Головна

Великий Піст

Що таке Великий Піст? Це 40 днів перед Великоднем, утримання від їжі.  Але чому 40? Піст – це утримання не тільки від їжі, а й від зла  та диявола. А диявол спокушав Ісуса 40 днів і 40 ночей. Це підтверджує Євангеліє від Матвія. Він пише: «Потому Ісус був поведений Духом в пустиню, щоб диявол Його спокушав. І постив він сорок день і сорок ночей, а вкінці зголоднів. І ось приступив до Нього спокусник, і сказав: «Коли Ти Син Божий, скажи, щоб каміння це стало хлібами!» А Він відповів і промовив: «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих». Тоді забирає диявол Його в святе місто, і ставить Його на наріжника храму, та й каже Йому: «Коли Ти Син Божий, то кинься додолу, бо ж написано: «Він накаже про Тебе Своїм Анголам, і вони на руках понесуть Тебе, щоб об камінь коли не спіткнув Ти Своєї ноги». Ісус відказав йому: «Ще написано: Не спокушуй Господа Бога свого!» Знов диявол бере Його на височезную гору, і показує йому всі царства світу та їхнюю славу, та й каже до Нього: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» Тоді каже до нього Ісус: «Відійди, сатано! Бо ж написано: Господеві Богові своєму вклоняйся, і служи Одному Йому!» Тоді позоставив диявол Його. І ось Анголи приступили, і служили Йому.»

За даними Церковного Календаря Української Греко-Католицької Церкви, Піст починається 19 лютого. Під час посту рекомендується не вживати продуктів тваринного походження (яйця, молоко, м'ясо). Тут є кілька особливих правил. Перший день Посту і Страсна П’ятниця – строгий піст. Інші дні першого тижня, понеділки, середи, п’ятниці – звичайний піст. Усі віряни повинні дотримуватись Посту,

 

АЛЕ

Від посту звільняються:

1.Усі, кому не виповнилось 14 років

2.Усі, кому виповнилось 60 років

3.Усі, хто потребують повноцінного харчування.

4.Подорожуючі (якщо подорож триває понад 8 годин)

5.Люди, які отримали дозвіл духівника

Але це не головне.Головною відмінністю посту від дієти є його зумовленість релігійними поглядами. Томуголовне – молитись, утримуватись від зла та сповідатись.

Ось це – молитва преподобного Єфрема - головна молитва під час Посту:

Господи і Владикожиттямого, дух млявости, недбайливости, владолюбства

й пустослів’явідженивід мене. Доземнийпоклін.

Духа ж доброчесности і смиренномудрія, терпеливости й любові даруй мені, недостойному слузіТвоєму (недостойнійслугиніТвоїй). Доземнийпоклін.

Так, Господи царю, дай менібачитигріхи моїі не осуджувати брата мого, боТиблагословеннийєсинавікивічні. Амінь. Доземнийпоклін.

Післяцього 12 малихпоклонів, молячись:

Боже, милостивий будь мені, грішному (грішній).

Боже, очисти моїгріхи і помилуй мене.

Без числа нагрішив (нагрішила) я, Господи, прости мені.

Відтак: Господи і Владикожиттямого, дух млявости, недбайливости, владолюбства й пустослів’явідженивід мене. Духа ж доброчесности і смиренномудрія, терпеливости й любові даруй мені, недостойному слузіТвоєму (недостойнійслугиніТвоїй).Так, Господи царю, дай менібачитигріхи моїі не осуджувати брата мого, боТиблагословеннийєсинавікивічні.Амінь. Доземнийпоклін.

 

НікітаГерасименко для «Оранти»

Джерела:

1.Біблія, Українське Біблійське Товариство, Переклад Івана Огієнка.

2.http://pcc.ugcc.org.ua/?p=20593 2018 р.

3.Святий Миколай – Учитель милосердя. Молитовник.  Парафія святого Миколая Чудотворця Мирликійського на Аскольдовій могилі з нагоди 25-річчя заснування.

 

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/