Головна

Мощі святого Валентина зберігаються в Україні

І «розбиті серця», і самотні скептики, і закохані без взаємності, і ті, хто втратив віру у любов, можуть 14 лютого попросити допомоги у заступника всіх закоханих святого Валентина. Причому не лише «у своєму серці», але й безпосередньо помолившись його мощам, які зберігаються 72 кілометри від Львова, у місті Самборі.

Один раз на рік, увечері, 14 лютого, саркофаг з мощами святого Валентина переносять з бічного престолу церкви Пресвятої Богородиці на центральний тетрапод до почитання. В цей час усі охочі можуть прикластися, доторкнутися до реліквії, попросити помочі чи заступництва. Через скляну труну видно череп, декілька кісток та капсулу з рідиною (очевидно, мощі мироточили і миро зібрали в капсулу).

Мощі святого Валентина знаходяться у Самборі в храмі Різдва Пресвятої Богородиці з 13 травня 1779 року.
Про це записано в книзі «Княжий город Самбір», яку опрацював Франс Арабіяса, що був довший час парохом і деканом Самбірським на початку 20 століття. Ці мощі, як пише автор, викопані на кладовищі святої Прісцили в Римі, де святий був священиком і близько 270 року загинув мученицькою смертю. У Римі в архівах Папського інституту є скупий запис про те, що священномученик Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської Єпархії. Грамоти з печатями, які були передані сюди разом з мощами, були знищені в часи ліквідації церкви.

Чим зумовлена передача мощей святого Валентина саме в цей храм, важко сказати. Напевно, щоб підсилити велич храму, в якому вже перебувала чудотворна ікона. У 1728 році в Самборі була об'явлена чудотворна ікона, а в 1736-му посвятили новозбудовану церкву, в якій встановили цю ікону. Біля неї відбувалися численні чуда, які визнала Апостольська столиця, і, щоб винагородити містечко, яке обрала Божа Матір, з Риму привезли мощі святого мученика.

Недавно труну з останками вирішили оглянути, але не змогли відкрити замок. Не дав ради навіть спеціаліст, якого запросили до церкви. А зламувати не захотіли. На думку священиків, відкривати мощі нема великої потреби. Через скло можна побачити частину черепа, окремі кістки та предмет, схожий на камінь (можливо, з гробу святого в Римі), а також капсулу з миром.

Хто він, святий Валентин? За одною з легенд - це християнський проповідник, якого посадили у Римську в'язницю за віру і невдовзі засудили на страту. Сидячи під вартою, Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в'язничного наглядача. Завдяки своїм медичним знанням зцілив дівчину від сліпоти. За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у Валентина. Той як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) прислав їй зворушливий лист, який підписав «Твій Валентин».

За церковною легендою, християнський священик Валентин, жив у римському місті Терні за часів імператора Клавдія II Готського. Є відомості, що, поруч з основним покликанням, Валентин займався природничими науками та медициною. Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав закон, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це наприкінці 269 року його заарештували, перевезли до Риму й ув'язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув до християнства батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого 273 року.

Мощі святого Валентина - це не амулет, це набагато глибше. Це вміння вчитися в інших у того ж святого Валентина, який захищав права подружжя і намагався привести чоловіка і жінку до спільного життя згідно законів Христа.

За словами настоятеля церкви Різдва Пресвятої Богородиці отця Богдана Добрянського, за поміччю до святого Валентина приходять як і молодь, так і старші люди, приходять ті, що мають негаразди в сім'ї, де немає злагоди і взаєморозуміння. Оскільки просьби у святого Валентина є особистими, інтимними, немає розголосу і афішування подяк святому. Окрім того, вважається, що святий Валентин є заступником хворих на епілепсію, так звану «чорну хворобу».

За матеріалами: http://kyjanka.livejournal.com/

 

Кохання подарує Святий Валентин !


Помолившись біля труни Святого Валентина, закарпатка повернула коханого, а через 20 років Святий врятував шлюб її сина.

Помолившись біля труни Святого Валентина, закарпатка повернула коханого, а через 20 років Святий врятував шлюб її сина.

Храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі відомий не лише чудотворною іконою Божої Матері, тут зберігаються мощі Святого Валентина, який постраждав за любов. Розповіді про чудодійні зцілення та дароване Святим кохання передаються вірниками з покоління в покоління.

"Якби не Святий Валентин, не було б у мене чоловіка і син залишився без дружини, -- розповідає Марія Іванів. - 20 років тому у наш дім прийшла біда. Чоловік, поїхав у відрядження, за тиждень повернувся зовсім чужим. За місяць признався, що має іншу. Схопивши п'ятирічного сина, подалася до матері у Львів. Їду в електричці, до грудей пригортаю дитя, а сльози так і котяться по щоках. Тут до мене підсіла старенька, дізнавшись про моє горе, розповіла про галицькій храм. За два дні я вже молилася перед труною Святого Валентина, благаючи про допомогу. А за тиждень мій Василь приїхав і навколішках благав повернутися. Відтоді на чужих жінок навіть не глянув, -- жінка поправляє на голові хустину, дістає з сумки весільне фото. - А це мій Михась. У сина норовлива дружина. Й року не прожили разом, як почалися сварки. Та син її дуже любить, а врятував їхній шлюб Святий Валентин. Два роки тому 14 лютого приїхала сюди, цілий день провела у молитвах. Як повернулася додому, не впізнала моїх дітей: любляться-кохаються, одне без одного й дня не можуть витримати. Нині у мене є гарненький онучок".

Після вечірньої служби, невеличкий старовинний храм швидко спорожнів. Біля ікони Богородиці бачу двох жінок, що розмовляють польською, питають у священика про розпорядок служб у храмі в день Святого Валентина.

"14-го лютого, у день вшанування Святого з бічного престолу церкви знімаємо скляний саркофаг з мощами великомученика. На вечірній труну виставляємо в центрі храму на тетраподі", -- парох церкви отець Богдан веде до престолу Святого Валентина.

Дерев'яну частину місцями поточив шашіль, металевий замок на труні, схоже не відмикали понад 100 років. Та через скло добре видно людські кістки і частину черепа. Поруч -- скляна капсула, кажуть коли мощі мироточили, в неї збирали Святі сльози. Дивуюся, звідки на Львівщині мощі римського великомученика.

"Вони справжні, -- запевняє священик, -- у книзі Юліана Рабія "Княжий город Самбір" є згадка про те, що їх викопали на кладовищі святої Прісцили. 13 травня 1759-го Апостольською столицею з Риму, мала скляна труна з мощами святого, надіслана до церкви Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі. Були й інші документи, та їх знищили ще минулого століття, у часи заборони католицизму. Та краще за папери - свідчать діяння Святого. За час, що служу у храмі, чув чимало розповідей від вірників з України, Польщі. Литви та Угорщини, які поверталися зі словами щирої вдячності".

У храмі зберігаються численні подарунки від людей, які отримали допомогу. Біля ікони самбірської Богородиці бачу відлиті з металу сердечка, ноги, руки, очі.

"Вони свідчать про зцілення від недуг, -- пояснює отець Богдан, -- а це серце з щирого золота подарувала храму одна полячка. П'ять років тому жінка молилася за злагоду між сином та його дружиною, Святий Валентин повернув їм кохання. Подібних прикладів чимало. А ще вірники кажуть що Святий допомагає хворим на епілепсію".

"Маємо багато проблем у родинах, не знайшовши злагоди люди сваряться, розпадаються сім'ї. Тому треба приходити до храму і просити допомоги в Господа. Якщо людина покається і молитиметься щиро, отримає просвітлення і станеться диво", -- каже Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік.

За матеріалами: http://www.ua-reporter.com/

 


До Святого Валентина - у Самбір

 
Із сердечками-валентинками і букетами червоних троянд з'явилося у нас ще одне свято - День Закоханих, або День Святого Валентина. Однак мало хто знає, що на Львівщині, у самому центрі старовинного Самбора, у церкві Різдва Пресвятої Богородиці уже майже 250 літ зберігають частку останків покровителя усіх закоханих - святого Валентина

Храм Різдва Пресвятої Богородиці відомий віруючим тим, що у ньому зберігається самбірська чудотворна ікона Божої Матері. А от про те, що в храмі є мощі Святого Валентина стало відомо недавно, хоча знаходяться вони тут із 1759 року. Лише один день на рік, 14-го лютого, з правого бічного престолу церкви Різдва Пресвятої Богородиці переносять скляний саркофаг з мощами Святого Валентина на тетрапод у центрі церкви. переповідають чимало різноманітних історій, коли Святий Валентин допоміг зберегти сім'ю. На знак вдячності за збережену родину, за зцілення від недуг у церкві є чимало різних подяк. Торкнутися до святого приходять і зовсім юні, і зрілі люди. Одні вимолюють долю для себе, інші просять за сім'ї своїх дітей. Але найбільше запам'яталася історія, яка трапилася з польською туристкою. Жінка щиро молилася спочатку біля ікони Богородиці, а потім біля мощей Святого Валентина, щоб допоміг зберегти сім'ю її сина. Десь через півроку пані приїхала до Самбора знову і привезла на знак подяки за почуті молитви виготовлене із щирого золота серце. Воно й досі тут зберігається. Окрім покровительства у правах сердечних, Святий Валентин зцілює хворих на важкі недуги: епілепсію, душевні розлади. За словами настоятеля церкви отця Богдана, не кожен погодиться розголошувати свої біди, однак те, скільки людей прикладається до святих мощей, говорить само за себе. «Важливо, щоб люди приходили до святого зі світлими помислами, - розповідає отець Богдан, - тоді прохання буде вислухане напевно». на землю, покровителем якої був святий. Фрагмент черепа та кілька кісточок закували у невеличку скляну труну, поклали у саркофаг і 13 травня 1759 року доправили до Самбора. Решта, як описують церковні джерела, знаходяться у столиці Італії, в Болоньї, в кількох містах Франції, в Ґлазго (Шотландія), Познані (Польща). Що самбірська частка мощей - не підробка, засвідчує документ Папи 1759 року, в якому підтверджено автентичність тлінних останків мученика. У згаданому скляному саркофазі є також камінь (вважають, з гробу Св. Валентина) та капсула з миром, що було зібране з мощей священомученика. немає великої потреби. Коли відродилася традиція почитати святого, його мощі у скляній скрині щороку виставляють у храмі на тетраподі, щоб миряни могли торкнутися реліквії, помолитися, попросити заступництва й посередництва. Уже традиційно поклонитися мощам і попросити благословення у покровителя приходять до церкви молодята, навіть якщо вінчаються в інших храмах Самбора. Тож навіть якщо ви переконаний скептик чи зневірилися у високих почуттях, приїздіть у Самбір, - тут відбуваються дива.

У Самборі

Архівні документи свідчать, що Святий Валентин був покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. 1759 року його прах вийняли зі землі на цвинтарі святої Прісцилли у Римі. У Ватикані вирішили передати частину мощей

Нещодавно труну з останками вирішили оглянути, але не змогли відчинити замок. А ламати не захотіли, адже, на думку священиків, турбувати мощі святого не варто.

За матеріалами: http://20minut.ua/

 

Мощі святого Валентина зберігають у Самборі

Хто торкається реліквії, переживає велику любов і має щасливу сім'ю



Кажуть, мешканці Самбора на Львівщині цілуються як ніхто палко. А все тому, що в головному храмі міста - церкві Різдва Пресвятої Богородиці - вже 250 років зберігають мощі покровителя закоханих святого Валентина. Автентичність реліквії підтверджує документ Папи Римського від 1759 року.

Отець Богдан Добрянський, 43 роки, адміністратор парафії у Самборі, служить у церкві Різдва Пресвятої Богородиці з 1992 року. На його очах відродилася традиція вшановувати мощі святого Валентина.

- Архівні документи свідчать, що святий Валентин був покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. У 1759 році його прах вийняли із землі на цвинтарі святої Прісцилли у Римі, - каже отець Богдан. - У Ватикані вирішили передати частину мощів у храм тієї землі, якою заопікувався святий Валентин. Фрагмент черепа та кілька кісточок закували у скляний гробик, поклали у саркофаг і доправили до Самбора. Від того часу реліквію зберігають у нас. Але в комуністичні часи це замовчували. Зрештою, про день Святого Валентина теж не згадували.




Фрагмент черепа та кілька кісточок закували у скляний гробик



Коли відродилася традиція почитати святого, його мощі у скляній скрині щороку впродовж тижня виставляють у храмі на тетраподі. Щоб миряни могли доторкнутися до реліквії, помолитися, попросити заступництва й посередництва. Приходить і молодь, і старші люди. Особливо матері, які просять за подружжя своїх дітей і навіть онуків. Переповідають, що молитвами до святого Валентина одна жіночка врятувала від розпаду свій шлюб.

- Вона довго і ревно молилася, просила заступництва, аби чвари зникли, налагодилося життя подружнє, - згадує отець Богдан. - Її молитва до святого Валентина, до чудотворної ікони Матері Божої була щирою. І це помогло.

Розголосу набула історія трирічної давності. Через Самбір пролягає автобусний маршрут туристів із Польщі. Католики із сусідньої держави часто навідуються сюди помолитися до святого Валентина.

- Одна старша пані спеціально приїхала, аби благати вберегти шлюб свого сина з невісткою, - каже отець Богдан. - Довго молилася до святого Валентина, затримала відправлення автобуса, ніяк не виходила з церкви. А коли повернулася у Польщу, застала помирених дітей. Спершу думала, що то вони змовилися не конфліктувати при ній, а потім довідалася, що замирення відбулося саме тоді, коли вона перебувала у Самборі. Відтак замовила у ювелірів золоте серце і привезла його на пам'ять і подяку святому Валентину. Цей дар встановлено у храмі.

Чотирнадцятого лютого у самбірській церкві дуже багато мирян і прочан. Усі почитають святого.

- Ми не проводимо окремого богослужіння з нагоди цього дня, бо ширше його відзначають в латинському обряді, - каже отець Добрянський. - Може, згодом на це буде відповідний припис церковної влади. У церкві співаємо тропарі в честь святого. А миряни приступають до реліквії, просять посередництва у своїх справах.


Я служу в храмі 15-й рік і постійно відчуваю сильну благодать



Іван Марущак, 67 років, щодня двічі відвідує Служби Божі у храмі:

- Я завжди молюся якраз біля того місця, де мощі зберігають. І кожного разу ніби якась сила повертає лицем до мощів. Не годен цьому опиратися. Отак стану - і молюся до святого. А вдома все ведеться, з жінкою ніколи не сварилися. Може, то Валентин?

Кажуть, що той, хто доторкнеться скрині з мощами святого Валентина, переживе велику любов і матиме щасливу сім'ю.

- Я служу у цьому храмі вже 15-й рік і постійно відчуваю сильну благодать, - отець Богдан кладе руку на груди. - У церкві така особлива атмосфера, як у Люрді, і того не можливо передати словами. І знаєте, із жінкою викохуємо п'ятеро дітей, - усміхається отець Добрянський, - трьох дочок і двох синів. Скоро і за них проситиму, аби й у них велося у подружжю.

За матеріалами: http://gazeta.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/