінований Куріальним Єпископом Верховного Архієпископа Києво-Галицького. 26 лютого 2006 року в Прудентополісі у храмі Святого свщмч. Йосафата відбулася єпископська хіротонія. Головним святителем був Блаженніший Любомир, а співсвятителями - Високопреосвященний Владика Стефан (Сорока), Митрополит Філадельфійський, та Преосвященний Владика Єфрем (Кривий), Єпарх Куритибський.

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/