Головна

В Україні відзначать десятиріччя Всеукраїнського «Дня молитви за сиріт»

imageЦієї неділі, 8 листопада, відбуватиметься черговий «День молитви за сиріт». Це буде 10-ий, ювілейний, захід, коли люди з різних українських Церков в один день та в один голос проситимуть Бога про люблячу сім’ю для кожної дитини-сироти.

Захід було ініційовано Альянсом «Україна без сиріт» ще у 2011 році. Його метою було закликати Церкви до посиленої молитви за знедолених дітей та потроху залучати у процеси вирішення проблеми сирітства в Україні.

«Кожного року до проведення цієї ініціативи долучалися тисячі помісних церков та вірян з різних конфесій та деномінацій по всій Україні, – зазначає голова правління Альянсу Юрій Маринчак. – І ми віримо, що саме завдяки їхнім молитвам тисячі дітей-сиріт вже живуть сьогодні у турботливих сім’ях».

В Альянсі відзначають, що протягом цих років у сфері захисту дітей та сімей розпочалися певні зміни, які тривають й досі. Наприклад, впроваджується реформа інтернатних закладів, розвиваються альтернативні форми влаштування дітей, формується система послуг для сімей з дітьми, тощо. І головне, що українські церкви поступово стають більш свідомі та обізнані у тому, як краще служити потребуючим дітям та сім’ям.

Свою підтримку даній ініціативі висловив і Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба: «2020 став роком викликів для багатьох родин. Ізоляція через КОВІД-19, обмеження в спілкуванні з рідними, втрата близьких. Але для дітей, які залишені в інтернатних закладах, самотність є постійним стражданням. Ці діти не лише ізольовані від суспільства, але вони не мають найголовнішого –сімейного затишку і тепла. Нам важливо молитися, але також і діяти. Щоб кожна дитина сирота отримала люблячу сім’ю, щоб діти не потрапляли до інтернатів, щоб батьки і держава були свідомі, що дитина – це цінність».

За доброю традицією, з нагоди «Всеукраїнського Дня молитви за сиріт» із закликами до вірян звернулися очільники та представники різних християнських Церков і релігійних союзів, наприклад, Митрополія Православної Церкви України, українські греко-католики, церков і об’єднань різних протестантських деномінацій, та інші.

«Кожен з нас був дитиною, і ми добре пам’ятаємо, наскільки важливо відчувати любов і тепло, піклування й турботу, підтримку та розуміння. Дитинство є вельми важливим у формуванні особистості людини, її пріоритетів, прагнень, самоусвідомлення і ставлення до інших людей. І кожна дитина – це дар Божий», — зазначив у своєму зверненні Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній.

Старший єпископ Української Церкви Християн Віри Євангельської Михайло Паночко закликав вірян замислитися над тим, що каже Біблія про Боже ставлення до цих дітей: «Ісус показав своє відношення до сиріт. І вище ніхто не скаже. Це свідчить про те, що Бог любить діток, дбає про них. І Він хоче допомогти їм через вас, і через мене. Бажаю кожному, щоб через призму Божого Слова ми подивились на тих, хто потребує підтримки, теплоти, хто потребує нашого благословення і нашого захисту. Закликаю усіх молитись за дітей, які потерпіли у своєму житті втрату батьків. За них треба молитися, вони є на обліку в Ісуса. Але не тільки молитися закликаю, але й вкласти свою лепту».

Валерій Антонюк, голова Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських Християн-Баптистів, які теж щорічно беруть участь у цій ініціативі, звернув увагу на питання підтримки церквами прийомних сімей і дітей, а також на зменшення усиновлень. «Ми закликаємо усі церкви, щоб перш за все об’єднавшись, ми молилися і духовно підтримували сиріт. Ми просимо вас, у ваших церквах особливо звернути на це увагу. Звернути увагу на сім’ї, які прийняли сиріт. На превеликий жаль останній рік статистика засвідчує, що число неусиновлених сиріт зростає. І проблеми короновірусу, і проблеми економічні сьогодні даються в знаки. І багато з тих, які могли бути прийнятими у наші дома, сьогодні залишаються в інтернаті. Але наша мета – Україна без сиріт. Ми закликаємо вас до молитви і до практичних дій, щоб допомогти зігріти, щоб вкласти у дитяче серце це важливе, що дасть результат у майбутньому. Тому молимось і служимо для сиріт».

Архиєпископ Київсько-Житомирський Римо-Католицької Церкви в Україні Віталій Кривицький зазначив, що сирітство є великою раною для народу, а також для цілого суспільства. «Ті рани, які є, інколи, невиліковними, залишаються на ціле життя і приносять свої, погані плоди. Однак, ті самі сироти, вони є людьми, які по особливому знають, як речі не повинні виглядати», — сказав владика.

Також ініціатори заходу акцентували увагу на тому, що у зв'язку з пандемією, цього року Церкви почали активно практикувати онлайн-трансляції богослужінь. «Ми не знаємо, як розвиватиметься ситуація надалі, але запрошуємо кожного християнина до участі у Дні молитви за сиріт», — говорить виконавча директорка Альянсу «Україна без сиріт» Світлана Харченко. – «Сьогодні в інтернатах все ще продовжують жити майже 100 000 українських дітей, яким дуже потрібна допомога і молитовна підтримка. І не має значення, де ви будете перебувати у цей день. Важливе ваше відкрите серце і щира молитва. Ви можете стати учасником молитовного руху за краще життя та сім’ї для усіх сиріт, натиснувши «долучитися» на ukrainabezsyrit.org».

Детальну інформацію та необхідні матеріали, які допоможуть у проведенні заходів до Всеукраїнського «Дня молитви за сиріт», можна отримати на сторінці www.facebook.com/densyrit чи на сайті www.ukrainabezsyrit.org.

https://www.youtube.com/watch?v=x3jbDCVKZ34&feature=emb_logo

Джерело:: https://risu.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/