Головна

«Бог завжди з нами» - Оксана Ясніцька

«Як добре у родині життя своє прожити,

Як добре у родині добро й біду ділити.

І як радіє Мама, і як радіє Тато,

Коли в своїй родині так діточок багато.

Ми є родина, ми є родина,

Ми є родина у Христі.»

Оксана Ярославівна Ясніцька народилася в Тернополі. Майже вся родина пані Оксани з Тернопільської області. Виховує Оксана Ясніцька двох дітей: Софію, якій 8 років, та Юлю, якій 14 років. Вже вісім років родина пані Оксани відвідує церкву святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі.

- Пані Оксано, скажіть, будь ласка, коли вперше Ви познайомилися з церквою святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі? І як Ви дізналися про цю церкву?

- Пам’ятаю, що вперше я відвідала цю церкву у 2002 році. А познайомила мене з Аскольдовою могилою моя подруга, яка жила в Києві більше, ніж я. Коли ми переїхали сюди, то кожної неділі ходили до церкви, і завжди моя подруга знайомила нас з різними храмами. І одного разу вона сказала нам, що сьогодні поїдемо до української церкви. Це була церква святого Миколая. Після Богослужіння я почула, що тут готують дітей до першого причастя. І з початком нового навчального року вирішила віддати свою старшу дитину на катехитичне навчання при парафії церкви святого Миколая. Ось так ми познайомилися і стали постійними парафіянами Аскольдової могили.

- Як батьки навчали Вас християнській науці?

- Батьки не навчали нас християнській науці, більше нас навчали бабуся і дідусь. Батьки більше вчили нас своїми прикладами. А дідусь та бабуся водили нас до церкви та навчали українських традицій.

- Чи є суттєва різниця, як батьки подавали Вам науку життя, і як Ви передаєте цю важливу науку своїм дітям? Що змінилося?

- Принципової різниці немає. Єдине, що коли передавали християнську науку дідусь та бабуся, то вони старалися донести до нашого серця любов. А те що зараз викладають у катехитичній школі – це вже більше професійний рівень - коли ми бачимо добре опрацьовані певні методики і більш глибше вивчається християнська наука.

- Як катехитичне навчання розвиває духовну сторону Ваших дітей і допомагає Вам у виховному аспекті?

- Звичайно, катехитичне навчання дуже допомагає батькам у виховному аспекті. Адже батькам достатньо складно самому виховувати дітей, але коли батьківське виховання підкріплюється ще і катехитичним навчанням, то дитина більш краще сприймає цю науку.

- Чи стараєтесь Ви зберегти традиції минулого у сьогоднішній час, в саме святкування Паски, Різдва Христового, спів колядок та інших свят?

- Хоча деякі українські традиції забулися, помінялися, але все одно я стараюся прищепити до серця дітей такі основні релігійні традиції. Це є обов’язком батьків. Також стараюся прилучати дітей до співу у вертепі.

- Як молитва гуртує людей на Аскольдовій Могилі, і чи відчуваєте Ви дух любові у цій церкві?

- Мушу сказати, що в цій церкві відчувається якась Божественна аура. Тут відчувається любов, порозуміння, допомога, розрада. Дуже гуртують зустрічі родин, дітей у цій церкві.

- Чим Ви займаєтесь у повсякденному житті? Яка Ваша професія?

- За фахом я лікар. Закінчила Тернопільський медичний вуз і працювала там лікарем. В Києві лікарем працювала не довгий час, адже потрібно було займатися вихованням дітей. Але я планую працювати за фахом у подальшому.

- Чи допомагає Вам молитва вирішувати щоденні побутові справи та допомагає у Вашій нелегкій професії лікаря?

- Медицина досягла великого розвитку на даний час. Треба сказати, що є деякі випадки, де дуже складно визначитись з лікуванням, адже людський організм досконало не вивчений і можна допуститися помилки. Молитва, віра, Бог допомагають тобі у цьому, тому потрібно покладатися не лише на себе, але і на Всевишнього. Я також молюся за своїх хворих пацієнтів, і впевнена, що Бог завжди провадить мене.

Бог також допомагає мені і у щоденних побутових справах. Яке рішення прийняти, і як правильно вчинити. У цих складних питаннях краще молитися Богу і просити в нього допомоги. Бог завжди з нами.

- Наскільки питання релігії та віри є актуальними у суспільстві?

- Ці питання є достатньо актуальними у суспільстві. Але багато людей відійшло від церкви, і тому нам потрібно творити нашу державу самим та навертати людей до Бога.

Інтерв’ю записав Олег Качур, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/