Головна

Релігії очима ЗМІ: шляхи порозуміння

За даними соціологічних опитувань, українці належать до тих європейських народів, в яких релігійний фактор відіграє дуже важливу роль. В той же час біля 50% людей, які вважають себе віруючими, не відвідують церкви взагалі, а ще десь 20% роблять це 1-2 рази на рік. Звідси випливає дуже низька обізнаність більшості українців у релігійних питаннях та, відповідно, велика роль мас-медіа у висвітленні цієї сфери Обговоренню сучасного стану та перспектив взаємодії світських журналістів та релігійних організацій і був присвячений круглий стіл, організований Релігійно-інформаційною службою України спільно з Інститутом журналістики КНУ ім. Т.Шевченка, який відбувся 23 квітня о 15.45 в приміщенні цього ж Інституту по вул. Мельникова 36/1.

На думку більшості учасників круглого столу та однією з вагомих перешкод на шляху до порозуміння є багато суспільних стереотипів. Здебільшого це наслідки дорадянської та радянської пропаганди, яки й досі суттєво впливають на думки українців. Зокрема це твердження про начебто активний прозелітизм та ворожість між Православною та Римсько-Католицькою Церквами, про те, що церква - це начебто спільнота здебільшого людей похилого віку, начебто занадто велику атеїстичність нашого народу.

Більшість цих стереотипів походить від низького рівня обізнаності як громади, так і власне працівників медіа. Їхня безпідставність дуже гарно видна в тому, що майже ніколи люди не можуть таку свою позицію хоча б трохи переконливо обґрунтувати. Але звичне тиражування стереотипів продовжує та поглиблює розкол та ворожнечу між людьми.

Дуже цікаво було відмічено закономірність, що більша частина непорозумінь та між церковної агресії йде не від самих релігійних організацій, а від людей, які мають до них досить посереднє відношення. Зазвичай це люди, які чи щось десь чули і тиражують чужі хибні ідеї, чи свідоме маніпулювання у корисливих цілях. Самі ж церкви зазвичай навпаки багато роблять для покращення міжконфесійних стосунків на налагодження конструктивної співпраці.

Іншим складним моментом на шляху до об'єктивного висвітлення релігійного життя країни є використання образливої лексики та частий пошук журналістами негативних сенсацій. Здебільшого це спори з приводу майна, міжконфесійні конфлікти, політичні питання за участю представників релігійних громад. Але ж релігійні громади мають безліч прикладів новин позитивних. Реабілітаційні будинки, соціальна праця, християнські школи з дуже високим рівнем освіти, сім'ї, яки приймають до себе багато сиріт та виховують їх як рідних дітей - все це приклади новин позитивних, які теж повинні активно висвітлюватися.

Досить багато в стосунках церков та ЗМІ залежить і від прес-служб. Нажаль, необхідно визнати, що більша їх частина на даний час не є достатньо професійною. А звідси багато цікавих та вкрай важливих подій просто лишаються поза увагою медіа. Учасники круглого столу дійшли висновку, що прес-службам треба активніше співпрацювати зі ЗМІ, намагатися залучати їх до участі у різноманітних заходах, покращувати свої здібності з технологій подачі інформації.

Наприкінці круглого столу відбулась презентація нових цікавих проектів його учасників. Так, Інститут екуменічних студій Українського Католицького Університету оголосив конкурс «Репортери надії в Україні» на кращу статтю, репортаж або програму, яка не лише представляє важливі питання сучасного суспільства, але дає на них конкретні відповіді і показує шляхи вирішення проблем та спонукає людей до дії. Релігійно-інформаційна служба України презентувала проект тренінгів для співробітників прес-центрів релігійних організацій.

Це вже третій подібний круглий стіл, присвячений питанням взаємодії ЗМІ та релігійних організацій. На думку організаторів та учасників, такі зустрічі вкрай корисні для обговорення всіх актуальних питань взаємодії та пошуку шляхів до порозуміння.

Віталій Вибранський
Католицький Медіа-Центр

За матеріалами: http://www.catholic-media.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/