Головна

Світла пам'ять рабу Божому Василю Німчуку

FB_IMG_160560336019626 листопада в церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі в третю річницю пам'яті поминали молитвою професора Василя Васильовича Німчука - видатного українського мовознавця, члена-кореспондента НАН України, одного з перших парафіян нашого храму. Бувши вихідцем із Закарпаття, В.В. Німчук усе своє життя зберігав зв'язок із рідною серцю малою батьківщиною. Але водночас брав активну участь у розбудові культурного і наукового життя Києва і цілої України. Саме завдяки йому побачили світ найважливіші пам'ятки української мови, а насамперед найдавніші Євангелія, що засвідчують риси української мови. Василь Васильович дуже любив свою Греко-Католицьку Церкву, у часи заборон зберігав у серці віру своїх батьків, а коли УГКЦ вийшла з підпілля, активно долучився до її розвитку.

Панахиду за професором В. Німчуком відправив протопресвітер о. Ігор Онишкевич, котрий засвідчив велику духовність і християнство раба Божого Василя. Він активний в Церковній раді з 1992 року і добротворець в служінні Карітас Київ. Бувши професором він разом світлої пам’яті Степана Андрушка старшого брата парафії роздає допомогу котру отримуємо від священника Ортинського і протягом трьох років на початку 90 років багато нужденних киян отримують допомогу з його рук.

Особливим його вкладом було перебування у будівельному комітеті будови Церкви св. Анни на Львівській площі, що пізніше за створеним проєктом була передана ОО Василіянам і стала монастирем василіанським в Києві..

Служба Божа була для нього найголовнішою і найважливішою його житті і його товариші  вчені і просвічені люди за його прикладом  приходили молитись на Аскольдову могилу.

Це він згуртовував закарпатців  в Києві  мати свій день молитви, що був визначений як понеділок і 18 год мати свою з закарпатським наспівом Службу Божу і сам дякував і співав.

Його підтримував і знав світлої пам’яті єпископ Іван Маргітич і приїздив молитись до Церкви. Підтримав і офірував на встановлення пам’ятної дошки Кир. Івана Маргітича.

Молитва церковнослов’янською мовою з дитинства наспівана йому батьками була відроджена на Аскольдовій могилі і сьогодні потребує продовження вірниками Закарпаття.

Дякуємо його товаришам котрі  не забули й замовили панахиду його пам’яті

Вічна пам'ять в його трудах, в наших молитвах. в Господі

Для «Оранти» пресслужба парафії

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/