Головна

Вербна Неділя на Аскольдовій Могилі

«І ми, як діти, несучи знамена перемоги, Тобі

Переможцеві смерти кличемо: Осанна на висотах,

Благословен грядущий в ім’я Господнє»

( Тропар Квітневої Неділі)

28 березня 2010 року – Вербна неділя. В народі цю Неділю ще називають Шуткованою чи Квітневою. Коли Ісус Христос в’їжджав в Єрусалим, народ урочисто зустрічав Його пальмовим гіллям, прославляючи його: «Осанна на висотах».

Традиції святкування Вербної Неділі збереглися і до сьогодні. Так як пальмове гілля в Україні дуже рідкісне, люди приносять і освячують у церкві гілля верби, адже відомо, що верба розпускає бруньки та цвіте найскоріше.

Мільйони людей по всій Україні прийшли сьогодні до церков, щоб прославити нашого Господа. Адже це свято відзначають не тільки греко-католики, але й чисельна спільнота православних братів.

Велика кількість людей прийшла і на Аскольдову Могилу. Дехто з дітей та батьків одягнули вишиванку, щоб урочисто прославляти Бога у цей великий день. А він видався прекрасний, яскраве сонце лагідно пригріло землю та дещо стомлені від важкої зими обличчя парохіян. Легенький вітерець освіжав кожного біля церкви. Навіть погода посприяла тому, щоб сьогоднішня Вербна Неділя закарбувалася у пам’яті кожного присутнього у церкві.

Дитяче Богослужіння у церкві святого Миколая, що на Аскольдовій Могилі, провів отець Олекса Петрів. Священик  зрозуміло пояснив проповідь для усіх парафіян:

«Найперше хочу сказати, що в’їзд Ісуса Христа до Єрусалиму був важливою подією. Люди вітали Христа і прославляли Його словами «Осанна на висотах». Але потрібно згадати і воскресіння Лазаря. Господь показав свою силу і свою любов до ближнього, воскресивши Лазаря. Тому люди тріумфально вітали Ісуса, бо побачили Його велич та безмежну любов.

Але ці ж самі люди на наступний тиждень кричатимуть «розіпніть Його». Чому?

Очевидно, що люди нестійкі, люди нечесні, несправедливі, і люди можуть помилятися. Люди прийшли і вітали Христа, бо хотіли побачити чуда. Вони різнобічні. Ісус відає, що ці ж самі люди через декілька днів будуть проти Нього. Тому потрібно повсякчас бути чесними  до ближніх та до Бога».

Після Богослужіння відбулося урочисте освячення вербних гілочок. Церковний хор співом прославляв Ісуса Христа. Хто не мав «шутки» міг взяти її біля церкви. Отець Ігор Онишкевич попіклувався, щоб парафіянам роздавали ці символи єрусалимської зустрічі Ісуса Христа. Люди легенько били один одного, промовляючи: «Не я б’ю, лоза б’є, за тиждень Великдень». Так справді за тиждень Великдень. Цього дня люди чекають ще з більшим нетерпінням.

Яскраві усмішки сяяли на обличчях парафіян церкви святого Миколая. Люди спілкувалися один з одним, а через декілька хвилин почалося миропомазування.

Потім діти побігли на катехізацію та перекуску до церковної хатини.. Ось така урочиста і велична подія відбулася сьогодні на Аскольдовій Могилі…

Матеріал та фотографії Олега Качура, «Оранта»

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/