Головна

Церква є Церквою грішників, але також - місцем благодаті

Розповівши попередньої середи про життєвий шлях святого Бонавентури, під час загальної аудієнції 10 березня 2010 р. Папа Венедикт XVI свою катехизу присвятив духовній спадщині та вченню цього видатного богослова.

Святіший Отець пригадав, що в часи святого Бонавентури між деякими його співбратами у Чині Братів Менших почали поширюватися ідеї про те, що, мовляв, Церква на землі вичерпала себе, і на її місце прийшла «духовна Церква». Її прихід вони вбачали у новизні монашого життя, запропонованого святим Франциском з Ассізі. Святий Бонавентура, ставши Головним Настоятелем Чину, подбав про те, щоб представити автентичний образ і вчення засновника, а в праці «Гексамерон», коментуючи шість днів творення світу, представив бачення історії світу як історії спасіння, у якій з приходом Христа розпочався її заключний етап. Він навчав, що історія є єдиною, а останнім словом Бога у ній є Ісус Христос. Тому не існує якесь інше Євангеліє крім того, яке Він об’явив, немає іншої Церкви, яку слід очікувати. Це не означає, що Церква є незмінною, зафіксованою в минулому і закритою на новизну. «Діло Христа не занепадає, але прогресує» – писав святий Бонавентура, і, посилаючись на ці слова, Венедикт XVI зауважив, що також сьогодні багато хто говорить про те, що «історія Церкви другого тисячоліття є постійним занепадом». Проте, діло Христове розвивається, наголосив Папа, вказуючи на те, що поряд з думками про занепад, також поширюють ідеї «духовного утопізму». «Знаємо, – мовив Папа, – як після ІІ Ватиканського Собору дехто був переконаний, що все є новим, що існує інша Церква, що передсоборова Церква скінчилася і матимемо іншу, зовсім відмінну; це – анархічний утопізм, і, дякувати Богові, мудрі керманичі човна святого Петра – Папа Павло VI і Папа Іван Павло ІІ – з одного боку, захистили новизну Собору, але, одночасно, також і єдність та тривалість Церкви, яка завжди є Церквою грішників і завжди – місцем благодаті».

А богословським шедевром святого Бонавентури, як зазначив Венедикт XVI, є його «Шлях розуму до пізнання Бога», що є немовби підручником містичного молитовного досвіду. «Дорогі друзі, – сказав на завершення Папа, – приймімо запрошення, яке скеровує до нас святий Бонавентура, і вступімо у школу Божественного Вчителя: слухаймо Його слово життя та істини, яке відзивається в глибині нашої душі. Очистімо наші думки і наші діла, щоб Він міг замешкати в нас, а ми могли почути Його Божественний голос, який нас кличе до справжнього щастя».

http://www.radiovaticana.org/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/