Головна

Історичні постаті у християнстві

Іван Маргітич — народний єпископ

Вівторок, 04 лютого 2020, 11:36

marhitych-58Народився син Іван 4 лютого 1921 року у батьків Антона Маргітича та Терезії Костак у с. Велика Чингава (від 1946 р. Боржавське) поблизу річки Боржава на Закарпатті.

Батьки були побожними і шанованими в селі людьми, свято зберігали віру та хліборобські традиції свого народу.

Початкову освіту Іван Маргітич здобував у рідному селі, а в 1932 р. продовжив навчання у Севлюшській горожанській школі. З 1935 до 1941 рр. навчався у Хустській державній гімназії, де здобув середню освіту із відмінним свідоцтвом. Назавжди закарбувалися у пам’яті молодого учня настанови мудрих наставників гімназії Ростислави Бірчак, о. Дмитра Поповича, Петра Лінтура та багатьох інших педагогів, що утверджували добру славу Хустської гімназії. Іван Маргітич пізнав у гімназії, крім духовного та інтелектуального знання, первинний зміст любові до України та свого народу.

Add a comment

Читати далі: Іван Маргітич — народний єпископ

 

150-річчя від народження Климентія Шептицького. Аристократ, архимандрит УГКЦ загинув у в'язниці Москви

Понеділок, 18 листопада 2019, 17:50

514FF288-5329-4E06-9855-EBA703EBAB95_w650_r0_s17 листопада минає 150-річчя від дня народження архимандрита Української греко-католицької церкви, польського аристократа, українського монаха, Праведника народів світу, блаженного Католицької церкви Климентія Шептицького. Пам'ятні заходи проводять в його родинному селі Прилбичі Яворівського району Львівської області, де він народився 17 листопада 1869 року в сім’ї графині Софії (з роду Фредрів – ред.) Шептицької і графа Яна Кантія Шептицького. Вперше 2019 рік був присвячений цій духовній постаті.

Add a comment

Читати далі: 150-річчя від народження Климентія Шептицького. Аристократ, архимандрит УГКЦ загинув у в'язниці Москви

 

Липа зі "святим змістом"

Понеділок, 29 липня 2019, 10:16

Блаженна Едіґна прожила 35 років у дуплі липи у селі Пух у Баварії… Нині поруч з церквою Святого Себастьяна в селі Пух біля Фюрстенфельдбрука стоїть могутня "тисячолітня липа. Легенда свідчить, що майже тисячу років тому в її порожньому стовбурі жила онука Київського князя Ярослава Мудрого. У той час вона підтримувала мешканців села словом Божим і добрими справами, і сьогодні вона зачаровує багатьох людей. Але хто була такою "витонченою особистістю з такою сильною виразністю", як вважає отець Дік Альберт Бауернфейнд, католицький парафіяльний священик Фюрстенфельдбрука? Її ім'я блаженна Едіґна і була вона дочкою французького короля Генріха I і його дружини Анни Руської. Оскільки вона не схилялася до належного шлюбу і хотіла зберегти себе для Господа Бога, вона втекла з Парижу від примусового шлюбу і дісталася пішки до Баварії. Селянин підібрав знесилену 19-тирічну дівчину до свого воза. Як свідчить легенда, пролунав дзвін та закукурікав півень. Едіґна побачила, що це відбувається як знак Бога і вирішила, що вона залишитися у місцевості Пух. Так вона проклала собі шлях до Пуха… Add a comment

Читати далі: Липа зі "святим змістом"

   

7 квітня 100 років з дня народження Омеляна Пріцака.

Четвер, 11 квітня 2019, 10:55

Постать Омеляна Пріцака (1919-2006) належить до титанів української та світової науки і культури середини XX-початку XXI століття.

http://miok.lviv.ua/?p=384

Add a comment
 

На цьому тижні минуло 60 років з дня смерті блаженного Миколая Чарнецького, монаха, професора, мученика

Четвер, 11 квітня 2019, 10:53

Люди мають його за святця, чудотворця, заступника. Навіть, землю з його могили щодня нагрібали у торбинки, просячи зцілення від хворіб. Однак постать блаженного Миколая Чарнецького значно глибша, ніж народні уявлення про нього. Він – єпископ-місіонер, покликаний повернути до Греко-Католицької Церкви розшарпані Росією та Польщею північно-західні землі України та Білорусі, монах та духівник, під впливом якого сформувалося не одне священиче та чернече покликання, професор, доктор наук, багаторічний викладач станіславівської семінарії Григорія Хомишина, перекладач. Найголовніше – мученик, який пішов за визнання своєї віри на каторжне життя в Сибір.

https://zbruc.eu/node/88223?fbclid=IwAR27MH7xam5NtbB1lbbssrE6Av-08T7oqwoaKH66iGHn-iGj0iV4NZnXc94

Add a comment
   

Сторінка 7 з 51

катехизм

Молитва св. Папи Івана Павла ІІ за Україну в церкві св. Миколая на Аскольдовій Могилі

«О Всеблагая Діво Маріє, Зарваницька Богородице, дякую Тобі за ласку перебування на київській землі, з якої світло Євангелія поширилося по всій Україні. Тобі, Мати Божа і Мати Церкви, перед Твоєю чудотворною іконою віддаю у руки мою апостольську подорож в Україну.

Пресвята Мати Божа, покрий Твоїм Материнським Покровом усіх християн, чоловіків та жінок доброї волі, які живуть у цій великій країні. Провадь їх до Свого Сина Ісуса, Який для всіх є Дорогою, Правдою і Життям. Амінь».

редакційна колегія


  • ПОЖЕРТВА

реквізити парафії для пожертв:

РГ УГКЦ Парафії Св Миколая на Аскольдовій Могилі,

код: 20051904 Ощадбанк АТ,

iban:  UA543226690000026003300218570





http://askoldova-mohyla.org/uk/

 

Офіційний сайт жіночого вокального ансамблю "Аніма" УГКЦ св. Миколая Чудотворця на Аскольдовій Могилі

 http://anima.askoldova-mohyla.org/