Головна

Празник Господнього Стрітення на Аскольдовій Могилі

«Радуйся благодатна, Богородице, бо з Тебе засяяло Сонце правди Христос Бог наш, який просвічує тих, що в темряві» (Тропар празника)

«Різдвяний круг свят завершується празником  Господнього Стрітення, що його святкуємо 15 лютого, сорокового дня по Христовому Різдві. Цей празник своїм змістом тісно зв’язаний з Христовим Різдвом. Бо як у Різдві, так і тут Христос при своїм  пожертвувані у святині об’являє нам своє божество…

Празник Господнього Стрітення почався в Єрусалимі в другій половині 4-го віку. Першу згадку про нього подає паломниця С. Етерія у своєму Дневнику, де вона зове його « 40-им днем після Богоявлення. Від зустрічі Божої Дитини (тобто новонародженого Ісуса) і Його Пресвятої Матері із праведним Симеоном і сам празник отримав назву - Стрітення » Саме так роз’яснює нам та історію цього свята отець Юліан Катрій.

Цього року Стрітення господнє ми святкуємо не 15, а 14 лютого. Оскільки 15 лютого ми вступаємо у Великий піст, то ж Церква перенесла це свято на 14 лютого.

Дитячу Святу Літургію на Аскольдовій Могилі служив у цей день отець Анатолій Тесля. Якби ви прийшли до церкви святого Миколая, ви могли побачити багато людей, які завітали на цей празник до церкви. Служба проходила у дусі миру, то ж можна було відчути духовний спокій та радість.

У кожної людини у руці є свічка, яку в кінці Богослужіння отець Анатолій освятив свяченою водою. Після Богослужіння кожен парафіянин мав змогу отримати з рук священика Миропомазання.

Також в цей день християни просять прощення один в одного, адже це була Неділя прощення.. Отець Анатолій, відслуживши Літургію, попросив прощення в усіх парафіянині. А парох церкви отець Ігор зустрічав людей, які виходили з храму, на вулиці біля входу у церкву. Обмінюючись поцілунками миру, священик просив прощення у кожного парафіянина греко-католицької громади.

По завершенні Богослужіння, діти відправились до церковної хатини на катехитичні навчання. Перед церковною перекускою діти бавилися в сніжки. Кожен радів, адже це останні подихи зими, то ж можна по веселитися на славу.

Перекусивши у церковній хатині та добре відпочивши, діти з добрим настроєм рушили засніженими стежками до дому.

Матеріал підготував Ігор Качур, «Оранта».

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/