Головна

Історичні постаті у християнстві

Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-11

Субота, 13 лютого 2021, 18:38

1280px-_22-500x375РОЗДІЛ X БІОГРАФІЯ Й БІБЛІОГРАФІЯ ЙОСАФАТА КУНЦЕВИЧА

Рідко яка постать церковної історії 17-го сторіччя стала предметом такої багатої й різнородної літератури, як особа Йосафата Кунцевича. Та це, зрештою, і не дивно, бо Йосафат Кунцевич із різних титулів був і певно буде предметом зацікавлення, дослідів, студій і дискусій збоку різних людей, і прихильників, і противників.

Add a comment

Читати далі: Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-11

 

Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-10

Субота, 06 лютого 2021, 11:24

kuncewicz-90-x-130РОЗДІЛ IX ДОЛЯ МОЩІВ СВ. ЙОСАФАТА КУНЦЕВИЧА

Пошанівок та почитання мощів св. Йосафата почалися зараз після його мученичої смерти, ще перед проголошенням Йосафата Блаженним та Святим. Від часу зложення їх у соборі Св. Софії в Полоцьку, вони стали метою численних паломництв і місцем чудесних уздоровлень, духовних навернень, про що вже була згадка вище. Гробниця Мученика стала оздобою і неоціненим скарбом Полоцька. Перед мощами Йосафата висіли численні золоті й срібні подячні таблиці, ікони, образи, лямпади, багаті дарунки тощо ( Guepin Alphonse, Un Apotre de I’Union des Eglises au XVII siecle, Saint Josaphat et I’Eglise Greco-slave en Pologne et en Russie, Tome II, Paris-Poitiers 1898, pag. 139-140).

Add a comment

Читати далі: Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-10

 

Міркування з приводу 100-річчя владики Івана Маргітича

П'ятниця, 05 лютого 2021, 00:37

10030687291_nРозвиток будь-якої сім’ї, родини чи спільноти визначається її моральністю. Тут, нічого дивного немає, адже мораль є домінуючою у виборі правил, за якими взаємодіють і спілкуються між собою, як окремі люди, так і представники різноманітних угрупувань спільноти. В середовищі кожної нації час від часу з’являються особистості, які своєю позицією, поведінкою та вчинками вказують на напрям, в якому повинна би рухатись спільнота. Здебільшого вони керуються не інтуїцією, а логікою вибудованою на реальних подіях та історичних фактах, вони є спроможними аналізувати і передбачувати, тобто їм дано побачити те, що для інших, в силу різних причин, є прихованим. Часто в прагненні бути почутим вони жертвують своїм добробутом, або ризикують навіть своїм життям. Беззаперечно до таких особистостей необхідно віднести закарпатського єпископа ГКЦ Івана Маргітича.

Add a comment

Читати далі: Міркування з приводу 100-річчя владики Івана Маргітича

   

Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-9

Четвер, 28 січня 2021, 00:25

qpkd5iq35uf5cdrqvfxvwjyxg6me36suРОЗДІЛ VIII У БОЖІЙ І ЛЮДСЬКІЙ ПРОСЛАВІ

Хоч окреме Боже благословення супроводило ціле життя Йосафата Кунцевича і вже у хлоп’ячих роках володимирські городяни, здивовані, ставили собі питання: Що виросте з цього хлопчини? – то його смерть неначе розкрила тайни Божого Провидіння, а над його гробом зарясніли знаки Божого вподобання. Коли за його життя свідки не відзначили якихось окремих чудесних проявів, то його смерть стала сигналом Божих чудес, які немов вимогли на людях земську прославу Йосафата.

Add a comment

Читати далі: Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-9

 

Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-9

Четвер, 21 січня 2021, 15:03

12.11_St-JosaphatРОЗДІЛ VII ЦІЛОПАЛЬНА ЖЕРТВА ЗЄДИНЕННЯ

У тяжких обставинах і з сумними прочуттями вступав полоцький Владика у шостий рік свого архипастирства (1623-ий), який став останнім його недовгого життя (43-им). Релігійна боротьба за Білорусь була в повному розгарі; заохочене нейтральністю державної влади, православ’я збільшило силу свого наступу на всіх фронтах. Державна влада, немов біблійний Пилат. в особі Лева Сапіги вмила руки, залишаючи щоб “Русь нищила Русь”. На сейм 1623 р. православні владики приготовили всі теоретичні і практичні засоби. Між козаками не стало поміркованого авторитету Петра Сагайдачного († 1622). Православна опозиція в білоруських містах остаточно зорганізувалася в ділові форми та зорганізувала успішні засоби цивільного бойкоту і застрашування, а то й терору.

Add a comment

Читати далі: Святий Йосафат Кунцевич – його життя і доба. Ч.-9

   

Сторінка 3 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/