Головна

Століття храму відзначила парафія с. Підгородище на Перемишлянщині

Освячений митрополитом Андреєм Шептицьким храм Воздвиження Чесного Хреста у 1910 році став продовженням релігійно-культурної історії села Підгородище Перемишлянського району на Львівщині, яка розпочалася в часи Галицько-Волинської держави 1205 року. Відтоді датовано перші згадки про село, яке було підгороддям тодішнього княжого городу Звенигорода.

Будівництво храму розпочалося 1905 року і храм остаточно був зведений через три роки. Нова мурована церква постала на місці дерев'яної. Храм проектував відомий архітектор із Стрийщини Василь Нагірний. Ієрейське освячення церкви в 1908 році з благословення митрополита Шептицького провів о. мітрат Андрій Білецький. Через два роки, 15 травня 1910 року ,освячення храму довершив сам митрополит Андрей.

З столітнім ювілеєм храму жителів с. Підгородище привітав Владика Юліян (Ґбур), Єпарх Стрийський. Привітальну грамоту на святкуваннях 27 вересня 2008 року зачитав о. Тарас Пошивак, Канцлер Стрийської єпархії. «Небагато сіл нашої Стрийської єпархії можуть похвалитися такою культурно-релігійною та історичною спадщиною, яку має Ваша парафія», - зазначив у привітанні Владика.

«Історії також відомі імена визначних греко-католицьких священиків, які перебували у Вашій парафії, спричинялися до її розвитку, присвячували своє життя для духовного добра кожного з Вас. Сьогоднішній ювілей пригадує нам величну, тисячолітню історію релігійного та духовного життя у Вашій парафії. Цей досвід для нас є нагодою переосмислити своє духовне покликання та культурне завдання в межах цього регіону, єпархії та країни в цілому», - наголосив Єпарх Стрийський.

Перші архівні дані про Підгородище датуються 1509 роком. За три століття до цього в околицях села знаходився монастир Святого Онуфрія. 1720 року в підгородиському монастирі Отців Василіян було збудовано монастирську церкву. В селі душпастирювали визначні українські релігійні та культурні діячі: о. Іван Ангелович, о. Семен Ангелович та о. Яків Сінгалевич. Сьогодні в селі душпастирює о. Дмитро Максимців.

о. Павло Худ

керівник Прес-служби Стрийської єпархії

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/