Головна

Молодь УГКЦ отримала Катехизм «Ми йдемо з Христом», який дає чесні відповіді на важливі запитання

3598745628 червня у приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (м. Львів, вул. Хуторівка, 35) Глава УГКЦ Патріарх Святослав проголосив Катехизм для молоді «Ми йдемо з Христом». Праця над ним тривала вісім років, відразу після презентації  основного Катехизму "Христос - наша Пасха". Тоді з ініціативою створення молодіжного Катехизму виступив Патріарх Святослав.

Глава УГКЦ проголосив: "Сповіщаю вам велику радість. Маємо Катехизм для молоді "Ми йдемо з Христом". Маємо унікальну вістку для України і світу, для нашої молоді. Це велика радість і велика честь для мене проголосити Катехизм, над яким наша Церква працювала вісім років... Це не підручник з богослов'я, це не якийсь тимчасовий текст. Це ісповідь віри Церкви. Його автором є Церква. Катехитичний текст завжди має мати свого адресата. Стояло питання, як промовити до молоді зрозумілою для неї мовою. І це була кропітка праця, яка тривала вісім років. Їй передував серйозний етап слухання молоді. Момент слухання і комунікації з молоддю був грунтований на цілій серії зустрічей. Для мене, як Глави Церкви, витворилася окрема дорога спілкування з молоддю, яка називається "Мудра молодь запитує". Всі питання, які молодь ставила, ми уважно слухали. І це був стартовий матеріал для молодіжного Катехизму. Це було складне завдання. Над цим працювало дві комісії: катехитична і молодіжна. Катехитична комісія дбала про доктринальну коректність тексту, щоб передати цілісність віри нашої Церви, молодіжна - хотіла, щоб це був Катехизм, що зацікавить молодь... Ми знайшли спосіб такої комунакації. Цей Катехизм - це путівник для мандрівника, що чекає живої віри. Мати- Церква стала сьогодні поруч кожної молодої людини,щоб разом з ними подорожувати дорогами життя. Нам вдалося істинно і правдиво викласти віру нашої Церви і знайти шлях донести її до молоді".

Катехизм створено для того, щоб супроводити молоду людину, яка шукає у своєму житті глибоких речей, тут про те, як не стати циніком і не втратити віру. Його сторінки – це захоплива мандрівка-паломництво дорогою пошуку відповідей на запитання про найважливіші правди нашої віри, які сьогодні звучать у серцях молодих християн XXI століття, - стверджують в УГКЦ.

Один з авторів молодіжного Катехизму о. Мирон Бендик розповів про кухню написання, про концепцію цього восьмирічного напрацювання.

"Стратегія Церкви також полягає в тому, щоб мати уявлення, чим живуть наші діти та внуки, що для них авторитетне, які акценти у вірі вони ставлять. Щоб відповісти на запит нового покоління, ми мусили добре поцікавитися цим поколінням, яке вже виросло за Незалежної України і має трохи більше внутрішньої свободи. Це добре, але це також передбачає, що молодь ставить нам набагато більше незручних питань. Ідея Катехизму – це відповіді на питання. Це, власне, і означає та заохочує шукати і давати чесні відповіді на запитання молоді".

У першому розділі Катехизму представлено віру як розширення горизонтів і як реалізацію потреби у повноті, до чого прагне кожна людина.

Другий розділ Катехизму відповідає на запитання: як відчути себе особою? Це означає, з одного боку, відчути свободу і відповідальність. А з іншого боку – відчути свої можливості, щоб людина могла почати особистісно в житті реагувати. Тому в другій частині йдеться про молитву як мистецтво міжособистісного спілкування, бо молитва – це коли говорю Богові про те, що наболіло.

У третій частині постають всі моральні питання і показується, що проблеми є для того, щоб їх вирішувати, а не щоб на них нарікати. Там говориться про сімейні, суспільні, навіть економічні проблеми. Йдеться про те, як увійти в історію не заради себе самого, а зробити щось у поколінні, що залишиться як здобуток на наступні покоління.

Для створення молодіжного Катехизму була проведена ціла низка співбесід Блаженнішого Святослава з молодими людьми. Ціла серія стенограм, розмов. Це допомогло вивчити запити молоді.

"Молодіжна комісія УГКЦ генерувала ідеї, а розробники Каиехизму збирали їх докупи і розкладали на полички. У такий спосіб ми сформулювали ідею паломництва, позаяк молодіжні прощі популярні серед молоді. Таким чином паломництво відбувається по нашій історії і географії, там, де живуть наші люди... Серед героїв є кілька римських кадрів, з Казахстану це східна діаспора, також монахиня з Бразилії, бо Бразилія – континент монаших покликань. Є дівчинка, яка є представницею заробітчанок з Риму, має досвід проблеми культурного шоку. Є дівчина з України, вона має проблеми зі здоров’ям. Серед їхньої компанії є такий отець Андрій, який приєднується до цієї групи. Цей отець Андрій – це збірний образ священника, який не має в собі жодного клерикалізму чи всезнайства. Вони вирушають у паломництво і кожна наступна тема шукає відповіді на питання цих молодих людей", - говорить о. Мирон Бендик.

Катехизм ілюстрований іконами, промовистими фотографіями. Це зроблено для того, щоб відкрити для себе все багатство нашої культурної і духовної спадщини.

"Він легко береться до рук. Не схожий на страшну енциклопедію. Є в ньому до 300 сторінок. Всюди підписано, звідки походить ікона. За цим стоїть мистецький вимір", - стверджують розробники молодіжного Катехизму.

За задумом, ці книжечки можна буде залучати під час прощ чи в дискусійних колах використовувати теми для обговорення.

"Там є спроба чесно говорити про християнство як про реалізацію цього максимуму, що людина може мати в житті. Для кожної людини таке ознайомлення є цінною альтернативою. Дуже важливо молодій особі у момент пошуку і самоствердження не нав’язувати якусь думку, а запропонувати альтернативу згідно з вченням Церкви. Але справді в такі моменти пошуку самоствердження молоді люди часто опиняються за межами Церкви, обираючи різноманітні сектантські, атеїстичні напрямки. Катехизм може допомогти не загубити правдиву віру і за потреби до неї повернутися", - резюмує о. Мирон Бендик.

Чому назва "Ми йдемо з Христом", бо, як наголошують творці молодіжного Катехизму, "іти з Христом – це вибрати щасливу траєкторію свого життя. Бог у своєму провидінні має для нас план, який називається щастям. Коли будуємо з Христом, тоді будуємо щасливо. Дуже важливо шукати реальне щастя, а не уяву про те, яким воно має бути. Потрібно бути віруючою людиною, щоб не розминутися зі своїм щастям. Якщо ти не віриш, то май претензії тільки до себе, чому не маєш щастя".

Світлини Департаменту інформації УГКЦ.

Джерело: https://risu.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/