Головна

«Усе знесла й перемогла його любові сила. Того великого вогню і смерть не погасила.»

Інтерв’ю з пані Русланою Дмитровською - головним організатором Шевченківського свята, що планується провести 14 березня у церкві святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі.

Незабаром визначна дата - 9 березня – день народження Тараса Григоровича Шевченка. Вже багато поколінь українці згадують про цей день і пошановують великого поета – творця української національної ідеї. Він боровся за волю українського народу, пишучи справедливі, і водночас чутливі вірші, які закарбувалися у пам’яті нашого народу.

На Аскольдовій могилі діти також готуються до виступу, щоб прославити творчість Тараса Шевченка. Головним організатором цього свята є пані Руслана Дмитровська. Тому ми вирішили поцікавитися у неї, як проводиться підготовка до виступу.

- У чому полягає основна ідея Шевченківського дня? Який зміст Ви заклали у літературну частину цього свята?

- Основна ідея та зміст свята полягає в тому, щоб  прославити нашого великого генія – Тараса Шевченка. Також ми поставили собі за мету ознайомити дітей з творчістю поета, з його багатогранним та досить складним життям.

Можливо саме тому ми вирішили взяти до нашого виступу тільки дитячий період життя Шевченка. Ми підшукали сценарій святкування Шевченківського дня, і зараз наполегливо готуємося на репетиціях.

- Скільки дітей будуть брати участь у цій святковій виставі, яку Ви зараз готуєте?

- До цього свята ми залучили чотирнадцять дітей.

- Чому Ви вирішили залучити до виступу досить багато дітей?

- Відштовхуючись від сценарію, і від багатогранної дитячої палітри життя Тараса, ми вирішили залучити більше дітей, ніж зазвичай. Ми хочемо, щоб кожна дитина змогла виступити у цей святковий день.

- Як проходять репетиції, на якому рівні та чи задоволені Ви проведенням репетицій?

- Репетиції проводяться творчо, різноманітно, цікаво. У дітей різне бачення, діти з цікавістю ставляться до репетицій, адже дехто з дітей перший раз бере участь у таких творчих заходах. Діти дуже активні, зацікавлені, адже для них Тарас Шевченко – це рідна тематика.

- Пані Руслано, чим саме Ви хочете приємно здивувати людей цього річ? На чому Ви поставили основні акценти?

- Такі святкування є традиційним для нашої церкви, для парафіян та їхніх родин. Найперше парафіян ми хочемо здивувати тим, що у нашому виступу будуть не тільки пісні та поезія Шевченка, але ми також будемо розігрувати невеликі сценки. На мою думку, це буде виглядати цікаво, адже раніше в сценарій свята такі сценки не входили.

- Наскільки глибокий слід може залишити цей захід у серцях слухачів?

- Як правило, такі святкування сприймаються глядачами дуже радо та цікаво. І я вірю, що буде взаємообмін емоціями між парафіянами та дітьми. Тому такі святкування будуть позитивно впливати на слухача. Творчі заходи такого характеру є дуже важливими і потрібними.

- Чи складно справлятися з обов’язками організатора?

- Мені дуже цікаво працювати з дітьми, адже за першою освітою я педагог і проходила практику у школі, тому маю певний досвіт. Але так трапилося, що я вибрала більш вузьку спеціалізацію, і я працювала вже на сцені більше, як співачка.

А зараз тут я працюю з дітьми, роблю невеликі, але дуже цікаві театральні сценки. Ця робота мене захоплює, і я з натхненністю ставлюсь до своїх обов’язків.

- Як діти відгукнулися на Вашу пропозицію взяти участь у святі?

- Діти були дуже ініціативні. Приємно, що діти відгукнулися з великим бажанням. Все складається досить добре, і будемо сподіватися, що виступ справить хороше, незабутнє враження на слухача.

- Пані Руслано, давайте повернемось у Ваше дитинство. Як  Ви пошановували Тараса Шевченка? Чи дозволяли Вам проводити святкування Шевченківського дня у школі?

- Коли я вчилася у школі, то нам не забороняли увіковічнювати  та прославляти Тараса Шевченка. Ми активно готувалися до цього дня. Робили велику, цікаву виставу. У нас були вечори, святкування, де ми виступали та згадували нашого великого поета. Усі діти були активні. Особисто я читала поезію та співала пісні до цього свята.

- Як Ви ставитесь до Шевченка та його творчості? Які його вірші Вам найбільше подобається?

- Взагалі Тарас Шевченко – це визначна особистість нашого народу. Але, згадуючи мої шкільні роки, коли нам дітям роздавали поезію, то мені дуже заімпонувала роль Русалочки Тараса Григоровича Шевченка, яку я виконувала. Також мені подобаються вірші Шевченка: «Сон», «Катерина», «Наймичка». Але більш за все мені імпонують масштабні тори Шевченка.

Інтерв’ю записав Олег Качур/ «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/