Головна

Покликання Церкви до пенітенціарного душпастирства

11 листопада 2008 року в приміщенні центрального апарату Державного департаменту України з питань виконання покарань проходили спільні збори працівників Державної кримінально-виконавчої служби України (ДКВС) та представників Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі». Місія забезпечує толерантне, гідне християн, співслужіння для відродження багатьох душ.

«Метою нашої наради, -  сказав голова департаменту, - є обговорення організаційних аспектів надання духовно-пастирської, моральної та соціальної допомоги особам, які перебувають у місцях позбавлення волі, а також напрацювання варіантів взаємодії державних, громадських та релігійних організацій.» Серед найближчих загальноукраїнських заходів представлено проведення панахиди за жертвами Голодомору близько 16-ї години 22 листопада 2008 року в усіх установах виконання покарань.

Керівники соціально-психологічної та виховної служби територіальних управлінь ДКВС виступил  з оглядом стану співпраці Держави і релігійних організацій у пенітенціарній сфері. Заступник голови Держдепартаменту з гуманітарних питань п. Наталя Калашник зазначила, що у багатьох областях України (зокрема у Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернігівській областях, у АР Крим) взаємодія установ департаменту й духовенством набула не лише планового, але системного характеру.

У Львові кількома днями раніше керівництво обласного управління Державного департаменту України з питань виконання покарань разом із старшими офіцерами соціально-психологічної й виховної служби представили свої спостереження та пропозиції щодо співпраці з душпастирями УГКЦ. Вони особливо відмітили жертовну посвяту монахів-редемптористів Львівської провінції, о. Ігоря Царя, о. Василя Грома, о. Андрія Заріцького та покійного о. Степана Здобиляка (довголітнього капелана Миколаївської виправної колонії, що спочив у Бозі 22 вересня цього року). Добре характеризували служіння новопризначених капеланів о. Любомира Григеля та о. Ігоря Ільківа. Священики користуються не менш жертовною допомогою численних добровільних помічників, серед яких доброчинці, миряни й катехити.

Серед нагальних питань співпраці офіцери Управління держдепартаменту Львівської області висловили особливу потребу духовної опіки над самими пенітенціаріями та їх родинами. Оскільки їхня повсякденна праця пов'язана з численними ризиками, є емоційно та психологічно трудна, вимагає постійного внутрішнього оновлення й очищення. Референт пенітенціарного душпастирства д-н Костянтин Пантелей погодився, що Церкві необхідно крок за кроком виявляти ті багаті ресурси, якими її обдарував Спаситель.

«Серед можливих уже сьогодні різновидів опіки службовцями ДКВС є регулярні духовні зустрічі, навчання з питань пенітенціарної етики, християнської антропології, харитативне служіння родинам тощо, - зазначив диякон, - тут і потенціал УКУ, і Львівської семінарії, і місцевих парафій.»

8 і 9 листопада в установах позбавлення волі у Львові відбулися чергові заходи, пов'язані з душпастирською опікою засуджених, де відбулося знайомство з волонтерами троє з яких навчаються в УКУ.

 

Департамент інформації УГКЦ

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/