Головна

«Хай Дух Святий, якого ми сьогодні одержуємо, змінить найперше кожного з нас», – Глава УГКЦ у неділю П’ятдесятниці

233477926500_nНе якомусь посланцеві, а Божому Духові ми сьогодні кажемо: Утішай, утішай мій народ! Піднеси нас, дай нам силу! Дай нам Твою благодать! Дай нам віру, надію та любов! Напиши Твій закон, закон Твоєї Божественної любові у наших серцях! Твоїм Духом обнови лице землі! На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у своїй проповіді під час Божественної Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві у свято Зіслання Святого Духа.

«Сьогодні Христова Церква святкує свій день народження. Сьогодні ми, як Божий народ, Божі діти, переживаємо великий дар П’ятдесятниці. Сьогодні, як і колись у Єрусалимі, ми переживаємо момент сходження на нас повноти благодаті животворного Святого Духа», – зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Блаженніший Святослав пояснив, що новозавітна подія Зіслання Святого Духа має свою передісторію.

У Старому Завіті Божий народ теж святкував П’ятдесятницю, каже проповідник, оскільки в цей день Мойсей отримав Божий закон, який на горі Синай зробив ізраїльський народ вибраним. Проте в день новозавітної П’ятидесятниці сталося щось набагато глибше – Божий Дух вилився на всяке тіло і тепер кожен, хто його приймає, одержує.

«Тоді [у Старому Завіті. – Ред.] Божий закон був написаний Божим перстом на кам’яних таблицях, які Мойсей, коли зійшов з гори, розбив, бо бачив гріх свого народу. Сьогодні Божий Дух пише закон у серці людини. Сьогодні об’явлено новий закон Духа Божої любові, Божої благодаті, – підкреслив Глава УГКЦ, цитуючи святого Августина, і додав: – Дух Святий, який сходить сьогодні на нас, є Духом, який дає силу здійснити все те, що Господь Бог проголосив колись у Старому Заповіті для своїх пророків. Той новозавітний закон Духа Святого є не засудом, а оправданням і спасінням. Він є причиною не страху, а радості».

Святий Дух, наголосив проповідник, допомагає нам у нашій немочі і заступається за нас стогонами невимовними. «Він наш заступник, наш адвокат, який нас оправдує перед Богом Отцем, нас підіймає і утішає. Тому ми називаємо Його Утішителем», – сказав Отець і Глава Церкви.

На його переконання, ключем до розуміння таїнства П’ятдесятниці, яке постійно живе в серці та спільноті Христової Церкви, є слова пророка Ісаї: «Потішайте, потішайте мій народ! Скажіть Єрусалимові до серця, що скінчилося його рабство, його покута, його провина є спокутувана. Його несправедливість направлена».

Глава Церкви підкреслив, що животворний Святий Дух, якого сьогодні приймаємо як дар, є Утішителем. Лише Він здатний потішити сучасну людину у складних обставинах життя.

«У яких непростих обставинах сьогодні живе людство і ми з вами! Хто може потішити матір, яка втратила на війні свого сина?! Хто може потішити жінку і дітей, які оплакують померлого від коронавірусу батька, чоловіка, єдиного годувальника?! Хто може утішити народ, який живе в постійному страху небезпеки нового нападу сильного сусіда, який не поважає ніякого закону?! Хто може потішити людину, яка втрачає віру і надію на завтрашній день?» – запитує Блаженніший Святослав.

У цьому контексті проповідник процитував праведного митрополита Андрея Шептицького: «В нашій волі є змінити себе самих».

«Те слово "воля" означає не лише бажання. Воно означає не лише прагнення бути свобідним. Слово "воля" означає присутність в мені сили благодаті Святого Духа, який здатен змінити мене і моє життя. Того самого Святого Духа, який з невчених пастухів зробив богоносних пророків, а з переляканих учнів, які сиділи в Єрусалимі, одягнувши їх силою з висоти, вчинив апостолів. Силою Святого Духа вони пішли аж до краю землі, до краю тогочасного цивілізованого світу з даром різними мовами, проголошуючи одне й те саме Євангеліє, одну й ту саму новину про силу Божої любові, яка подається і діє у кожному, хто вірує», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

«Хай Дух Святий, якого ми сьогодні просимо і одержуємо, змінить найперше кожного з нас! Звертаємося сьогодні до Божого Духа Утішителя, кажучи: потішай, потішай мій народ! Говори до серця його, призиваючи Божественну благодать! Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші!» – додав на завершення Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ, фото: Олександр Савранський

https://www.youtube.com/watch?v=_9JJNFiQRyk

Джерело: http://news.ugcc.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/