Головна

Право на таємницю сповіді буде захищено на законодавчому рівні

На черговому пленарному тижні Верховна Рада України планує розглянути проект Закону про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо дотримання таємниці сповіді (реєстр. № 1308). Законопроектом пропонується доповнити статтю 69 Кодексу пунктом про те, що священнослужителі не можуть бути допитані в якості свідків з приводу відомостей, отриманих ними під час сповіді.   Як зазначає автор ініціативи, народний депутат України, заступник головы партії Християнсько-Демократичний Союз Володимир Марущенко: "чинні положення Кодексу вочевидь суперечать традиціям та внутрішнім настановам більшості релігійних організацій України, відповідно до яких відомості, отримані священнослужителем під час сповіді, не можуть бути розголошені".



Крім цього, відзначає парламентар, "у реальній практиці відсутні випадки звільнення священнослужителів від обов'язку зберігати таємницю сповіді особами, що довірили їм відповідну інформацію". З іншого боку, існуюча редакція статті 69 Кримінально-процесуальному кодексі містить небезпеку зловживань з метою допиту священнослужителів як свідків та отримання від них відомостей, що були довірені їм під час сповіді.

З огляду на названі проблеми, згаданий законопроект було розроблено з метою посилення захисту прав громадян, забезпечення дотримання священнослужителями таємниці сповіді, усунення недоліків, що існують у сфері правової регламентації прав учасників кримінального процесу. Розгляд даного проекту у Парламенті призначено на вівторок - 31 березня 2009 року.

 Інститут релігійної свободи, м.Київ 
За матеріалами: www.irs.in.ua  

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/