Головна

Миряни УГКЦ дискутували про свою участь у житті парафії, Церкви і держави

"Головною метою для нас було бажання активізувати мирян і душпастирів у парафіях УГКЦ. Досвід Комісії УГКЦ у справах мирян свідчить, що це можливо зробити. Єдине, що потрібно - щоб у єпархії чи протопресвітерстві з'явилася людина, яка б хотіла займатися справами мирян", - для Департаменту інформації сказав д-р Юрій Підлісний, голова Комісії УГКЦ у справах мирян, розповідаючи про завдання ІІ з'їзду мирян УГКЦ: "Моя участь в житті парафії, Церкви і держави". З'їзд, у якому взяли участь делегати із усіх єпархій та екзархій УГКЦ в Україні, відбувся 7 - 8 листопада 2008 року у м. Києві.

Учасниками з'їзду були 156 делегатів з цілої України, люди різного віку, професії, соціального стану. Вони стали представниками всієї повноти нашої Церкви. Крім делегатів від єпархій та екзархатів (від архиєпархій 15 осіб, єпархій - 12 осіб, екзархатів - 6 осіб та 1 - 2 священики) у з'їзді взяли участь представники навчальних закладів УГКЦ (семінарій та Українського католицького університету) та члени загальноцерковних мирянських організацій ("Матерів у молитві", федерації товариств "Обнова", "Української молоді Христові", "Віри і світла" та руху "За життя").

Робота проходила у форматі пленарних засідань та праці у групах. Доповіді, які були виголошені у п'ятницю, за словами Юрія Підлісного, можна поділити на два блоки: 1) освячення мирянина та відповідальність священика за освячення мирянина; 2) відповідальність за парафію мирянина та відповідальність (у сенсі розбудови парафіяльних структур) за парафію священика. Дві суботні доповіді були на тему: "Вплив парафії на обличчя Церкви" та "Роль парафії у житті суспільства і держави". Для праці у групах були запропоновані проекти звернень до мирян, до священиків і семінаристів, до Синоду Єпископів (документ містить три розділи: позитиви, які слід плекати; негативи, які потрібно уникати та механізми для досягнення цього), до всіх християн та людей доброї волі про потребу морального і духовного оновлення політичного процесу (тексти документів буде опубліковано найближчим часом).

У суботу із делегатами з'їзду зустрівся Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ. У своєму слові він висловив декілька спостережень та пропозицій. Зокрема Предстоятель УГКЦ розповів, що під час засідань Патріаршого Синоду цього року було розглянуто проект документу "Життя у парафії", який тепер владики мали б доопрацювати. Тому напрацювання ІІ з'їзду мирян, за його словами, стануть у нагоді для їхньої роботи. Крім того Блаженніший Любомир наголосив на надзвичайну важливість заснування церковних загальноосвітніх навчальних закладів і запросив до цієї справи мирян. Іншим акцентом промовця стало звернення уваги на те, що у сфері душпастирства молоді є прогалина у душпастирській опіці молодих людей серед робітників і селян. Також Глава УГКЦ говорив про необхідність розвивати у нашій Церкві професійні товариства.

Департамент інформації УГКЦ

За матеріалами: http://www.ugcc.org.ua/

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/