Головна

Вознесіння Господнє - нагода зміцнити віру у реальну присутність Христа між нами

Свою проповідь Єпископ Риму розпочав цитатою із першої глави Діянь Апостолів: «Та ви приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете моїми свідками в Єрусалимі, у всій Юдеї та Самарії й аж до краю землі» (Ді. 1,8), додаючи, що цими словами Ісус попрощався з Апостолами, після чого «знявся угору, і хмара його взяла з-перед очей їхніх» (Ді. 1,9). Папа зупинився детальніше над цими словами, адже Римо-Католицька Церква саме сьогодні відзначає празник Вознесіння Ісуса Христа. Роздумуючи над таємницею вознесіння, Папа зазначив, що ця історична подія, в першу чергу, означає входження Ісуса, розп'ятого та воскреслого, в царскість Бога над світом, звертаючи увагу вірних на два вислови прочитаного уривку: «знався угору» та «відходячого на небо». Перша фраза вказує на дію Божої сили, яка впроваджує Ісуса у простір Божої близькості. «В Христі, Який вознісся на небо, людська істота, в нечуваний і новий спосіб, увійшла в близькість з Богом; врешті, людина назавжди знаходить місце у Бозі.

«Небо» не вказує на простір над зорями, але на щось значно вище і незрівнянне: вказує на самого Христа, Божу Особу, Яка цілковито і назавжди приймає людськість, у Якій Бог і людина назавжди нероздільно з'єднані. І ми зближаємося до неба, а навіть більше, входимо у небо, відповідно до того, наскільки ми зближаємось до Ісуса і входимо у спільність із Ним», - підкреслив Святіший Отець, додаючи, що сьогоднішнє свято запрошує усіх нас до глибокого сопричастя з померлим і воскреслим Ісусом, Який, у невидимий спосіб, присутній у житті кожного із нас.

Далі Папа Венедикт ХVІ зупинився також і над євангельським текстом, прочитаним із 24 глави Євангелії від Святого Луки, де зазначається, що учні Христові, після вознесіння на небо їхнього Учителя, повернулись «з радістю великою» в Єрусалим. А причиною тієї великої радості учнів було усвідомлення того, що подія, яка трапилась на Оливній горі не відлучила Ісуса від них, вони тепер були переконані, що Спаситель живий, і що у Ньому відкриті для людства двері вічного життя. Празник Вознесіння Господнього повинен наповнити також і нас спокоєм та ентузіазмом, подібно як це сталось із Апостолами. Також і ми повинні прийняти запрошення тих «мужів у білій одежі»: не вдивлятись у небо, а під дією Святого Духа повинні іди повсюди і проповідувати про Христа, про Його спасаючу смерть та воскресіння. А слова, якими закінчується Євангелія від Святого Матея, нас завжди супроводжуватимуть: «Отож Я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28,20).

«Дорогі брати та сестри, історичний характер таємниці воскресіння та вознесіння Христового допомагає нам визнати і усвідомити трансцендентний та есхатологічний стан Церкви, яка не народжена і не живе для того, щоб компенсувати відсутності свого «зниклого» Господа, але радше, знаходить рацію свого буття і своєї місії у невидимій присутності Ісуса, Який діє силою Свого Духа», - мовив далі Папа, наголошуючи на тому, що Церква не виконує функцій у приготуванні повернення Ісуса, Який вознісся, а навпаки, живе і діє для того, щоб звіщати Його «славну присутність». За словами Вселенського Архиєрея, сьогоднішнє свято спонукає кожного християнина зміцнити свою віру в реальну присутність Спасителя, у те, що без Нього ми не можемо зробити нічого корисного у житті та апостоляті. І саме у світлі цих роздумів Папа виявив мотив свого приїзду у Кассіно та Монтекассінно, а саме, щоб заохотити місцевих вірних будувати і постійно відновляти місцеві дієцезіяльні спільноти на Христі, згідно і навчанням святого Венедикта, який перестерігав, що у нашому житті нічого не повинно стояти перед Христом. Після того Єпископ Риму висловив дяку Господеві за усе те добро, яке здійснює місцева спільнота вірних, під пастирською опікою абата Пієтро Віттореллі. Щиро привітав усіх присутніх єпископів, священиків, богопосвящених осіб та всіх вірних, зібраних на площі.

Після привітань Святіший Отець зазначив, що у сьогоднішній празник чуємо заклик Святого Венедикта до того, щоб наше серце було скероване до Христа, щоб нічого у нашому житті не було перед Спасителем. І це запрошення не віддаляє, а навпаки, спонукає нас до будування спільноти, у якій солідарність була б виражена конкретними вчинками. А в здійснені цього нам може послужити венедиктинська духовність, яка пропонує нам підсумок євангельської програми: ora et labora et lege, (молитва, праця та культура). Далі Вселенський Архиєрей коротко зупинився на кожній із цих колон християнського життя, починаючи від молитовної спадщини святого Венедикта, яку він залишив своїм монахам, подвижникам гори Монтекассіно

За матеріалами: http://www.radiovaticana.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/